Dr. Michio Kaku, Beyin–Kontrollü TOYOTA Tekerlekli Sandalyeyi Açıklıyor
Çeviri: Esin Tezer
Hazırlayan: Hakan Çakmak
Şöyle bir tekerlekli sandalyeyi orada zihninizle ve kolaylıkla çalıştırdığınızı hayal edin.
Burada gördüğünüz adam, TOYOTA tarafından düşüncelerinden yapılan tekerlekli sandalyeyle geziniyor.
Sırrı nedir mi? Ne düşündüğünüzün özelliğini öğrenen, hareketi de doğal ve çabuk gibi gözükerek yapan beyin-hareket sensörleri. ‘‘İmkansızın Fiziği’’ nin yazarı Michio Kaku burada, stüdyoda benim misafirim.
Nasılsınız dostum? Sanırım iyisiniz. Çok iyi. Şu anda düşündüğüm şey, söz bundan açılmışken, siz akıllı bir adamsınız, bana beş yıl verin ve biz senin düşüncelerini okuyacağız. Öyle mi düşünüyorsunuz? O şimdi çok hızlı geliyor. Bilgisayarın zihnini okuduğunu söylemek kolay ve basit mi?
Bir bakıma, ve sizin Las Vegas sihirbazı veya Jedi Knight olmanız gerekmiyor. Beyin, elektrik ve manyetik alanları yaydıkça elektrodlar tarafından kolaylıkla alınabilen radyo-dalgasını yayar. Bunu neredeyse yüzyıldır biliyoruz. Yeni değişiklik şimdi bir bakıma düşündüğünüzü analiz edebilen ve bilebilen bilgisayarlara sahip olmamız. Bu, başlangıç. Oradaki resme bakın. Oradaki videoyu görün. Bu TOYOTA mekanizması ve geri bildirim 125 milisaniyede oluşur, yani saniyenin onda biri kadarda. Evet, onun gibi. Bu, hızlı. Evet, çok hızlı. Daha önce böyle başarılı bir sonuç olmamıştı.
Evet, bu bir büyük buluş, yenilikçi. Bu teknolojinin ticarileştirilmesi geliyor. Bu teknolojiye sahiptik fakat o acayip, faydasızdı, kim kullanmak isterdi? Bu hızlı, güvenli ve makina öğreniyor ve her denemeyi öğreniyor, böylece gelecekte yaşlı insanlar telepatik bir eve sahip olacaklar, telepatik olan bütün bir eve. Gerçekten mi?
Fakat oraya geçmeden önce, Mark, adamın şapkasının üstünü, giydiği şapkanın üstünü tam olarak çekebilir miyiz? Burada bir ara bekleyin. Başının tepesindeki kırmızı halkalar nedir?
Onlar küçük elektrodlar. Büyük kablolar basitçe beyindeki elektrik ve manyetik alanları toplarlar. Beyin normal olarak yayar, beyin normalde beyin dalga yayımına sahiptir fakat onlar çok siliktirler, böylece bu elektrodlar o beyin dalgalarını toplarlar ve veriye masaj yaparlar, modelleri farkederler. Böyle olunca sol, sağ, ileri, geriyi düşündüğünüzde o, bu şeyleri harekete geçirebilir. Böyle olunca, ileri dediğimde ileri gider. Ve düşünüyorum da, öyleyse, ben oraya gittiğimde, o da oraya gider. Buraya geri dönmek istediğimde o da oraya gider. Bu benim fikrime göre harikulade!
Bu doğru. Bunu yapmak için eğitilmelisiniz. O büyük bir pazar olacak, telepatik evde yaşamak isteyen o kadar yaşlı insanı düşünün. Fakat iki şey belirtmek istiyorum. Assimo, o da Japonya’da geliştirildi. O Honda’dandı. O da o şekilde çalıştı mı? Veya bu şekilde mi? Honda makinası ellerinizi ve kollarınızı oynatmayı düşünmenize izin veriyor ve daha sonra Assimo da kollarını oynatacak, bu şekilde örneğin robot bir hemşireyi kontrol edebilirdiniz.
Böylece, daha sonra robot gelecek ve basitçe düşünmeyle ne yapmak istediğinizi yapacak. Gördüğünüz gibi, düşüncelerinizi transfer ediyorsunuz, bir diğer robot onları sizin için yapıyor, bu hayret verici! Bir diğer şey de zihin dairesi olarak adlandırılan. Bunu ekrana koyun. Bu nedir? Hangi şirketin onu pazarladığından emin değilim.
Aslında ben de emin değilim. Beni durdur. Zihin, görünen o ki, pinpon topunu kontrol edebildiğiniz yerde olgusal gerçeği yapıyor. Bu doğru. Diğer tarafa döndürebilirsiniz. Bu doğru. Çocuklar bir diğer pazar. Zihin tarafından kontrol edilen video oyunları ve düşünün video pazarı ne kadar muazzam. Aslında Hollywood’dan daha büyük. O kadar büyük kâr.
Oyunlar düşünerek oynanabilir. Öyleyse bu, daha sonra düşünerek çocukları kontrol edeceğimiz bir çok video oyunundan yalnızca bir tanesi. Hayır, biliyorum ki, siz büyük gelecek adamısınız, tamam mı? Matel’e söylemenin zamanı geldi. Teşekkür ederim Jim. Bu arada halka daireye girdi. Sen gelecek hakkında düşünüyorsun.
Evet. Aynı şeyi nasıl uygulayabiliriz? Örneğin bir felç mağdurunu düşün. Belki burada o bilgisayarda yazamaz. Şimdi yazabilir mi? Bu doğru. Biz bir elektrodu direkt olarak felçli olan bir felç mağduruna koyabiliriz. Bu Brown Üniversitesi’nde yapılmıştır. Bir dizüstü bilgisayara bağlı olarak bir kişi bilgisayarda ekranda kürsörü nasıl kullanacağını öğreniyor.
Şimdi bu insanlar webde sörf yapabilirler, elektronik postalara cevap yazabilirler, elektronik posta yazabilirler, bulmaca çözebilirler ve onlar felçliler! Şaka yapıyorsun! Bu, tıbbi bakım şekline bakış açısını değiştirecek. İnsanlar immobilize olduklarında beyinlerinde bir elektroda sahip olabilirler ve webde sörf yapabilirler.
Olasılıklar sonsuz. Hey, final imtihanında beyinlerinde elektrodla webde sörf yapmak isteyen lise öğrencilerini düşünün. Evet. Bazı insanlar da bir noktada Google’ı ön loblarında bulmak isteyecekler. Beyninizle araba kullanabilir misiniz? Prensipte kendi kendini süren arabalarımız var, GPS sistemi. Fakat nereye gittiğinizi kontrol etmeniz lâzım.
Öyleyse, GPS monitörünü kontrol eden bir kişiye sahip olabilirsiniz, tabii ki pedalı, solu, sağı, direksiyonu kontrol eden. Ve beyin tarafından desteklenen arabalara sahip olmanız lâzım. Bu olağanüstü! Bunu gerçekleştirmekten ne kadar uzağız? Bu teknolojinin ticarileştirilmesi şimdi çok yakında geliyor. Aylardan mı yoksa yıllardan mı bahsediyorsunuz?
Birkaç yıl, fakat onlarca yıl değil. Pazarı vurmadan önce birkaç yıl. Çocuklar, yaşlılar ve sonuç olarak Jedi Knight olmak isteyen hepimize. İyi yapın. Tanıştığımıza memnun oldum, teşekkürler. Yüzyüze tanışmak fevkaladeydi. Pazartesi, Çarşamba görüşelim. Teşekkür ederim efendim.