Kan-beyin bariyeri, toksik-zehirli maddeleri, büyük molekülleri ve kanda yayılan nörotransmiterlerin beyne girişini engeller. Beyindeki 4 bölge, kan-beyin bariyeri tarafından korunmamaktadır. Bu alanlar, posterior-arka hipofiz bezi, epifiz bezi ve hipotalamusun medyan-orta eminansı ve postrema bölgesi.
Posterior Arka Hipofiz Bezi
Hipofiz bezi, süt salgısını kontrol eden oksitoksin ve su dengesini düzenleyen vazopresin adlı hormonları salgılar. Hipofiz bezinde, kan-beyin bariyeri tarafından korunmaz. Çünkü, salgıladığı hormonların dolaşım içinde olup, tüm bedene yayılması gerekir.
Epifiz Bezi
Epifiz bezi, sirkadiyen-günlük ve mevsimsel ritmlerini ya da uyku-uyanıklık döngülerini kontrol eden melatonin hormonunu salgılar. Epifiz bezinde, kan-beyin bariyeri bulunmaz. Çünkü, melatonin hormonu doğrudan kan akışına salgılanır.
Hipotalamusun Medyan-Orta Eminansı
Hipotalamusun medyan-orta eminansı, hipotalamusu hipofiz bezine bağlar. Medyan eminans kan-beyin bariyeri tarafından korunmaz. Çünkü, hipofiz bezi tarafından salgılanan hormonlar, kan akışına salgılanmadan önce bu bölgede toplanır.
Postrema Bölgesi
Postrema bölgesi, kan-beyin bariyeri tarafından korunmaz. Çünkü, kandaki toksinleri algılar ve bunların beynin diğer kısımlarına karşı korur. Postrema bölgesi, bulantıyı ve kusmayı tetikleyerek, toksin maddeleri farkedip, vücuda verebilecek zararı önler.