Sağlıksız alışkanlıklar ve altta yatan koşullar uykunun bölünmesine neden oluyor.
Muhteşem bir gece uykusundan sonra dünya apaydınlıktır. Ama uykunuz sürekli bölünüyorsa durum daha başka sonuçlanır. Uyku eksikliği düşünmeyi güçleştirirken, endişe ve huzursuzluk halini yaşamayı kolaylaştırır. Uzun vadede yetersiz uyku, obezite, yüksek kan basıncı, kalp hastalıkları, diyabet ve hatta erken ölüm riskini bile artırır. Bu yüzden uykunuzu bölen şeylerin ne olduğunu anlamak önemlidir. Sebeplerin en başında gelenler şunlar olabilir:
1. Yaşınız
Harvard Tıp Fakültesinde Yrd. Doç. Dr. olan Suzanne Bertisch: “Yaşlı kişilerde uyku bölünmesini daha sıklıkla görüyoruz. Ama yine de sık sık uyanmanızı hemen yaşa bağlamamanız gerekir.”
Bazen yaşlı kişiler, uykulu hissediyor olmalarına rağmen sabah çok erken saatlerde uyanırlar. Ama bu durum, uyuma ve uyanma döngünüzü gösterir, uyku bölünmesini değil.
Dr. Bertisch: “Sirkadiyen ritminiz(uyuma ve uyanma döngünüz) yaşlandığınızda çok değişebilir ve bu da daha erken saatlerde uykulu hissetmenize neden olur. Yani mesela akşam saat 8’de biyolojik gece saatiniz başlıyorsa, doğal uyanma vaktiniz sabah 4 civarı olabilir.”
2. Yaşam tarzınız
Uyku bölünmesinin en yaygın nedenlerinden bir tanesi yaşam tarzıdır ve aşağıdakilerden her hangi birini içerir:
Yatmadan 4 saat öncesinde alkol tüketmek. Yatmadan önce alkol tüketmek daha kolay uyumanıza yardımcı olabilir ama gece uyanmanıza da neden olur. Hem tuvalet ziyaretleriniz de gece boyunca artacaktır.
Yatmadan birkaç saat önce yemek yemek. Dolu mideyle yatmak mide ekşimesine neden olabilir; ki bu da uykuya dalmayı ve de deliksiz uyku çekebilmeyi zorlaştırır.
Gündüz çok uyumak. Gündüzleri uzun süre uyumak gece uykusunu güçleştirir.
Çok fazla kafein tüketmek. Kafein (çay, kahve ve gazozlarda), uykuya yardımcı olan adenosin denilen bir beyin kimyasalını bloke eder. Öğleden sonradan itibaren, kafein içeren yiyecek ve içecekleri çok fazla tüketmeyin.
Dr. Bertisch, bu alışkanlıkları değiştirmenin, bazen çok hızlı bir şekilde uyku bölünmesi problemlerini azalttığını söylüyor.
3. Kullandığınız İlaçlar
Bazı ilaçlar gece uyanmaya neden olabilir. Örnekler arasında şunlar var:
- bazı antidepresanlar
- yüksek kan basıncı tedavisinde kullanılan beta bloklayıcılar
- alkol içeren soğuk ilaçlar
- inflamasyon veya astım tedavisinde kullanılan kortikosteroitler
Dr. Bertisch: “Doktorunuza danışarak uyku bölünmenizin nedeninin bu ilaçlar olup olmadığını sorun. Başka bir saatte veya uykunuzu etkilemeyecek başka ilaç alıp alamayacağınızı sorun.
4. Altta yatan başka nedenler
Pek çok kronik sağlık problemleri, sağlam bir uykuyu mahvedebilir. Aşağıdakiler yaşlılarda görülen en yaygın problemlerden bazılarıdır:
Anksiyete ve depresyon. Endişeler ve stresli ruh hali deliksiz uyku uyumayı engelleyebilir.
Büyümüş prostat bezi. (İyi huylu prostat büyümesi-BPH) Mesaneyi boşaltma dürtüsü, BPH olan erkeklerin gece boyunca uyanmasına neden olur.
Kronik ağrı. Canınız acırken uyumak zordur. Dr. Bertisch: “Bu iki yönlü bir yoldur: Uyku eksikliği bir sonraki günün ağrısını artırır.”
Nöropati. Ellerdeki ve ayaklardaki karıncalanma ve hissizlik sık uyanmaya neden olabilir.
Uyku apnesi. Yüksek sesle horlama ve kısa uyanışlar, uyku apneniz olduğunun göstergesi olabilir. Bu durumda nefes almada kısa duraksamalar olduğu için gün içinde uykulu olma durumu söz konusudur.
Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Uyku bölünmesi problemiyle yaşamanıza gerek yok. Uykunuzla alakası olan yaşam biçiminizi değiştirin. Altta yatan nedenler veya daha iyi bir tedavi için doktorunuza danışın.
- Her gün aynı saatte uyanın.
- Işık vererek beyni uyaran elektronik aletlerden yatmadan 2 saat öncesinden itibaren uzak durun.
- Sessiz, karanlık ve serin bir odada uyuyun.
- Düzenli egzersiz yapın. Tabi ki yatmadan önceki 1 saat içinde değil.
Sağlıklı uyku davranışlarınız olmasına rağmen uyumakta güçlük çekiyorsanız, uykusuzluk için bilişsel davranışçı tedaviyi (CBT-i) düşünün. CBT-i, uykusuzluk tedavisinde kanıtlanmış bir yöntemdir ve bu yöntem, rahatlama tekniklerini, konuşma terapilerini kullanır, yatakta kaldığınız süreyle ilgili düzenlemeler yapar. Bedeninizin doğal denetleyicileriyle birlikte çalışarak, daha sağlıklı bir uyku için beyinde yeni ayarlamalar yapar.
Dr. Bertisch: “İyi haber şu ki, uyku kalitenizi artırabilir ve sabah uyandığınızda harika hissedebilirsiniz. Daha iyi uyuduğunuzda, günlük eylemlerinizde, konsantrasyonunuzda, enerji seviyenizde ve yaşam kalitenizde gelişmeler görebilirsiniz”
Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/top-4-reasons-why-youre-not-sleeping-through-the-night?utm_content=bufferf3f60&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=buffer