İşlenmiş Yiyeceklerdeki Uzak Durulması Gereken 9 Malzeme

Çeviren . Hülya Altınkaya

Eğer beni tanıyorsanız benim bütün işlenmemiş yiyeceklerden yana olduğumu biliyorsunuzdur. Ancak, birçoğumuz zamanımızın kısıtlı olduğunda kaçınılmaz olarak paketlenmiş ya da işlenmiş yiyeceklere yöneliyoruz.

Ailemize hızlı bir akşam yemeği için belki bir dondurulmuş hazır yemek ya da pizza alıyoruz. Belki bir nütrisyon barıyla oturup gerçek bir öğün yemek yiyebileceğimiz zamana kadar karnımızı doyuruyoruz. Belki de sadece yemek yapmaktan hoşlanmıyoruz.

Hoşumuza gitse de gitmese de, paketlenmiş ve işlenmiş yiyecekler yemek sanayimizin büyük bir bölümünü oluşturuyor ve, neticesinde, bir çok yiyeceğimizin bir bölümünü.

Fazlasıyla savunduğum markalar olmasına rağmen, çok daha fazlası tamamen sağlıksız ve “korkunç” olma sınırında. Sağlıklı gibi görünen birçok paketlenmiş yiyecek çoğu zaman katkı maddesi, koruyucu madde ve diyetinde olmasını istemeyeceğiniz başka maddeler içeriyor.

Seçerken her zaman içindekilerin az ve bilindik olduğu ürünler tercih edilmeli. Bir malzemenin sağlıklı olup olmadığını test etmenin en iyi yolu kendinize anneannem bunu tanır mıydı diye sormanız.Eğer cevabınız hayır ise, malzemenin doğal bir besin olmaktan çok yapay bir kimyasal olma ihtimali var.

Başka bir test ise malzemenin ismini kolayca telaffuz edip edemediğinizdir. Eğer düzgün bir şekilde telaffuz edebilmek için bir fen diplomasına ihtiyacınız olduğunu hissederseniz, kaçınılması gereken bir malzeme olma olasılığı var.

Bir şeyler atıştırma ya da yemek için işlenmiş bir gıda (herhangi bir konserve, paketlenmiş vs.) yemek durumunda iseniz, aşağıdaki tabloda listelenmiş malzemeleri içerenlerden uzak durmaya çalışın.

Çok kapsamlı bir liste olmamasına rağmen, bu malzemeler en fazla işlem görmüş ve en sağlıksız olanlarından birkaçı.

Malzeme Kullanılmasının Nedeni Kötü Olmasının Nedeni
Renklendiriciler *Renkleri canlandırmak için kömür katranından türetilmiş kimyasal bileşimler. *Alerjik reaksiyonlar, yorgunluk, astım, deri döküntüsü, hiperaktivite ve başağrılarıyla bağlantılı.
Yapay Aromalar *Doğal tatlara benzeyen ucuz kimyasal karışımlar. *Alerjik reaksiyonlar, dermatit, egzama, hiperaktivite ve astımla bağlantılı.
*Enzim, RNA ve tiroidi etkileyebilir.
Yapay Tatlandırıcılar
(Acesulfame-K, Aspartam, Equal®, NutraSweet®,  Saccharin, Sweet’n Low®, Sucralose, Splenda® & Sorbitol)
*Porsiyon başına düşen kalorileri azaltmak için diyet yiyecekler ve diyet ürünlerde bulunan çok işlem görmüş, kimyasaldan türetilmiş, sıfır kalori tatlandırıcılar. *Metabolizmayı negatif bir şekilde etkileyebilir.
*Kimisi kanser, baş dönmesi, halusinasyonlar ve baş ağrılarıyla bağlantılandı.
Benzoat Koruyucular
(BHT, BHA, TBHQ)
*Yağları koruyan ve bozulmasını engelleyen bileşimler. *Hiperaktivite, anjiyodema, astım, rinit, dermatit, tümör ve kurdeşene neden olabilir.
*Östrojen dengesini ve seviyelerini etkileyebilir.
Bromine Edilmiş Bitkisel Yağlar
(BVO)
*Bir çok sitrik bazlı meyve ve meşrubatlarda aroma artırıcı kimyasallar. *Trigliserid ve kolestrolu yükseltiyor.
*Karaciğer, testis, tiroid, kalp ve böbreklere zarar verebiliyor.
Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu *Şeker kamışı ve şeker pancarına ucuz bir alternatif.
*Hamur işlerinde tazeliği koruyor.
*İçeceklerde tatlılığı sürdürmek için kolay harmanlanır.
*Bedeni fruktozu yağa çevirmeye yatkın hale getirir.
*Tip2 diabet, koroner kalp hastalığı, inme ve kanser riskini artırır.
*Karaciğer tarafından kolay sindirilemez.
MSG
(Monosodyum Glutamat)
*Restoran yemekleri, salata sosları, cips, donmuş yemek, çorba ve diğer yemeklerde aroma artırıcı. *İştahı artırır ve baş ağrıları, mide bulantısı, zayıflık, hırıltılı soluma, ödem, kalp atışında değişiklik, yanma hissi ve soluk almada zorluğa neden olabilir.
Olestra *Başlıca kızartılmış ve fırınlanmış yemeklerde yağ yerine kullanılan ve bağırsakların sindiremediği bir madde. *Kimi besinlerin emilmesini önlüyor.
*Gastrointestinal hastalıklar, ishal, gaz, kramp, kanama ve inkontinans ile bağlantılı.
Hamur İşlerine Katılan, Hidrojene ve Kısmen Hidrojene Yağlar
(Palmiye, soya fasulyesi ve diğerleri.
*A.B.D.’de 40.000 fazla yiyecek ürününde kullanılan endüstriyel olarak üretilmiş yağlar
*Diğer yağların çoğundan ucuz
*Kötü kolestrolü artıran ve iyi kolestrolü düşüren yüksek oranda trans yağ içeriyor, kalp hastalığı oluşma rizkine katkıda bulunuyor.

 

Kaynak :
Çeviren : Hülya ALTINKAYA
Brett Blumenthal’in “GET REAL” and STOP Dieting! Copyright 2009 kitabından alıntıdır.

Check Also

Sinir Sistemi Nesiller Boyunca Bilgiyi Aktarabiliyor

Hemen hemen tüm ekolojik ortamlarda bulunan nematotlar(iplik kurdu), üzerinde en çok çalışma yapılan organizma modellerindendir. ...