Bebekler annelerin korktuklarının kokusunu alabiliyor ve doğduktan bir kaç gün sonra aynı şeylere karşı ürkek olmayı öğrenebiliyorlar.
Michigan ve New York Üniversitelerinden oluşan bir Amerikalı araştırma grubu, anne farelerin yavrularına korkuyu nasıl “öğrettiklerini” tespit etmeye çalıştılar.
Bilimadamları dişi farelere nanenin kokusundan korkmayı, naneyi her kokladıklarında ayaklarına verdikleri hafif bir elektro şokla öğrettiler. Bu kemirgenler daha sonra hamile
kaldılar ve deneyde kullanılan yavrularını doğurdular.
Yavru fareler anneleri ile birlikteyken, sakinlerdi. Ancak, araştırmacılar nane kokusunu saldıkları zaman, anneler stres oldular ve yavruları da strese girdi ve daha sonra, annelerinin reaksiyonlarını görmeseler de, yavrular da nane kokusundan korkar oldular.
Yetişkin fareler strese girdiklerinde, bedenleri bir koku salgılar. Yavrular bu kokuyu fark ederler ve daha sonra bu koku yüzünden korkulacak bir şey olduğunu öğrenirler.
Birkaç gün sonra, yavruların amigdalası-badem şeklinde olan ve beyinde duyguları proses etmede kilit rol oynayan nöron kümesi- naneyi kokladıklarında aktive olur ve stresle ilişkili kortizol hormon seviyesi de yükselir.
Araştırmanın raporunu yazan ekip şunları belirtmekte: “Yaptığımız çalışmanın davranışsal sonuçları göstermektedirki; korkmuş annenin kokusu yavrunun stres hormonunu tetikler ve aktive eder, ve bu annenin yavrusuna sosyal korkuyu öğrenmesine neden olur.”
Araştırmanın sonuçları, annelerin yavrularına belirli şeylerden korkmayı nasıl öğrettiğini anlamak için de kullanılabilir.
LA Times’dan Monte Morin, araştırmacıların annenin kokusunun yavrunun korkmasını nasıl sağladığının tespit edilmeye halâ ihtiyaç duyulduğunu dile getirmekte.Ancak, araştımanın sonuçları, fobilerin nasıl aktarıldığına biraz ışık tutmakta.
Nörobilimci Jacek Debiec şunları ifade ediyor: “Araştırmamız göstermektedir ki; yavrular yaşamların çok erken safhalarında anneden korkunun ifadesini, öğrenebiliyorlar.Kendi deneyimlerinden önce annenin deneyimlerini öğreniyorlar.En önemlisi de, anneden geçen bu anılar uzun ömürlü olurken, yavrunun diğer öğrendikleri ,tekrar edilmezse süratle kayboluyor.”
Sonuçlar,insan davranışını açıklamaya da yardımcı olabilir.Çünkü, araştırmacılar, annenin post travmatik stres bozukluğunun çocuk tarafından da nasıl ve neden yaşandığını halâ çözümlemeye çalışmaktalar. Araştırmacılar, nesilden nesile aktarılan korkuyu kontrol eden mekanizmayı anlamanın, daha iyi önleyici ve tedavisel metodları oluşmaya yardımcı olabileceğini bildirmekteler.
Çeviren:AylinER