Beyin dalgalarına senkronize edilen pembe gürültü dalgaları, yaşlılarda uykuyu derinleştirir ve hafızayı güçlendirir.
Yeni bir çalışmada belirtildiğine göre, beyin dalgaları ritmine senkronize edilen hafif ses uyarımı- mesela şelale sesi- yaşlılarda derin uykuyu çok önemli derecede artırırken, kelime hatırlama yeteneklerinde de gelişme görüldü.
Derin uyku hafıza güçlendirmede çok önemli role sahiptir. Ama orta yaşlardan başlayarak, derin uyku ciddi derecede azalır. Bilim insanları bunun yaşa bağlı hafıza kaybına da sebep olduğuna inanmaktadır.
Ses uyarımı katılımcılarda derin uykuyu ve hafıza testindeki başarılarını da ciddi derecede artırdı.
Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesinde nöroloji profesörü olan Dr Phyllis Zee: “Bu yenilikçi, basit ve medikal uygulama gerektirmeyen, beyin sağlığını geliştirebilecek güvenli bir yaklaşım. Yaşlı nüfustaki hafızayı güçlendirebilmek ve de yaşa bağlı hafıza kaybını azaltmak için çok güçlü bir araç” dedi.
Çalışma 8 Mart’ta Frontiers in Human Neuroscience’da yayımlandı.
Çalışmada, 60 yaş ve üstündeki katılımcılar, 1 gecelik akustik uyarım, 1 gecelik de suni uyarım aldılar. Suni uyarım yöntemi, akustik olan ile aynıydı. Ama katılımcılar uyku esnasında hiçbir şey duymadılar. Hem suni hem de akustik uyarım seansları için katılımcılar gece ve sabah bir hafıza testi çözdüler. Suni uyarım sonrası sabah yapılan testte hatırlama yeteneği biraz artış gösterdi. Ama pembe gürültü uyarımı sonrası ortalama gelişim 3 kat daha fazlaydı.
Yavaş dalga uyku artırma derecesi, hafızanın gelişim derecesiyle ilişkilendirildi. Bu da göstermektedir ki, yavaş dalga uyku, hafıza için önemlidir; yaşlılıkta bile.
Northwestern’deki bilim insanları, henüz tekrarlanan gecelerde oluşan etkiler üzerine çalışmadılar. Ama bu yöntem, uzun vadede evde uygulanabilir bir müdahale olabilir.
Önceki araştırma göstermiştir ki, uyku esnasında uygulanan akustik uyarım genç insanlarda da hafıza güçlendirmesine faydalı olabilir. Ama bu yaşlılar üzerinde denenmemişti. Bu yeni çalışma, daha yaşlı bireyleri hedef almaktadır.
Araştırma yeni bir yaklaşım uyguladı: Bireyin beyin dalgalarını reel zamanda okuyup, bunları uyku esnasında belirgin bir nöron iletişimi sırasında hafif ses uyarımı içine kilitler.
Her bir beyin dalgası ya da osilasyonu, uyanıklık esnasında saniyede 10 titreşim iken, derin uyku esnasında saniyede yaklaşık 1 titreşime kadar yavaşlar.
Giovanni Santossi, yavaş dalga osilasyonunun artış bölümünde sesi ileten bir algoritma geliştirdi. Bu uyarım, nöronların aktivitesindeki senkronizasyonu artırmaktadır.
Ses uyarımından sonra, yaşlı katılımcıların yavaş dalgaları uyku esnasında artış gösterdi.
Zee: “Bu yöntemin etkinliğini onaylayabilmek için daha fazla çalışma gerekiyor. Ondan sonra insanlara bu yöntemi evde de uygulayabilecekleri söylenebilir. Bunu daha da ileriye taşımak istiyoruz.”
Çeviri : Sıdıka ÖZEMRE
http://neurosciencenews.com/pink-noise-sleep-memory-6508/