Beynimiz Biyolojik Olarak Kendine Güvenen İnsanlar Tarafından Etkilenmeye Nasıl Ayarlanıp, Uyumlanıyor

Bilim insanları, kendine güvenen insanların etkisinin biyolojimizi etkileyip, değiştireceğini ortaya çıkardı. brain

 Akademisyenler, beynin aktivitelerini inceleyerek, insan beyninin kendine güvenen insanların görüşlerine göre düzenlenebildiğini fark ederler.

Bugün Journal of Neuroscience‘de yayınlanan ve Sussex Üniversitesi’nden psikolog Dr. Daniel Campbell-Meiklejohn’un liderliğini yaptığı araştırmada, karar verirken kendine güvenen kişilerin (kendine güvenmeyenlerin değil) görüşlerine tepki veren, onlardan etkilenen bir beyin bölgesini saptanmıştır.

 Bilim insanları, 23 sağlıklı gönüllünün aktif olan beyinlerini inceler ve onların başarı beklentilerinin üç temel unsurdan etkilendiğini tespit ederler: kişisel deneyim, çoğu insanının neye inandığını öğrenme ve çok daha önemlisi, kendine güvenen insanların neye inandığını öğrenme.

Ilk ikisi, bir şey seçtiğimizde ne kadar memnun kalacağımızı öngören beynin ödül sistemi üzerinde yaygın etkilere sahiptir. Ancak, kendine güvenen insanların görüşleri, bu ödüllendirme sistemi üzerinde ek, ilave bir etkiye sahiptir ve beynin bu bölümü yalnızca evrimimizin geç evresinde görülen bir bölümdür.

Dr Campbell-Meiklejohn:
Bu ilave etki muhtemelen kendine güvenen kişilerin bizim eylemlerimize de güvence verebileceği bir mekanizma gibi görünmekte. Bulgularımız inançların ve tercihlerin toplumsal olarak iletilmesinin,  yanınızdaki kişiyi kopyalamak kadar kolay olmadığını göstermektedir. Diğer unsurlar da karar verme sürecinde açıkça işlemde ve çalışmakta.”

Araştırmacılar, bu ekstra faaliyetin, başkalarının ne düşündüğünü dikkate aldığımız beyin alanının yanındaki alanda meydana geldiğini gözlemlerler. Bu da bir sonraki adım için önemlidir; ki bu adım; bize beynin kendine güvenen insanları gözlemlediğimizde aslında ne yaptığını göstermektedir.

Dr Campbell-Meiklejohn: “Beynin bu kısmının, kendine güvenen kişinin inandıklarımızı değiştirmesine izin verip vermeyeceğine karar vermeden önce, o kişinin bilgisinin kalitesini doğru veya yanlış tahmin edebildiğini düşünebiliriz.

Özellikle gerçeklerin pek de net olmadığı bugünün siyasi ikliminde, kendine güvenen kişilerin inançlarımıza daha fazla etki edebilmeleri doğrultusunda biyolojik olarak ayarlanmış olabileceğimizin farkında olmalıyız.”

Çeviren: AylinER
http://neurosciencenews.com/confident-people-neuroscience-5734/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu