Çoğu insan şekerli içeceklerin sağlıklı olmadığını bilir, ancak yeni bir çalışmada meyve sularının da onlardan daha iyi olmadığı ortaya çıktı. Aslına bakarsanız, araştırmacılar, %100 meyve sularının düzenli olarak tüketilmesinin yaşamı kısaltmaya yardımcı olabileceğini belirtiyorlar.
Atlanta’da Emory Üniversitesi Tıp Fakültesinde docent olan ve araştırmanın yazarı Jean Welsh: “Meyve suyunun yanı sıra gazoz ve diğer şekerli içecekleri de fazla tüketen yaşlı yetişkinler daha erken ölme riski ile karşı karşıya olabilirler.”
Welsh: “Gazoz ve diğer şekerli tatlandırılmış içeceklerin tüketimini azaltma çabaları, meyve suları için de geçerli olmalı ve bu çabaların, yetişkinlerin yanı sıra çocukları da içermesi gerekir.”
Araştırma için, Welsh ve meslektaşları 2003’ten 2007’ye kadar inme yaşayan kişilere dair dataları toplarlar. Bu verilerdeki kişilerin ortalama yaşı 64’dür ve toplamda 13.440 erkek ve kadındır.. Bu kişilerin ayrıca %71’i obez veya aşırı kilolu idi.
Katılımcılara ne kadar şekerli içecek tükettikleri soruldu ve incelendiğinde ortalama altı yılda, katılımcıların 1.168’i öldüğü belirlendi.
Araştırmacılar, çalışma süreci içinde en çok şekerli içecekleri içenlerin (buna % 100 meyve suyu da dahil) oranın en az içenlere göre daha yüksek oranda ölüm riskine sahip olduğunu tespit ettiler..
Üstelik, her 12 onsluk (0.3548 litre) içecek ile ölüm riski daha da artırıyordu.
Bu araştırmanın raporu 17 Mayıs 2019’da JAMA Network Open’da internette yayınlandı.
Harvard T.H. Boston Chan Halk Sağlığı Okulu beslenme bölümünde araştırma bilim insanı olan Marta Guasch-Ferre: “Amerika Birleşik Devletleri’nde, nüfusun yaklaşık yarısı günde en az bir şekerli tatlandırılmış içecek tüketiyor.
Çoğu kişi, gazlı içecekler ve diğer şekerli tatlandırılmış içeceklerin (alkolsüz içecekler, meyve püreleri ve enerji içecekleri dahil ) kilo alımı ve ters sağlık etkileri ile ilişkili olduğunun da farkında. Ancak, meyve suları halâ çoğu kişi tarafından daha sağlıklı bir seçenek olarak algılanıyor.”
Kanıtlar, şekerli tatlandırılmış içeceklerin diyabet, kalp hastalığı ve obezite riskinin artmasına bağlı olduğunu göstermiştir. Meyve suyu için net kanıt daha az.
Guasch-Ferre, tüm meyve sularının bazı besinler içerdiğini ve sağlık için faydalı olabileceğini, ancak doğal kaynaklı olanların da nispeten yüksek miktarda şeker içerdiğini söyledi ve ayrıca şunu da ekledi: “Meyve suları diyabet ve kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiş olmasına rağmen, bütün meyveler böyle değil ve şu sıralar tavsiye edilen miktar; günde 4 ila 6 onstan (0.118litre- 0.177 litre arası) fazla meyve suyu içilmemesi.
Araştırmada bulunan ve araştırma yazısının ortak yazarlarından Guasch-Ferre: “Meyve suları, şekerli tatlandırılmış içecekler kadar zararlı olmasa da, hem çocuklar, hem yetişkinler ve özellikle de vücut ağırlıklarını kontrol etmeye çalışan kişiler tüketimi, azaltılmalıdır.”
Guasch-Ferre, meyve bazlı smoothie’ler daha sağlıklı seçenekler olarak görülüyor. Ancak, bunların içerikleri önemli ölçüde değişebileceğini ve sağlık üzerindeki etkileri konusunda sınırlı araştırmalar olduğunu da söylüyor. Ayrıca, smoothies’ler (sıvı meyve püresi-meyveli buzlu içecekler) genellikle kalori olarak çok yüksektir ve bu nedenle günlük içecek olarak önerilmemektedir. Sebze suyu, meyve suyu için düşük kalorili bir alternatiftir, ancak o da çok fazla tuz içerebilir.
Guasch-Ferre: “Mevcut kanıtlar, suyun tercih edilen içecek olması gerektiğini ve şekerli tatlandırıcılar yerine şekerli ve kremalı olmayan çay veya kahve gibi diğer içecekler de seçilebilir.”