İki yiyecek arasında seçim yapmak zorundasınız: Çikolata ya da bir parça kek. Kararınızı ne etkiler? Sağlıklı olma arzusu mu?, Şeker ihtiyacı mı?…
Yeni bir çalışmaya göre, hafızanız ne yiyeceğinizi etkileyebiliyor. Örneğin; elma ile ilgili güçlü bir anınız, kek daha çekici gelse de, elmayı seçme nedeni olabiliyor.
Araştırma, yiyecek seçimimizdeki hafızanın etkisinin ayrıca, beynin iki bölgesi (hipokampus ve alt orta prefrontal korteks) arasında artan iletişimden hareketle meydana geldiğini de ortaya koymakta.
İsviçre, Basel Üniversitesi’nden bu araştırmanın başında bulunan Dr. Sebastian Gluth ve meslektaşları, araştırmanın sonuçlarını Neuron adlı dergide yayınlarlar.
Araştırmacılara göre, “Akşam yemeği için nereye gidelim?” gibi verdiğimiz pek çok günlük karar hafızadan elde edilen bilgilerin rehberliğinde gerçekleşir. Ancak, bu gibi kararların altında yatan nörolojik prosesler daha önceleri net değildi.
Ekip, 60 genç denek ile çalışmasını yapar ve deneklere çikolata, çubuk kraker ve cips gibi atıştırmalıklardan 48 adetinin bilgisayardan resmi gösterilir.
Her bir atıştırmalığın resmi ekranda belirli bir yere konulur ve deneye katılanlardan tercihlerine göre bunları derecelendirmeleri istenir.
Daha sonra, manyetik rezoanans görüntülenme ile katılımcıların beyinleri görüntülenirken, onlara tekrar tekrar iki atıştırmalık arasında seçim yapmaları istenir. 30 katılımcı sadece atıştırmalığın yerini gösterebilir bu da ekranda bulundukları yere göre atıştırmaları hatırladıkları anlamına gelmektedir. Diğer 30 katılımcı ise, atıştırmalıkları doğrudan ekrandan gösterirler.
“Denekler büyük ihtimalle hatırladıkları atıştırmalıkları daha çok seçmektedirler”.
Bu deneyden araştırmacılar şunu tespit ederler:Denekler, daha iyi hatırladıkları atıştırmalıkları yemeyi tercih ederler. Daha da fazlası, denekler, daha önce bu atıştırmalıkları daha düşük değerlendirseler bile, yine de daha iyi hatırlayabildikleri atıştırmalıkları seçerler.
Doğrudan ekrandan atıştırmalıkların gösterildiği, hatırlamaları istenemeyen 30 diğer deneğin yiyecek seçimleri, daha önce değerlendirmeleriyle bağlantılı olduğu manyetik rezonans görüntüleri ile tespit edilir.
Araştırma ekibi, manyetik rezonans görüntüleme ile deneklerin beyin aktivitelerini hafızaya-dayalı yiyecek seçimi sırasında incelerler. Bu onların, hafızanın karar verme porsesi sırasında nasıl etkin olduğuna dair bir matematiksel model yaratmalarını sağlar.
Buradan da onlar, denekler yiyecek seçimlerini yaparlarken hafızada rol oynayan hipokampus ile karar vermede etkin olan alt orta prefrontal korteks arasındaki iletişimde bir artış belirlerler.
Bu sonuçlarla alâkalı olarak Dr.Gluth şunları ifade eder: “Bizim çalışmamız, psikolojinin iki ana araştırma alanı olan hafıza ve karar verme konuları arasında bir köprü oluşturmuştur.”
Ekip ayrıca, manyetik rezonans görüntüleme ve matematiksel modellemenin, karar verme sürecinde hipokampus ve alt orta prefrontal korteksin nasıl birbirleri ile etkileşimde olduklarına dair bize net bir anlayış sunmakta olduklarını da açıklamalarına eklemektedirler.
Çeviren: AylinER
http://www.medicalnewstoday.com/articles/294220.php?tw