Geçtiğimiz yıllarda, bilim insanları farklı işlere yarayan lensler icat etti. Google firması, göze takılan kamera geliştirirken, diyabet hastaları için kandaki glukoz seviyesini denetleyen akıllı lensler de geliştiriliyor. Bilim dünyasının yeni atılımı ise görüntüyü üç kata kadar yakınlaştırabilen optik lensler.
İsviçreli bilim insanlarının geliştirmekte olduğu görüntüyü yakınlaştırabilen lens, gözünüzü kırpmanızla çalışıyor. Lens, elektronik bir gözlükle bir arada kullanılıyor. Bir gözünüzü kırptığınızda, gözlük polarize filtresini aktive ediyor ve lensin yakınlaştırıcı kısmı aktif oluyor. Diğer gözü kırptığınızda ise görüntü normal haline dönüyor.
Geçtiğimiz cuma, Amerika Bilim Geliştirme Birliği’nin yıllık toplantısında, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Eric Tremblay’ın açıkladığı teknoloji, geliştirilmeye devam ediyor. Henüz prototip halindeki teknoloji, dünya çapında görme bozukluğu çeken 285 milyon insan için yararlı olabilir. Teknolojinin, özellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu yaşayan insanlara yardımcı olması bekleniyor.
Tasarlanan lensler, oldukça sert yapıda ve standart lenslerden daha geniş, yani gözün beyaz kısmını da kaplıyor. Lenslerin ortasında, yakınlaştırma eylemini mümkün kılacak, küçük alüminyum aynalar bulunuyor. Bilim insanları, gözü kurutmaması için lense küçük hava kanalları eklediler; fakat yine de çok uzun süre takılabilecek hale gelmedi.
Geliştirilmeden önceki ilk haline oranla, daha uzun süre gözde kalabilen bu yeni versiyon, henüz insanlar üzerinde denenmedi. Bilim insanları, lensleri daha uzun süre gözde kalabilmeleri için geliştirirlerken, optik dükkanlarında görmemize daha vakit var.
Kaynak: IFL Science
https://gaiadergi.com/zoom-yapan-optik-lens-yolda/amp/?__twitter_impression=true