Bazı depresyon çeşitleri için en umut vaad eden tedavi bir hap değil, sabit duran ve beyine şok veren bir implant.
Şok Travma: Diane Hire resim ve x-ray görüntülerinde görünen kişi; 2 elektrodun kafaya implante etmesi olarak tanımlanan derin beyin stimülasyonu alan ilk depresyon hastalarından.
Hire, aşağı yukarı 20 yıldır çeşitli depresyonlar için tedavi görmekte ve herhangi bir fayda alamadığını belirtiyor. Bir çok ilaç kullanmış, daha sonrasında elektrokonvülsif terapi (electroconculsive therapy – ECT) denen bir tür tedavi denenmiş; ancak bu da Hire için başarısız bir deneme. O da son umudunu bu sinir cerrahi yöntemine bağlamış; Deep Brain Stimulation-DBS.
Bu yöntemle beyine yerleştirilen elektrotlar, psikolojik durumun (mod) düzenlenmesi ile çok ilgili bir bölüm olduğu düşünülen bir bölgeye elektrik seli uyguluyor. Kablolar bir ucuyla beyin merkezine bir ucuyla da göğüse implate edilmiş ve elektrik yükünü sağlayan bataryayı uyaran i-pod nano büyüklüğünde iki tane batarya stimulatörüne bağlı. Bu stimülatörler aynı zamanda defibrilatör denen ve kalp kasının fibrine olmasını önleyerek kalp krizini önleyen bir cihazla eşit özellikteyse bunların kalp krizi etkisini de önleyici olduğu düşünülmekte.
Operasyondan sonra bir kol saatini ancak çalıştırabilecek olan 2 volt elektrik enerjisi kabloların beyindeki ucuna ulaşıp, buradan 2 milimetre kadar etrafa dağılıyor. Milyonlarca nöron uyarılıyor ve sonuç anında alınıyor! Hire ilk olarak kendini “Ilık” hissediyor, biraz da heyecanlı…
Sonrasında olanlar oluyor. Her şey daha parlak görünüyor Hire’a. Başındaki lambalar, insanlar. “Şimdi gerçekten mutluyum.” diyor öncelikle ve ekliyor “Ayağa kalkıp her şeyi yapabilecek gibi hissediyorum.” ve 20 yıl sonra ilk defa, kafasında halka civatalı ve kafatasında iki deliği ile Hire gülümsüyor…