Bağırsaktaki Nöronlar Her İki Haftada Bir Yenisiyle Değiştirilmekte

Bağırsaktaki Sinir hücreleri bağımsız bir “ikinci beynin” parçasıdır.

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, bağırsağınızdaki “beyni” oluşturan nöronlar neredeyse her iki haftada bir yenileriyle değiştirilmekte. Dahası, bağırsakların kendini yeni nöronlarla yenileme ve ölü olan nöronları temizleme konusundaki dengesizliği, Parkinson hastalığına neden olabilir.

Maryland’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden Subhash Kulkarni ve meslektaşları, farelerin bağırsak astarındaki nöronların sürekli yüksek oranda ölmekte olduğunu keşfettiler. Bu hücreler, vücudun “ikinci beyni” olan enterik sinir sisteminin bir parçasıdır. Bir fare, yedi günde bir bağırsak nöronlarının neredeyse üçte birini kaybeder. Ama ölü nöronlar birikmez, bu yüzden birikintileri temizleyen bir şeyler olmalı.

Kulkarni’nin ekibi, hem kalın hem de ince bağırsakta, makrofajlar tarafından yutulan nöronlar buldu. Makrofajlar, bakteri ve virüsleri yiyen bir çeşit bağışıklık hücreleridir.

Kulkarni ve ekibi, bağırsakların, ölen ve enkazı kaldırılan nöronların yerine yenilerini koymak için yeni hücreler üretmesi gerektiğini fark ettiler ve bağırsakların çok hızlı çoğalan kök hücrelere sahip olduğunu keşfettiler. İki hafta sonra, fare ince bağırsağındaki iki kas tabakası arasında yer alan nöronların yüzde 88’i yeni oluşmuştu. Diğer bir deyişle, büyük miktarda hücresel bir dönüşüm söz konusu, ancak nöronların sayısı aynı kalmakta, diyor Kulkarni. Bu hafta, San Diego’daki Society for Neuroscience yıllık toplantısında bu çalışmayı sundu.

Son zamanlardaki çalışmalar, alfa-sinüklein adı verilen bir proteinin bağırsakta birikmesinin, Parkinson hastalarının beyinlerindeki sinir sinyallerini bastırabileceğini ortaya çıkarmıştır (bkz. https://okyanusum.com/makale/parkinson-hastaligi-apandisitten-baslayarak-beyinde-ortaya-cikabilir/ ). Kulkarni, alfa-sinüklein birikiminin nöron döngüsünün bir sonucu olduğundan şüpheleniyor.

Temizlik mekanizmalarında bir şeyler ters giderse ya da yeni nöronların sürekli yenilenmesi ile ölenlerin sürekli temizlenmesi arasında bir karışıklık olursa, o zaman bir enkaz yığınına sahip olacaksınız” diyor. “Ve biriken daha fazla enkaz, alfa-sinüklein kümelerinin daha da genişlemesini sağlayacaktır.”

Kulkarni, ekibinin bu fikri destekleyen ön verilere sahip olduğunu söylemekte. Araştırmacılar, fare bağırsağında var olan makrofaj sayısında ve nöronların çoğalma hızında değişiklik yaparak, hücrelerin birbirinden uyumsuz şekilde inişli çıkışlı olarak doğumunu ve ölümünü tetiklediler. Kulkarni, bunu yaptıklarında, Parkinson’a yol açan proteinlerin oluşumunun başlangıcını gördüklerini söylüyor. Texas Tech Üniversitesi’nde Parkinson alanında çalışan Ruth Perez, yeni bulguları memnuniyetle karşılıyor. Fakat durumun öneminin netleşmesinden önce daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini düşünüyor.

Chelsea Whyte ■

Çeviren : Gültekin METİN
https://www.newscientist.com/article/2184470-your-gut-is-full-of-neurons-and-they-are-replaced-every-2-weeks

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu