Mısır Şurubu Nasıl Aç Hissettiriyor ve Şişmanlatıyor

mısır
Market rafları “yüksek fruktozlu mısır şurubu” içeren yiyecek ve içeceklerle dolu. Gazlı içeceklerde de bulunmaktadır ve  ketçaptan yemek büfelerine kadar herşeyde karşımıza çıkmaktadır.misir_surubu

Bu ucuz tatlandırıcı son zamanlarda çok popüler bir katkı maddesi haline geldi ve obezite salgınında öncü etkenlerden biri olarak gösterilmektedir.

Bu korkular pek de yersiz değil. Yeni bir araştırmaya göre fruktozun, açlığı düzenleyen beyin bölgesi üzerinde belirgin bir etkisi var.

Bu da mısır şurubunun ve diğer fruktoz türlerinin aşırı yemek yemeyi, glukozdan daha fazla  tetikleyebileceğini göstermektedir. Sofra şekerinde hem fruktoz hem de glukoz bulunmaktadır.

Ama yüksek fruktozlu mısır şurubunda, adından da anlaşıldığı üzere, daha fazla früktoz bulunmaktadır.

Fruktozun beyni nasıl etkilediğini bulmak için, araştırmacılar 20 sağlıklı, gönüllü yetişkin insan üzerinde çalıştılar. Deneklerin tatlandırılmış içecekler  içtiği süreçte, araştırmacılar da fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemeile hipotalamusun tepkilerini ölçtüler. Hipotalamus, ödül ve motivasyon işlemlerinin yanı sıra  açlıkla ilişkili pek çok sinyali düzenler.

Denekler 75 gr fruktoz ile tatlandırılmış (yaklaşık 300 kalori) 300mililitrelik, vişne aromalı bir içecek aldılar. Aynı içecek, yine aynı miktarda bir de glukoz ile tatlandırıldı. Bu farklı içecekler,1 ila 8 aylık dönemler içinde gelişigüzel bir şekilde deneklere verildi. Araştırmacılar ayrıca farklı zamanlarda kan örnekleri aldılar ve deneklerden açlık ve tokluk hislerini derecelendirmelerini istediler.

Fruktoz ve glukoz ile tatlandırılmış içecekleri içtikten 15dk sonraki değerlendirmelerde, deneklerdeki hipotalamusa ait aktivitelerde önemli farklılıklar olduğu görüldü. Glukoz hipotalamus aktivitesini azaltırken,  fruktozun bu bölgede küçük bir artışa sebep olduğu görüldü. Bu sonuçlardan beklenebileceği gibi, sadece glukozlu içecek alan denekler tokluk hislerinin arttığını belirtti.

Bu da gösterir ki, glukozla tatlandırılan bir şey yedikten sonra daha kalorili birşeyler yeme isteği çok fazla değil. Diğer taraftan fruktozla tatlanan yiyeceklerden sonra yine de birşeyler yeme isteği devam edebilmektedir.

Fruktoz ve glükoz moleküler olarak benzerdirler. Ama fruktoz vücut tarafından farklı metabolize edilir ve glükozdan daha az insülin salgılamak üzere vücudu harekete geçirir. ( Tokluk hissetmede ve vücudun yiyecekten aldığı ödül hissini körleştirmede insülinin rolü bulunmaktadır.) Fruktoz ayrıca grelin dolaşım miktarının azaltılmasında glukoz kadar başarılı değildir. (grelin: açlık sinyali hormonu.) (Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar fruktozun aslında kan-beyin bariyerini geçebildiğini ve hipotalamusta metabolize
edilebildiğini göstermiştir.) Önceki çalışmalar bu etkinin hayvanlarda görüldüğünü göstermiştir.

Kathleen Page tarafından Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen ve 1 Ocak’ta JAMA’da (The Journal of the American Medical Association) yayınlanan bu çalışma küçük bir çalışmaydı ve tatlandırıcılardan kaynaklanabilecek nöral devreleri tam olarak belirtmiyordu. “Diğer araştırmayla birlikte bu sonuçlar gösteriyor ki, fruktozun alımını arttıran gıda işleme ve ekonomik güçlerdeki ilerlemeler sayesinde, ilave şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu aslında büyük beden anlayışını toplumun kollektif bel ölçüsüne taşımaktadır.” (Portland Sağlık ve Fen Bilimleri Üniversitesi Endrokronoloji, Diabet ve Klinik Beslenme Bölümü’nden Jonathan Purnell ve yine aynı üniversiteden Davranış Sinirbilimi Departmanı’ndan Damien Fair. Her ikisi de JAMA’da aynı konuda yayımlanmış ortak bir makaleye sahipler.)

Fruktoz tüketimi tek başına böyle bir rol oynayıp, beden ölçülerimizde bu derece değişiklik yapıyor olabilir mi? Çok yaygın bir karşıt görüş de, yemeğin değil, aşırı kalorinin önemli olduğunu söylüyor. Purnell ve Fair sadece “daha az yiyin” diyorlar. “Aslında açlık ve tokluk insanların ne kadar yiyeceğini belirleyen ana etmenler; tıpkı susuzluğun ne kadar su içeceğimizi belirlemesi gibi. Bu hisler öylece bırakılamaz ya da göz ardı edilemez.”

Daha az yemek ve daha az kalori tüketmek için, açlık hissini bastıramayan içeriklere sahip yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirttiler. Bunlarda yeni araştırmanın sonuçlarına göre früktozla tatlandırılmış yiyecekler ve içecekler.

Çeviren : Sıdıka Özemre
Kaynak :http://blogs.scientificamerican.com/observations/2013/01/01/how-corn-syrup-might-be-making-us-hungry-and-fat/

Check Also

Sinir Sistemi Nesiller Boyunca Bilgiyi Aktarabiliyor

Hemen hemen tüm ekolojik ortamlarda bulunan nematotlar(iplik kurdu), üzerinde en çok çalışma yapılan organizma modellerindendir. ...