Vücut bir çocuğa nasıl şekil verir
Rahimde, bir biyolojik cinsiyeti diğerinden ayıran dokuların gelişimini hormonlar yönetir.
Gelişimin ilk aşamasında bebeklerin tamamı aynı görünür. Cinsiyet kromozomlarındaki genlerin sonraki bir süreçte, dokulara şekil vermeyi nasıl bitireceğine dair vücudu bilgilendirmesine kadar, kendilerini kız ya da erkek yapacak özellikleri takınmazlar.
Bir bebeğe hamile kalındıktan haftalar sonra, bebeğin beyni hücrelerden oluşan küçük bir kurdele gibi gelişmeye başlar. Sonraki bir kaç haftada, bu hücreler bir tüp oluşturur. Beyin üstte, omurilik altta yer alır. Aylar geçtikçe ve doğuma yaklaştıkça, az miktardaki bu hücreler bölünecekler ve milyarlarca sinir hücresi olacak şekilde çoğalacaklar. Karışık olarak birbirine bağlı trilyonlarca elektiksel ve kimyasal bağlantıyla birbirleriyle konuşacaklar. Konuşmalarına genlerimiz tarafından rehberlik edilecek. Ve bu konuşmalar daha da karmaşık hale gelebilirler.
Bu serinin birinci kısmında tartışıldığı üzere, genetik, hareket halindeyken belirli yollar belirleyebilir. Fakat bu kız ya da erkek noktasında kolay değildir. Bir çok nedenden ötürü bunlar iyi anlaşılmamaktadır. Bir bebeğin genetik kalıtımı (ve rahimdeki olaylar) erkekler ve kadınlarda farklıklar gösteren fiziki değişimler spektrumunu tetikleyebilir.
Bu erken başlar. İlk altı haftalık gelişim sürecinde, genler işaretçi kimyasalların üretimini aktifleştirmeye başlarlar. Bunlar vücuda, vücut yapısını nasıl şekillendireceğini söylerler. Hemen göze çarpmayan bazı değişiklikler erkekteki dokuları kızdakine göre nispeten farklı yapacaktır. Bu farklılıkları hormonlar yürütürler. Vücut bu ana işaretçi maddeleri çok az miktarlarda salgılar. Yine de hormonlar önemli aktiviteleri tetikleyebilirler. Birincil olanlardan biri de bir bebeğin erkek ya da kız vücudu geliştirip geliştirmeyeceğini erkenden belirlemektir.
Beyin güç algılanan bu sinyalleri vücudun nasıl şekil alacağı konusunda yeniden yayınlar.
Beyin biraz da, bir şehrin çaprazlama gidip gelen, geniş, yoğun ve aşırı kalabalık yolları gibidir. Sinir hücreleri orada her saniye binlerce kimyasal sinyali iletmektedir. Genler bunları düzenler. Ve bazı sinyaller de aynı zamanda diğer genleri kontrol eder, bazılarını açar ya da kapar.
Bir bakıma diğer hücrelere nereye göç edeceklerini ve hangi şekli alacaklarını söylerler. Bu hücrelerin bazıları kalp, böbrek ve akciğer gibi organları oluşturmak üzere devam ederler. Diğerleri kasları, bağırsakları, kol ve bacakları ya da üreme vücut yapısını meydana getiren dokuları oluşturmak üzre devam ederler.
Kız olsun erkek olsun bu dokular başlangıçta oldukça benzer görünürler, fakat birebir aynı değillerdir.
Olmak ya da olmamak… bir kız
Tüm bu değişiklikler altı aylık hamilelik sırasında meydana gelir. Birdenbire, fetüs kız ya da erkek görünümlü olmaya başlar. Richard M. Sharpe, İskoçya’daki Edinburg Üniversitesi Üreme Sağlığı Merkezi’nde erkek üreme sistemi konusunda bir uzman. Erkek ya da dişi olan bir insan fetüsü karmaşık aşamalı bir sisteme ve gen yolları ve hormanların aksiyonlarına bağlıdır. Araştırmacılar uzun zamandır dişi formunun öntanımlı form ya da “kartların başlangıçta ayarlandığı hal” olduğunu göz önünde bulunduruyorlar. Sharpe, “Diğer bir deyişle, bir takım belirli anahtarlar erkek formunu programlamak için çevirilmezse, fetüs öntanımlı olarak dişi olacaktır.”, diyor. Fakat yeni araştırmalar bundan daha karmaşık olduğunu göstermekteler.
“Dişi olmak için, bir takım ardışık genlerin erkek genetik yollarının aktif bloğu tarafından etkili bir biçimde açılması gerekir”, diyor. Diğer bir deyişle, vücudun şekillenişi erkek ve kadın hormonları arasında gerçekleşen bir nevi denge hareketiyle ayarlanır.
Eğer erkek yolu aktifleşirse, çocuğun üreme sistemi gonatları(erbezleri) ya da erkeğe özgü cinsiyet organlarını geliştirmeye başlar. Bu dokular yumurtalıkları (kadın üreme organları) oluşturmak için ayarlanmıştı. Ta ki belirli genler onun bir erkek olduğu konusunda vücudu bilgilendirene kadar. Sonra bunun yerine erkek üreme organları oluşmaya başladı.
Bunların içinde erkek organları testislerdir. İlk zamanlarda yüksek miktarlarda testesteron üretmeye başlarlar.Bir erkek seks hormonu ya da androjen ailesi içerisinden bir tanesidir. Dihidrotestesteron ya da DHT diğer bir tanedir. Erkek bir fetüs testesteronunun küçük bir miktarını, yaklaşık yüzde 5’ini, DHT’ye dönüştürür.
Testisler erkek androjenlerinin yüzde 95’ini yapar. Böbreklerin üstünde yer alan böbreküstü bezleri de aynı zamanda testesteron salgılar.
Testesteron ve DHT kimyasal uyarıcılar gibi çalışırlar. Bir erkek embriyosunun, erkek çocuk formunu kız çocuk formundan ve bir erkeği bir kadından ayıracak olan gonatları ve diğer üreme dokularını oluşturmasına sabep olurlar.
En azından dışarıdan.
Bazı nadir durumlarda, erkek çocuk genleri içeren insanların beyinleri nispeten, onların kız olduğuna dair mesaj yayınlayabilir. Ya da kız genlerine sahip bir çocuk bir gün erkek şeklinde tanımlanabilir. Burada çıkış noktasını beyin söylüyor. Ve bazı zamanlarda o kişinin genlerine yaşamı için şifrelenen tasarıma keskin olarak ters düşen mesajlar gönderebilir.
Çeviren : Gültekin METİN
https://student.societyforscience.org/article/explainer-how-body-sculpts-child
İLGİLİ
19 OCAK 1998 OKYANUS ÖTESİNDEN1 http://ahmedhulusi.org/tr
Soru : – Bebeğin cinsiyeti döllenme anında babanın kromozomuna bağlı olarak belli olduğuna göre 120. gündeki oluşumun katkısı nedir? Üstad Bizim doğa şartları dediğimizden tutun, astronomik bütün etmenlere kadar, beynin bir organ üzerindeki tasarrufuna kadar her olay, gerçekte din ıstılâhında “melekî tesir” diye anlatılır… |