Süper bilgisayar İnsan beynindeki görme ile ilgili işlemleri aynen taklit ediyor!

AylinER – 17 Haziran 2008

Bir haftadan az bir süre önce New Mexico, Los Alamos Ulusal Laboratuvarında “RoadRunner” adlı süper bilgisayar saniyede petaflop diye tamımlanan bir hızda data-işlemi gerçekleştirildi ve Los Alamos araştırmacıları, bu bilgisayarı aşırı karmaşık nöroloji işlemler için kullanmaya başladılar bile!…

Peta” ön eki, katrilyon olarak bilinmektedir. “Flop” son eki de bir saniyede kaç tane kayma noktası yapılıyorun ölçüsüdür. Petaflop performansla işlem görmesi “Roadrunner” adlı süper bilgisayar için her saniyede milyonlarca, milyarlarca hesaplama yapması ya da bir başka deyişle saniyede onbin tirilyon işlem yapması demektir. Geçtiğimiz haftanın sonlarına doğru Los Alamos’daki ve IBM’deki araştırmacılar bu makineyi denemek için 3 değişik bilişimsel kod kullandılar. Bu kodların içinden bir tanesi de “Petavizyon” diye adlandırdıkları bir kod.

Petavizyon, insan görme sistemini modellemektedir. Bir başka deyişle, petavizyon sistemi 1 milyar optik nöron ve tirilyonlarca snapsı aynı ile taklit etme özelliğine sahiptir.

Nöronlar, beyinde bilgiyi işleyen sinir hücreleridir ve nöronlar, snaps bağlantılarını kullanarak iletişim kurarlar. Modern bilgisayar çiplerindeki transistörlerin işleyişi de aynen bu snaps bağlantıları gibidir. Snapslar, anıları depolar ve öğrenmede önemli rol oynarlar. Snapslar, beyin tarafından örneğin duyma, görme ya da hareket gibi gerçekleştirilen işlemleri ayarlarlar. İnsan beyninde yaklaşık bir katrilyon snaps vardır ve insanın algılama, kavrama, tanıma, anımsama, bilme gibi yetilerinin tümü olarak bilinen bilişsel yetileri, bir petaflop bilişimsel problemdir!…

Los Alamos’daki araştırmacılar, saniyede (bir petaflop) bir katrilyon hesap yapma ölçüsünü geride bırakan bir milyardan fazla görsel nöronların örneğini çıkarmak için petavizyon modelini kullandılar. Petavizyon kodun kullanımı ile, bilim insanları bilgisayar dünyasında yeni bir performans yakaladılar. Bu başarı ile, elektronik bilgisayarlarda insansı-insan benzeri (human-like) bilişsel performansa sahip olmanın kapısı da açılmakta!. Los Alamos araştırmacıları, tüm insan görsel korteksini, ki bu insan için muhtemelen en önemli duyusal sistemini Petavizyon kodu ile çalışabileceklerini düşünmekteler.

Bu dijital bilgisayar üzerinden insanın bilişsel seviyelerine ulaşma yetisi, çok önemli anlayış ve idrâklara ve devrimsel teknolojik uygulamalara yön verebilir. Örneğin, tehlikeyi önceden görebilen “akıllı” kameralar ya da şehir içi yoğun trafikte karmaşık durumlara karşı beceri gösteremeyen sürücüler için otomatik pilot sistemi gibi bazı uygulamalar, “petavizyon” adlı sistemini içerisinde gerçekleştirilebilir.

Roadrunner” adlı süper bilgisayar, eneji araştırmaları, kara enerji ve kara maddeyi anlama, materyal özellikleri ve tepkileri, karmaşık nöral ve biyolojik sistemler ve biomedikal uygulamalar gibi bilim ve mühendislik dallarında da kullanılabilinir.

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080612140031.htm

İngilizceden Çeviren: AylinER

Süper bilgisayar “Roadrunner”!… saniyede bir katrilyon işlem yapabiliyor!… Hatta özel olarak hazırlanmış “petavizyon” adlı kodla da insanın görsel duyularını aynıyla taklit edebiliyor!… Bu kadar muazzam bir makina! Ama bizler kendi yarattığımız bu muhteşem hızdaki, muhteşem kopyalamayı ve getirilerini zevkle izlerken, belki de bu makineyi yaratan ve bu makinenin çıktığı ana noktayı ve sonsuz özelliklerini yine de fark etmeden yaşamaya devam ediyoruz!!!… Beynimizin içinde daha nice “roadrunner”lar, daha nice katrilyon işlem yapmakta ama farkında bile değiliz!…

Check Also

Sinir Sistemi Nesiller Boyunca Bilgiyi Aktarabiliyor

Hemen hemen tüm ekolojik ortamlarda bulunan nematotlar(iplik kurdu), üzerinde en çok çalışma yapılan organizma modellerindendir. ...