Beyinimiz!

Gülümseme 1. İnsan beyninin ayaktayken yaklaşık yüzde 10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Önemli kararlarınızı alırken kapalı alandaysanız, “volta atmayı” deneyebilirsiniz.

2Güneş İnsan beyni açık havada, kapalı alanlara göre daha yüksek performansta çalışmaktadır. Beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışır.

Soldan kucaklaşma 3. Yürürken kolları sallamak, beynin performansını olumlu etkiliyor. Önemli kararlarınızı açık havada, kollarınızı sağa sola sallayarak yürürken almaya ne dersiniz?

4Okul Yabancı bir dil öğrenme ve ezber beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni bir kelime öğrenin ve kullanın. Sözlük okuyabilirsiniz. Alışveriş listesi ve telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.

Cep telefonu 5. Zihinsel jimnastik/antrenman yapın. Bunun için başta Sudoku olmak üzere çeşitli bulmacalar çözün. Satranç gibi “akıl oyunları” oynayın. Yatkınsanız Meditasyon, yoga gibi zihin dinginleştiren teknikler üzerine çalışın.

6Beni ara Zihinsel rutinlerinizi kırın. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizde taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin. En azından, bir günlüğüne TV kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun!

Okul 7. Entelektüel damak zevkinizi zenginleştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş antolojisinden, birkaç cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin!

8Palmiyeli adaGökkuşağı Her gün güzel bir resme, manzaraya veya fotoğrafa bakmaya çalışın. Estetik  algınız, gördüğünüz estetik şeyler kadar gelişir. Beyninizi estetik görüntülerle besleyin!

Not 9. Her gün bir süre sevdiğiniz bir müziği gözleri kapalı dinleyin. Beyin otoriteleri tarafından klasik müziğin zekâyı 7 puan ekleyebildiği iddia edilmektedir.

10.Ampul Günde aklımızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkındaysa, hayatımız da ona göre şekillenir. Unutmayın kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız.

Uykulu gülümseme 11. İyi bir uyku kaliteli bir beyin için şarttır. Çok uyuyorum diye üzülmeyin, Einstein’ın günlük 10 saatten fazla uyuduğu biliniyor. 24 saati geçen uykusuzluk beyinde sarhoşluğa benzer bir etki yapmaktadır.

12Kırmızı gül Bol ve temiz “birinci el” oksijen beyin için çok önemlidir. Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun %2’sini oluşturduğu halde, vücuda gelen oksijenin %25’ini tüketmektedir. Oksijensiz kaldığınızda ölümü ilk  gerçekleşen organ beynimizdir. Odanızın penceresini açarak kendinize bol bol oksijen ısmarlayın!

Göz kırparak gülümseme 13. Beyin kendisinin nasıl çalıştığı hakkındaki bilgi ve inançlarınıza göre çalışır. “Türkün aklı tuvalette çalışır” diye inanıyorsanız, beyniniz sizi doğrulayacaktır! Beynin çalışma prensipleri hakkında doğru bilgi öğrenin.

14Köpek suratıGülmekten yerlere yatmaKedi suratı. Farklı düşünme tarzlari beyni gelistirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farklı düşünen insanlarla konuşun.

Bilgisayar15. Kullanılmayan organ körelir. Sürekli TV seyrederek beyninizi “düşük viteste” çalıştırmayın. Beyninizin sınırlarını zorlamayan etkinlikler, beyninizi geliştirmez.

16.Yıldız Beyin “garbage in, garbage out” ilkesine göre çalışır. Bu kuralın Türkce meali şudur: “Beyninize çöp girerse, beyninizden çöp çıkar.” Beyninize ne verirseniz, onu size verir. Kafa konforunuzu bozacak
verileri beyninize almayın.

Uzaylı 17. Beyin içindeki düşünceler harita, dış dünya ise araziye benzer. Beynimizdeki  iç gerçek (harita) araziye uymadığında fikirlerimizin “son kullanma tarihi” geçmiş demektir. Bir insanın kafasının içindeki iç değişim, kafasının  dışındaki dış degişimdenyavaş ise, o kişinin “dinozorlaşma” süreci başlamış demektir.

18Kırmızı kalp Beynin en tehlikeli yanı, “ters çaba” kuralına göre çalıştığı anlardır. Başınıza  gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, beyin onu size çeker, korktuğunuzu başınıza getirir!
Buna ters çaba kuralı denir. Bataklıktan çıkmaya çalıştıkça, dibe gömülmeye benzer. Beyin odaklanılan hedef için çalışır, hedef olumsuz olsa bile onu gerçekleştirmek için çalışır! Topluluk önünde konuşma yaparken “acaba heyecanlanacak mıyım” diye düşünürseniz, korkunuz olmasın, heyecanlanacaksınız! Korkunuza değil, konunuza odaklanın.
Başınıza gelmesinden korktuğunuz en kötü şeye değil, başınıza gelmesini istediğiniz en iyi şeye odaklanın. Unutmayın kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız.

Ağzı açık gülümsemeFlört-bayan 19. Beyin kas sistemi ile değil, elektro-biyo- kimyasal reaksiyonlarla çalıştığı için, kolumuz ya da bacağımız gibi fiziksel anlamda yorulmaz. Beyni yoran en önemli şey monotonluktur. Hayatınızı ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neşelendirirsiniz.

20.Başparmak yukarıda Beyin kısa süreli hafızada beş ile yedi arasındaki bilgiyi isleyebilir. Yeni bir bilgi gelince, bu bilgilerden birini atar. Buna sihirli sayı kuralı denir. Bu kural aşılıp  aşırı bilgi yüklemesi durumunda, beynimiz “servis dışı” olur. Hayatınızın en büyük kararlarını alırken “kafadan” değil, tıpkı beş haneli iki rakam grubunu çarparken yaptığınız gibi, bir kağıt üzerine yazarak ne yapacağınızı hesaplayın.

OkulKız çocuğu 21. Ders çalışırken ilk öğrenilenler, son öğrenilenler ile aralarda geçip sık tekrarlananlar ve ilginç bulunanlar en çok akılda kalanlardır. Dersleri kısa aralar vererek çalışmak (geri ders başına dönmek kaydıyla!) akıllıca bir harekettir.

Göz devirerek gülümseme 22. Einstein “bir problemi yaratan bir zihni, ayni düzeyde çalıştırarak o problemiBaşparmak aşağıda çözemezsiniz” der. Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır. Yeni bir aklın  önündeki en büyük engel entelektüel  atalettir. Entelektüel atalet nedir? Düşündüğünü yapmamak ve yaptığı üzerine düşünmemek.

23Prenses. Beyin analizde tıkandığında örneklerle akıl yürütür. Kendinize bir “kanaat  önderi” seçin ve onun zihnini kafanızın içindeymiş gibi düşünün. Mesela kararsız kaldığınız bir durumda benim yerimde olsaydı ne yapardı?” diye varsayımsal akıl yürütebilirsiniz.

Yumruk 24. Beyninizin arama motorlarına sizi başarıya programlayacak sorular sorun. Hayatta gelebilecegim en iyi yerde miyim? Tüm hayallerimi gerçekleştirmış olsaydım, hayatımda neler olurdu? Benim diğer insanlardan daha iyi yapabileceğim ne var?

Gülmekten yerlere yatma 25. Beyinin kendini gerçekleştiren kehanetler kurma gücü çok yüksektir. Kendinizi ve hayatı nasıl tanımlarsanız, öyle algılarsınız. Dr .Davit J.Schwartz’a göre: “Bir ispatlamak üzere çalışmaya başlar.
Ama bir şeyin yapılabileceğine inandığınızda, gerçekten inandığızda aklınız onu yapmak üzere çözüm bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar
..”

26Okul Kitap okumak güçlü bir beyin jimnastiğidir. Zihinsel adaleleri çalistirir. Okurken Bacon’in su ilkesini izleyebilirsiniz: “Kurnaz insanlar okumayı küçümser. Basit insanlar ona hayran olur. Akıllı insanlar ise ondan faydalanırlar. Yalanlamak ve reddetmek için okuma. İnanmak ve her şeyi kabul etmek icin de okuma. Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku.”

Başparmak yukarıda 27.”Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Fiziksel zindelik zihinsel zindelik getirir. Uzun süre fiziksel hareketsizlik, zihinsel hareketsizlik yapar. Spor yapmaya, fazla kilolarınızdan kurtulmaya, yediğinize ve içtiklerinize dikkat edin. Yeterince suKokteyl için ve unutmayın ki, insan beyninin %78’i suyla kaplidir!

Çak! 28. Her şey beyinde başlar. Her şey beyinde biter. insan “kafadan” kaybeder ya da kazanır. Eski bir bilgeliğe kücük bir “çekme kat” atarak, size sunmak istiyorum: “Öğrendiklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür. DüşüncelerinizeKahkahayla   gülmek dikkat edin, duygularınıza dönüşür. DuygularınızaKırmızı kalp dikkat edin davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin, karakterinizi biçimlendirir. Karakteriniz ise kaderinizdir.”Göz   kırparak gülümseme

29. Son olarak kafanızı nasıl daha iyi çalıştırabileceğiniz üzerine daha fazla kafa yorun!Flört-bay

Başparmak yukarıda Unutmayın, beynimizi daha iyi çalıştırmak icin kullanacağımız organ yine beynimiz!

İlgili;

Kelime anahtarları, eğer düşünce kilitlerini açabilirse, insan tefekkür âleminin sonsuzluğuna kanat çırpar.

*icerik_ah

Makrokozmos kâinattır, mikrokozmos beyin!

*

Beyin düşünerek öğrenir ruhsa defalarca tatbik ederek öğrenir!.

*

İnsan şuuru, Allah`ı ancak beyin kapasitesi kadar tanıyıp “yakîn” elde eder!.

*

Hâlâ onbin sene geriden çalışan beyinlerin, “kıyâmete kadar geçerli ve çağdaş olacak kitab“ı anlaması çok zordur!.

*

Kişi; beyinkapasitesinin getirisini yaşar!.

*

Düşündüğünüz her şey beyin tarafından genlerinize kaydediliyor!…

*

Beyin veya seslenişi olan şuur,
hiç bir zaman tatmin olmaz ve olmayacaktır… Çünkü
öğrenilecek şeylerin sonu yoktur!.

*

Beyin son sentezini açığa çıkarıyor… Biz de o senteze, uygulamamızla katkıda bulunuyoruz!…

*

Beyin dahi, esmâ terkibi sonucuvar kabuledilendir!.

*

Beyinler arasında zaman ve mekân diye bir mefhum yoktur. O kişiyi düşündüğün anda onunla berabersin demektir!.

*

Rabbin alnında
(
Bi nâsiyetiha=beyninde mevcut olarak)  tutup çekmektedir
(Hud-56)
Rabbani tasarrufun BEYİN aracılığıyla açığa çıktığına…

Check Also

Sinir Sistemi Nesiller Boyunca Bilgiyi Aktarabiliyor

Hemen hemen tüm ekolojik ortamlarda bulunan nematotlar(iplik kurdu), üzerinde en çok çalışma yapılan organizma modellerindendir. ...