Kalp Hastalıklarının Bağırsak Yoluyla Tedavisi

Araştırmacılar kalp hastalıklarını bağırsak yoluyla tedavi etmek için olası bir yöntem tanımladı

kalp

Araştırmacılar bağırsaklardaki mikropları hedef almanın, kırmızı et, yumurta ve çok yağlı günlük ürünler gibi besinlerin neden olduğu kalp hastalıklarını tedavi edebileceğini ilk kez gösterdiler.

Cleveland Clinc araştırmacıları bağırsaklardaki mikropları hedef almanın kırmızı et, yumurta ve çok yağlı günlük ürünler gibi besinlerin neden olduğu kalp hastalıklarını tedavi edebileceğini ilk kez gösterdiler.

Bu özgün girişim, araştırma ekibinin önceki keşfi olan TMAO (trimetilamin N-oksit, hayvansal yağların sindirimi sırasında meydana gelen bir yan ürün) etrafında dönmektedir. TMAO damar tıkanıklığı ve kalp hastalığı ile ilişkilidir. Ekip şuan doğal olarak meydana gelen DMB (3,3-dimetil-1-butanol) adlı bir inhibitör tanımlamış durumda. DMB soğuk sıkım saf sızma zeytinyağında ve üzüm çekirdeği yağında bulunmaktadır. DMB, TMAO seviyesini düşürmektedir ve farelerde damar tıkanıklığını azaltmaktadır.

Bu keşif Amerika’da 1 numaralı katil olan kalp hastalıklarının önlenmesi için yeni potansiyel bir tedavisel yaklaşımı temsil edebilir. Aynı zamanda diyabet gibi bağırsakla bağlantılı diğer metabolik hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir.

TMAO ile bağırsak mikropları ve kalp hastalıkları arasındaki bağ ilk olarak dört yıl önce Stanley Hazen öncülüğündeki aynı araştırma ekibi tarafından keşfedildi.

Damar tıkanıklığı, obezite ve diyabet gibi birçok kronik rahatsızlık bağırsak mikroplarıyla bağlantılıdır.” Dr. Hazen “Bu çalışmalar, bağırsakta başlayan beslenmeyle tetiklenen kalp hastalıklarını önleyebileceğimizin ya da ilerleyişini geciktirebileceğimizin heyecan verici olasılığını göstermektedir.”

TMAO,  bir bağırsak metabolitidir (yan ürün). Kolin, fosfatidilkolin(lesitin) ve karnitin’in sindirimi sırasında meydana gelir. Hayvansal gıdalarda bolca bulunur. Kan TMAO seviyeleri, klinik çalışmalara göre yüksek riskli kalp krizleri, felç ve ölüm ile ilişkilidir. Karnitin kırmızı et  ve ciğerde bol bulunur, kolin ve lesitin sığır eti, kuzu eti, ciğer, yumurta sarısı ve çok-yağlı günlük ürünlerde bol bulunur.

Mevcut çalışma ilk olarak, TMAO ve komensal mikrobik trimetilamin(TMA) üretimini hedeflenen şekilde engellemenin beslenme kaynaklı damar tıkanıklığını engellemeye yardım edebileceğini ileri sürmektedir. Araştırma ekibi TMA üretimini 3,3-dimetil-1-butanol (DMB) kullanarak, yüksek kolin ve karnitin içerikli beslenen farelerde engelledi. İnihitör ile tedavi edilen fareler daha az TMAO’ya sahipti ve daha az damar tıkanıklığı üretti. DMB bir antibiyotik değildir. Bu önemli faktör, uygulanacak bir tedavinin bağırsak florasını koruyarak ve dünya genelinde bir kriz olan aşırı antibiyotik kullanımını ve antibiyotik direncini engelleyerek, belirli bir mikrobik yolu hedef alabileceğini ileri sürmektedir.

Bu tarzdaki beslenme tabanlı kalp rahatsızlıklarını engellemede ‘mikrobiyoma ilaç vermenin’ etkili bir yol olduğunu gösterebiliyoruz. İnhibitör bağırsak bakterileri tarafından üretilen yan ürün oluşumunu engellemektedir. TMAO seviyesinin indirilmesine ve beslenmeye bağlı damar tıkanıklıklarının engellenmesine öncülük etmektedir.” Dr. Hazen “Bu insan hücrelerinde kolesterolü engellemek için kullandığımız statine benerlik göstermektedir.”

Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezi’ne göre kalp hastalıkları Amerika’da yılda yaklaşık 610,000 kişiyi öldürmektedir. Bu her 4 ölümden birine denk gelmektedir. Amerika’da hem erkek hem de kadınlar için önde gelen ölüm sebebidir.

Çeviren : Gültekin METİN
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151217130454.htm

Check Also

Sinir Sistemi Nesiller Boyunca Bilgiyi Aktarabiliyor

Hemen hemen tüm ekolojik ortamlarda bulunan nematotlar(iplik kurdu), üzerinde en çok çalışma yapılan organizma modellerindendir. ...