Ghrelins

GİRELİN ;
HİPOKAMPAL OMURGA SİNAPS YOĞUNLUĞUNU
VE HAFIZA PERFORMANSINI KONTROL EDİYOR

Bu makale http://www.nature.com/neuro/journal/v9/n3/full/nn1656.html’den çevrilmiştir.
Çeviren:Esin Tezer

 

Bağırsak hormonu ve nöropeptid girelin; melanokortin sisteminde sinaptik plastikliğe yol açan, hipotalamik faaliyet aracılığıyla salgılanan büyüme hormonunu ve enerji dengesini etkilemektedir.

Girelin bağlantısı; fonksiyonu anlaşılmaz duran telensefalon dahil, diğer beyin bölgelerinde de mevcuttur.

Burada, dolaşan girelin’in hipokampus’a girdiğini ve dendritik omurga sinaps oluşumunu ve uzun vadeli potensiyalizasyonun meydana getirilmesini düzenleyen hipokampal oluşumun nöronlarını bağladığını açıklıyoruz.

Bu girelin-endüklenmiş sinaptik değişiklikler, artmış mekansal öğrenme ve hafıza ile paraleldir. Girelin’i şifreleyen genin hedeflenen bozulması, CA1 alanındaki omurga sinapslerinin sayılarında azalma ve davranışsal hafıza testinde olan farelerin performasını azaltma ile sonuçlanmıştır, her ikisi de girelin idaresiyle tersine çevrilmiştir.

Gözlemlerimiz; metabolik kontrolü yüksek beyin fonksiyonlarıyla bağlayan ve yeni iyileştirici stratejilerin öğrenme ve hafıza süreçlerini arttırdığını gösteren girelin’in endojen (içkaynaklı) bir fonksiyonunu gözler önüne sermektedir.

İbn-i Abbas’tan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: “Midesini dolduran kimse melekût âlemine yükselemez.”

İmam Hasan’dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: “Tefekkür ibadetin yarısı, az yemek ise ibadetin ta kendisidir.”
Açlık esnasında salgılanan Ghrelin hormonun hafızayı ve öğrenmeyi kolaylaştırdığını ve bunun dışında stres, depresyon benzeri pek çok sorunda da destekleyici olduğuna dair çeşitli araştırma sonuçları ve linkleri :http://en.wikipedia.org/wiki/Ghrelin 

Check Also

Sinir Sistemi Nesiller Boyunca Bilgiyi Aktarabiliyor

Hemen hemen tüm ekolojik ortamlarda bulunan nematotlar(iplik kurdu), üzerinde en çok çalışma yapılan organizma modellerindendir. ...