Parkinson Hastalığı beyinde değil de “apandisit”te başlıyor olabilir. On yıllar öncesinden apandisitleri alınan kişilerin Parkinson hastalığına yakalanma riskinin daha az olduğu gözüküyor ve yapılan araştırmada Parkinson hastası olanların beyinlerinde tespit edilen “toksik” bileşenin apandisitlerinde de olduğu tespit edildi.
Uzuv kaslarda sertlik, katılaşma ve tremor (titreme, sallantı) şeklinde seyreden Parkinson bir nörodejeneratif rahatsızlıktır. Uzun zamandır bunun sebebinin de, normal olarak sinir hücreleri arasındaki sinyal iletiminde görev alan “sinüklein” adlı bir protein birikiminden kaynaklı olduğu düşünülmekteydi.
Parkinson hastalığı olan kişilerde beynin hareketi kontrol eden kısımlarında bu sinüklein proteinleri birikerek, sinir hücrelerini öldürdüğü tespit edildi. Bu sinüklein proteinleri belirli bir yerde kümeleşip, bir araya toplandığında, bu kümeleşme zincirleme bir reaksiyon şeklinde sinir hücreleri arasında yayılıyor.
Bu prosesin bağırsaktaki sinir hücrelerinde başlıyor olabileceğine dair artan kanıtlar mevcut. Örneğin; kümeleşmiş haldeki sinüklin proteini farelere enjekte edildiğinde, bu toksik yayılarak, beyinlerinde de birikmeye başlıyor..
Daha önce yapılan bazı araştırmalarda, apandisin tek başına kilit bir rol oynadığı görülmüştür. Ancak, apandisitin alınmasının bizi Parkinson’a karşı koruyup koruyamacağın dair veriler çelişkli sonuçlar ortaya koyuyor. Böyle bir operasyonla (apandisitin alınması) kısa vadede çok düşük oranda artan bir riske sahip olunurken, uzun vadede daha düşük riske sahip olunabiliyor.
Michigan’daki Van Andel Araştırma Enstitüsü’nden Viviane Labrie, bu sorunu, İsveçli 1.6 milyon kişinin son 52 yılda tutulan tıbbi öykülerini inceleyerek, bu konuda bugüne kadar yapılmış en büyük ve uzun çalışma ile aydınlatmaya çalıştı. Bu araştırmada; genç yetişkinken apandisleri alınan kişilerin daha ileri yaşlarında Parkinson rahatsızlığına yakalanma riski neredeyse %20 oranında daha az olduğu ortaya çıktı.
Labrie ve ekibi, ayrıca, Parkinson hastalığı olan ve olmayan 48 kişinin alınan apandisitlerini inceledi ve neredeyse alınan tüm apandisitlerin sinir dokunlarında/liflerinde kümelenmiş sinüklin proteinleri tespit etti. Labrie: “Bu, beyindeki bu hastalığın bir tohumu olabilir.”
Ancak, neden sadece bazı kişilerde bunun meydana geldiği halâ tam olarak bilinmiyor.