British Columbia Üniversitesi (UBC) bilim adamları masanızda otururken dalıp gittiğinizde beyninizin aslında çok zor sorunların üstesinden gelmeye çalıştığını söylüyor.
Aslında dalıp gitmek tembellik ve işten kaytarmayla özdeşleştirilir. Ama UBC Psikoloji bölümü profesörü Kalina Christoff bunun tam aksini düşünüyor: “Aslında dalıp gittiğimizde beynimiz oldukça aktif bir hale geçiyor. Hatta o kadar ki günlük normal işlerden bile fazla”
Araştırmada deneklerin beyin aktivitelerini günlük işler yaparken ve dalıp gitmişken fMRI tarayıcılarıyla ölçen Christoff ve ekibi, deneklerinin dalıp gittiklerinde daha önce beraber çalışmadığını düşündükleri iki farklı beyin bölge ağının aynı anda çalıştığını gördüler.
Bu konuda Christoff’un yorumu ise şöyle: “Dalıp gittiğimizde beynimiz acil işleri bir kenara bırakıp çok daha önemli sorunlar üzerinde, örneğin hayatımızı etkileyebilecek bir karar üzerinde çalışıyor. Ama bu sırada iki beyin ağını da bu iş için kullanıyor ve dalıp gidiyoruz. Bu yüzden eğer önemli sorunlarla boğuşuyorsanız biraz daha az dikkat gerektiren basit işler yapın ve gözlerinizin dalıp gitmesine izin verin.”
Demek ki dalıp gitmek aslında beynimizin çok yoğun çalıştığı anlamına geliyor. O zaman patronlar iş yerlerinde dalıp giden insanları gördüğünde kızmak yerine fazla mesai ücreti bile vermeli.
Hürriyet