Bilim İnsanları Beynimizin Görmediklerimizi Nasıl İşlediği ve Muhafaza Ettiğine Yeni Bir Işık Tutuyor.

görme

Bir grup bilm insanı gördüğümüzü bilmediğimiz bilinçaltı görseleri beynimizin nasıl işleyip, muhafaza ettiğinin haritasını çıkardılar ki bu, daha önce düşünülenden çok daha önemlidir.

Bu çalışmanın araştırmacılarından biri olan ve New York Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde doktora sonarsı çalışma yapan Jean-Rémi King şunları söylüyor: “Sonuçlarımız; çıplak göze “görülmez” olanın aslında beynimiz tarafından kodlanıp, basitçe muhafaza edilebildiğini göstermekte.”

Bu çalışma Neuron adlı dergide yayınlanmaktadır. Bu çalışmaya Oxford Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Niccolo Pescetelli ve College de France’dan profesör Stanislas Dehaene katılmıştır.

Bu araştırmada, insan deneklere bir dizi hızlı bir şekilde aniden gösterilip çekilen görüntüler gösterilmiş ve onlardan hangilerini gördüklerini ve görmediklerini söylemeleri istenir. Denekler görüntüleri seyrederken, beyin aktiviteleri, manyetoensefalografi (MEG) — nöronal aktivite tarafından üretilen küçük manyetik alanların çoklu ölçümlerini her milisaniyede gerçekleştiren non-invaziv bir beyin görüntüleme tekniği kullanılarak izlenir.

Araştırmacılar, daha sonra bu görüntülerin içeriğini bu büyük ve karmaşık beyin görüntüleme verilerinden doğrudan çözmek için, makine öğrenme algoritmaları geliştirirler.

Bu yeni algoritmalar, araştırmacıların bir dizi teorik tahminin onaylanmasını da sağlar. Bu algoritmalar, özellikle, “objektif-nesnel” dinamikler (yani göze sunulan görsel bilgi) ve “sübjektif-öznel, kişisel” nöral simgeler (örneğin; hangi deneğin neyi görüdüğünü rapor etmesi) arasında çarpıcı bir ayrışmayı ortaya çıkarmaktadır. Bununla birlikte, teorik tahminlerin tersine, araştırmacılar, “görülmez” görüntülerin beynin üst düzey bölgelerinde kısmen muhafaza edilebileceğini de göstermektedir.

 King: “Kuşkusuz bu sonuçlar “bilinçli algılama”nın sinirsel-nöronal mekanizmalarıyla ilgili mevcut anlayışımızın gözden geçirilmesi gerekebileceğini göstermekte. Ancak, ampirik bulgularımızın ötesinde, bu çalışma, makine öğrenme araçlarının, MEG kayıtlarından nöronal aktivitenin çözülmesinde (beyindeki işleyişler hakkında ortaya koyabileceğimiz şeylerin bir önizlemesinde) oldukça güçlü olabileceğini de göstermektedir.”

Çeviren: AylinER
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161207132328.htm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu