ORUCUN YARARLARI BİLİMSEL OLARAK AÇIKLANDI: ORUÇ, BEYNİNİZİ SÜPER ŞARJ EDİYOR!
Oruç Beyin Fonksiyonunu Geliştiriyor
Yeni araştırma, orucun, beyinde yaşlanma etkilerini belirgin şekilde azalttığını ortaya koymakta. Orucun, tüm vücudda çok güçlü anti-enflamatuar (iltihap önleyici) etkisine sahip olduğu bilinmekte.
Önde gelen bilim insanları, şimdilerde orucun beyin fonksiyonlarını artırıcı ana stratejilerden bir tanesi olduğuna inanmaktalar.
2 Başlıca Evre: İnşa Etme-Geliştirme ve Temizleme
Yemek, bedeni geliştirme evresine geçmek ve hem gıdaları, hem de toksinleri depolamak için uyarır. Bu evre, yeni hücrelerin ve dokuların gelişimi için gereklidir ve gıdalar kıtlık zamanları için de depolanır.Bu gelişme evresinin fizyolojisi, genelde insülin hormonu tarafından yönetilir.
6 saatten fazla tutulan oruçla temizleme evresi başlar. Temizleme evresi, eski hasarlı hücrelerin parçalara ayrıldığı, doğasında kataboliktir-yıkımsal bir yapıya sahiptir. Bu proses, hücrelerin atık maddeleri geri dönüştüğü, atık ürünleri regüle edip, tamir ettiği beyin otofajisini ya da “kendi kendini yemeyi” çalıştırır. Bu genetik tamir mekanizmaları, insan büyüme hormonunun(HGH) salgılanması ile çalışmaya başlar.
Oruç, iltihaplanmaları azaltan, bağışıklığı artıran ve doku iyileşmesini geliştiren en güçlü usüllerden bir tanesidir.
İnsanların midesinin bulunmasını bir nedeni de enfeksiyon kapmalarındandır. Oruç ile beden bulunduğu ortama karşı içsel doğal bir bağışıklık kazanıp, güçlenecektir.
Oruç Büyüme Hormonunu Artırır
Büyüme Hormonunun (HGH), yağ yakımı ya da protein koruyuculuğu gibi metabolizmadaki fizyolojik değişimler yarattığı bilinmektedir. Proteinler ve amino asitler, beyin ve nöron işleyişinin gelişmesi için kullanılırlar. Onlar, ayrıca, işlevselliği ve kas,tendon, bağ dokusu ve kemiklerdeki gücünü artıran doku kolejenini tamir ederler. HGH ayrıca, deri fonksiyonlarını geliştirir, kırışıklıkları azaltır ve kesikleri ve yanıkları tedavi eder.
Intermountain Tıp Merkezi Kalp Enstitüsü’nden araştırmacılar, 24 saatlik bir oruç tutan erkeklerde büyüme hormonunun (HGH) %2000 arttığını ve kadınlarda da bu artışın %1300 olduğunu yaptıkları araştırma neticesinde tespit ederler.
Araştırmacılar, oruç tutan kişilerin belirgin bir şekilde trigliseridlerinin düştüğü, büyüme hormonları HDL(iyi kolestrol-45 mg’nin altında olması arzu edilmiyor) yükselttiği ve kan şekerini stabilize ettiğini bulurlar.
İnsülin ve HGH arasındaki dans:
Büyüme hormonu (HGH) ve insülin iki yarı fonksiyona sahiplerdir.
HGH, doku onarımı, etkin enerji kullanımı ve anti-enflamatuar bağışıklık aktivitlerine odaklıyken, insülin, enerji depolanması, hücre bölünmesi ve pro-enflamatuar bağışıklık aktiviteleri konusuna odaklıdır.
Insülin, bu oyunda dominant olan oyuncudur. Durumlar insülin salınımı(karbonhidrat alımı) gerektirdiğinde, HGH engellenir. Buna ek olarak, çok fazla protein ve yağ, insülini uyarmayabilir ama bunlar, HGH salınımını engelleyebilir.
Araştırmalar, nöral otofajinin (kendi kendini yeme- hücrede dejenere olmuş organellerin lizozomlar tarafından yutulması) bozulmasının beyinde nörolojik dejeneratif artışı ile sonuçlandığını tespit ederler. Yüksek seviyede insülin sirkülasyonu, nöral otofajinin azalmasına ve dejeneretafi durumlarında olduğu metabolik problemlerin azalmasına neden olur.
Oruç,beynin kendi kendini temizlemesi için ve yeni nöron oluşumu ve optimal fonksiyonda hücre iletişim hatları için gereklidir.
Orucun Yararları
– Bağırsağınızın sağlıklı olmasına yardım eder – İltihaplanmaların azalmasını regüle eder – Açlık hormonu ghrelin ve tokluk hormonu leptinin hassasiyetine yardım eder – Yağları yakmaya başlarsınız |
Oruç ve Egzersiz
Beyindeki temizleme evresi, beden yapılandırma devresine yöneldiğinde gizli bir şekilde çalışır. Bedenin yapılandırma fazına geçtiğinde, bedenin bu duruma inanılmaz şekilde adapte olmasını sağlayan bir çeşit ön-yük temin eder. Bu da nöral bağlantıları güçlendirir ve beyin fonksiyonunu geliştirir. Oruç bu temizleme evresi için gereklidir.
Uzmanlar, orucun beyin hücrelerini çok hafif bir stres altında tuttuğuna inanmaktalar ki bu, kas hücreleri üzerinde yapılan egzersizin ortaya koyduğu etkiler ile benzer.
Beyin Türevli Nörotrofik Faktör(BDNF)
Beyin Türevli Nörolojik Faktör (BDNF) seviyeleri, yeni nöron oluşumunu ve beyin içindeki sinapsların ve çeşitli hat iletişim gelişimini yönetir. Yüksek BDNF seviyeleri daha sağlıklı nöron oluşumuna ve nörolojik hücreler arasında daha iyi iletişim proseslerine neden olur. Düşük BDNF seviyeleri, bunama, Alzheimer, hafıza kaybı ve diğer beyin işeyişi problemleri ile ilişkilendirilmektedir.
Araştırmalar göstermektedir ki; orucun, tüm beden üzerinde anti-enflamatuar etkiye sahip olduğu, astım, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında da çok önemli olumlu sonuçların alınmasına etken olmaktadır.
Mattson ve meslektaşları, MRI teknolojisi ve diğer testleri kullanarak, orucun beyin üzerindeki etkisini daha detaylı bir şekilde çalışmak için hazırlanmaktalar.
Çeviren: AylinER
http://drjockers.com/intermittent-fasting-supercharges-brain/ ‘den derlenip, çevrilmiştir.