Beyin Sağlığının Gelişmesinde Sert Kabuklu Yemişlerin (Nuts) Yararı

 

Özet: Günde 10 gramdan fazla sert kabuklu yemişler (nuts) yemek, ileri yaştaki erişkinlerde % 60’a varan oranda gelişmiş bilişsel işlevlerle ilişkilendirilmiştir.
Kaynak: Güney Avustralya Üniversitesi

 Güney Avusturalya Üniveristesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre; uzun süre yüksek miktarda sert kabuklu yemişlerin (nuts) tüketimi,  yaşlılarda daha iyi bir bilişsel sağlığın anahtarı olabilir.

55 yaşın üzerindeki 4822 Çinli yetişkinle yapılan araştırmada araştırmacılar, günde 10 gramdan fazla sert kabuklu yemiş yemenin, düşünme, akıl yürütme ve hafıza gibi zihinsel fonksiyonlarda olumlu anlamda daha fazla gelişme görüldüğünü bildirdiler.

UniSA’dan (Güney Avusturalya Üniversitesi) bu araştırmanın başı olan Dr. Ming Li, bu çalışmanın, yaşlı Çinli yetişkinlerde bilişsel gelişim ve sert kabuklu yemişlerin yenmesi arasındaki ilişkiyi göstermede bir ilk olduğunu ve yaşlanan bir nüfusun karşılaştığı demans gibi artan zihinsel sağlık sorunlarıyla ilgili önemli bilgiler, öngörüler sağladığını söylüyor.

Dr.Li: “Nüfus yaşlanması yirmi birinci yüzyılın en büyük sıkıntılarından biri. İnsanlar sadece daha uzun yaşamakla kalmıyorlar, yaşlandıkça da yaşlı bakımı ve sağlık hizmetleri konusunda benzeri görülmemiş ölçüde ek sağlık desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Çin’deki nüfus dünyadaki hemen hemen diğer tüm ülkelere göre çok daha hızlı yaşlandığı için bu çok büyük bir mesele.”

Dr.Li şu şekilde devam ediyor: “Dolayısıyla, geliştirilmiş ve koruyucu sağlık hizmetleri – yenilen yiyeceklerdeki değişiklikler dahil – yaşlanan bir nüfusun karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.”

Günde 10 gramdan (veya iki çay kaşığı) fazla sert kabuklu yemiş (nuts) yiyen yaşlı insanların bilişsel işlevleri, yemeyenlere göre % 60’a kadar arttırabiliyor. Normal olarak iki yıl içinde azalabilecek bilişsel fonksiyonlar, tüketilen bu sert kabuklu yemişlerle etkin bir şekilde korunabiliyor.

Çin, en hızlı yaşlanan nüfusa sahip ülkelerden bir tanesi. 2029’da Çin’in nüfusunun 1.44 milyara çıkacağı tahmin ediliyor; Nüfusun genç / yaşlı oranı, yaşlıların çoğunluğundan dolayı dramatik bir şekilde artarak dengesizleşiyor. 2050 itibariyle, 330 milyon Çinli 65 yaşın üstünde olacak ve 90.4 milyon, 80 yaş üstü olacak ve böylelikle dünyanın en yaşlı nüfus grubunu temsil ediyor olacaklar.

Daha geniş bir ifadeyle, Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılına kadar, 60 yaş ve üstü insanların sayısının beş yaşından küçük çocukların sayısından fazla olacağını söylüyor.

UniSA’nın (Güney Avusturalya Üniveristesi) yaptığı  çalışmada, 22 yıl boyunca toplanan dokuz adet  Çin Sağlık Beslenme Anketi verisi incelenir. Katılımcıların %17’sinin düzenli olarak sert kabuklu yemiş (çoğunlukla yerfıstığı) tükettikleri belirlenir. Dr Li, yer fıstıklarının bilişsel gerilemeyi azaltabilen ve spesifik anti-enflamatuar ve antioksidan etkilere sahip olduğunu söylüyor.

Dr.Li: “Sert kabuklu yemişlerin (fıstık, ceviz, fındık..), kolesterolü düşüren ve bilişsel sağlığı iyileştiren besinsel özelliklere sahip sağlıklı yağ, protein ve lif bakımından yüksek olduğu bilinmektedir.”

Dr.Li: “Yaşa bağlı bilişsel gerileme ve nörodejeneratif hastalığın pek bir tedavisi olmasa da, insanların yediklerindeki farklılıklar özellikle yaşlı insanlar için gelişme sağlıyor.”

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada demans olan insan sayısının 47 milyon olduğunu tahmin ediyor.

2030’a gelindiğinde, bunun 75 milyona çıkacağı tahmin ediliyor ve 2050 yılında, dünyadaki demans vakalarının neredeyse üç katına çıkacağı tahmin ediliyor. Nüfus olarak demans vakalarının en çok görüldüğü ülke ise Çin.

Dr.Li:“İnsanlar yaşlandıkça, doğal olarak kavramsal akıl yürütme, hafıza ve işlem hızında değişiklikler yaşıyorlar. Bunların hepsi normal yaşlanma sürecinin bir parçası. Ancak yaş, bilişsel hastalık için bilinen en güçlü risk faktörüdür. Yaşlı insanların bilişsel sağlıklarını ve başkalarına bağımlı olmadan yaşamalarına, bağımsızlıklarını daha uzun süre korumalarına yardımcı olacak yollar bulabilirsek (en azından yediklerini değiştirerek) eğer bu tüm çabalarımıza değer.”

Çeviri: AylinER
https://neurosciencenews.com/nut-consumption-brain-health-10920/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu