Nefislerinizi aç bıraknız ki kalpleriniz Allah’ı (Onun Cemalini ) müşahede edebilsin”
Hz. İSA (a.s)
”İbadetlerimden en Çok hazzı açken aldım”
Hz. EBU BEKİR
Dünyada ilk orucu tutan hz Adem idi. Sonra diğer peygamberler onlarda ümmetlerine emretmişlerdir. Musa ve İlyas (a.s) 40 gün, İsa a.s ise 60 gün kadar oruçlu olurdu. Abdul Kadir Geylani ise 40 günde iftarını açardı.
Oruç nefis terbiyesi ve sağlık açısından vazgeçilmezlerdendir.
İnsan vücuduna günde 250 gram kadar yemek kafidir. Bu ölçüden fazlası hastalık ve kalıntılar yapmaktadır. Eğer fazla yemeye devam edersek bünyemiz hastalıklara karşı koyamaz, hazım etmek için bütün enerjisini harcamaya başlar.
Oruç ise hastalıklardan korunmanın ve vücutta biriken toksinleri ağır metalleri hastalanmış hücreleri temizlemenin en güzel yollarından dır.
Bünyemiz oruçlu iken hazım işinden azad olur ve tedaviye başlar. karaciğerden bağırsaklarımızdan dışkı ile, akciğerden öksürmek ve nefes ile, beynimizden ise hapşırma ile, göz yaşı, kulak akıntısı ile, geniz akıntısı ile böbreklerden idrar ile, kanden terleme ile, dışarı atmaya başlar. Bu işlerin yapılması büyük bir işlemdir.
Bünyemiz bunu yapabilmesi için gerekli olan enerji için öncelikle glikojenlerimizi ve yağ depolarımızı kullanmak zorunda kalır. Orucun ilk 3-4 gününde insan hergün 1 kilo kadar vermiştir.
4 gün süre zarfında temizlenen kanlarımız damarların iç çeperlerinde bulunan kolestrol toksin ve kireçlenmeleri temizler. Bünyemizden atmaya başlar. Bu safhada ağızda, nefesde, terde kokular olabilir tükürük bezleri daha fazla çalışacağından tükrükte artma olur koyulaşır ve tutkalımsı bir hal alır.
İdrar koyulaşır, rengi değişir, kokusu ağır olur, eğer böbreklerde taş veya kum oluşumu varsa bunlarda düşebilir. Titreme, tansiyon, düşmesi, veya yükselmesi, olabilir. Midede bulantılar, kusma, kaşıntı,
olabilir, aft, uçuk sivilce, hatta çıbanlara kadar yaralar görülebilir, ibadetlerini yapan insanlarda bu oruçlar çok rahat gecer, bu insanlarda az titreme, ve nabız düşmesi olur.
Orucun 6. günü ağızdan ve deriden aseton kokusu gelmeye başlar. Bu koku vücudun iç beslenmeye iç tedaviye geçtiğini bildirir. ve o gün oruç tüm ağırlığını hissettirir ; nedeni ise açlık tedavisi artık hücrelere
indiğini gösterir, bu safhada hücrelerden fonksiyonları bozulmuş olanları tedavi etmeye başlar.
Tedavisi mümkün olmayan hücreleri ise teker teker temizler açlık tedavisinde kendine gıda olarak kullanır. Hastalıklarımız kökten tedavi olmaya başlar, kireçlenmeleri ve depolanan fazlalıkları eriterek
kısmen kullanır, kullanamadığı kısmını ise dışarı atar.
7. gün ise çok kokulu büyük abdest gelir, bu günlerde oruçlu kişinin tükürüğü, iltihaplı yaraları iyileştirir, virüs ve mantar enfeksiyonu bulunan kulaktaki mantarı kurutur, virüsü yok eder, yeni oluşmuş kataraktı eritir; akrebi bile öldürür.
Açlık sırasında su da içilmezse, vücut daha fazla hasta hücre yer ve daha fazla fayda verir. Hastalık biterse yani vücut bütün hasta ve allah’ı zikirden vazgeçen, hücreleri yiyip bitirirse, oruçlu insanın iştahı hemen açılır, iştah açılmazsa oruca devam etmek gerekir.
Açlıkta niyet çok önemlidir, açlığa niyet edildiği zaman vücut kendini göre programlar. Vücudun programını bozmamak için niyeti bozmamak lazımdır .
Açlıktan korkmak için sebeb yoktur. açlıktan hiçbir zarar ve yan tesir yoktur, çünkü Allahû tealâ yı zikirden hücreye kabirde kurt böcek dokunamadığı gibi açlık da vücuttaki zikreden hücrelere dokunamaz.
Açlıkta beden aç kalmaz nedeni ise her bir hücrenin 40 günlük gıdası rızkı vardır. Bununla birlikte vücut yıllardan beri toplanmış olan fazlalıkları gıdaya dönüştürür, bu olayı idrak eden oruc tedavisi çok rahat geçer.
Dr. Aidin Salih