Bir Nörobilimci Açıklıyor: Meditasyon Beynimizi Nasıl Değiştirir…
Size de benim gibi tıpkı bir maynunun bir ağaçtan diğerine zıplaması gibi bir düşünceden diğerine geçen bir “maymun zihin”le mi boğuşmaktasınız? Sizin zihniniz de benimkisi gibi; karışık, rahatsız, huzursuz, değişken, kaprisli, tuhaf, tutarsız, karşuşık, karasız ve kontrol edilemez mi? İşte size “maymun zihin”in tarifi!
Hayatını değiştirecek uygulama için daha fazla motivasyona ihtiyaç duyuyorsan, bunun için nörobilim araştırmasında açıklanana şu bilgiye bir bak: Meditasyon ve farkındalık eğitimi beyninizdeki gri maddede nöroplastil değişimlere neden olabiliyor. Harvard’lı nörobilimcilerden oluşan bir grup farkındalık meditasyonunun, meditasyonu yapmaya başladıktan sadece 8 hafta sonra beyin yapısını değiştirdiğini bildirmekteler.
Bu çalışmada yer alan Dr. Sara Lazar basına yaptığı açıklamada şunları söylemekte:
“Meditasyon, huzur, dinginlik ve fiziksel rahatlama ile bağdaştırılsa da, meditasyon yapanların uzun süredir söyledikleri şey; meditasyonun, gün boyu süren bilişisel ve psikolojik yararlar sağlaması.”
Nörobilimciler meditasyon hakkındaki düşüncelerini test etmek için 16 kişiyi 8 haftalık “farkındalık temelli stres azalması” kursuna tabî tutarlar. Kurstan beklenilen, katılımcılara farkındalık, esenlik,iyilik sağlaması ve stres seviyelerini düşürmesi. Herkese, rehber eşliğinde farkındalık egzersizi (vücudu gözden geçirme, yoga ve oturarak meditasyon yapma) içeren 45 dakikalık ses kayıtları verilir ve bu kayıttakini her gün yapmaları söylenir ve günlük yaşama farkındalığı entegre etmek için onlara, yeme,yürüme, bulaşıkları yıkama, duş alama gibi günlük aktiviteler sırasında farkındalığı gayri ihtiyari nasıl uygulayacakları öğretilir. Ortalama olarak, grup meditasyonu katılımcıları, bazı çeşit farkındalık uygulamalarını yaklaşık 27 dakika yaparlar.
Resimde solda; meditasyon öncesi beyni ve bazı bölgelerini görüyorsunuz.Sağda ise; meditasyondan sonraki beyin ve bölgeleri.
Meditasyon eğitiminden önce ve sonrasında herkesin beyin görüntüleri Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ile taranır ve görüntülenir ve ayrıca meditasyon eğitimi almamış kontrol grubunu oluşturan kişilerin de beyin taramaları yapılır. Farkındalık kursunu tamamlayan tüm katılımcılar, farkındalık ölçülerinde, örneğin; “farkındalıklı davranma” ve “yargılayıcı olmamama” belirgin gelişmeler olduğunu rapor ederler
MRI taramalarından açığa çıkan şaşırtıcı ve etkileyici olan şey; farkındalık çalışması yapan gruplarda hipokampusun solu , arka singular korteks, temporo -parietal kavşak ve serebellumdaki gri madde konsantrasyonunda artış olduğudur. Bu beyin bölgeleri şunlarla ilgili; öğrenme, hafıza, duygu düzenlemesi ve varlık hissi ve perspektif- bakış açısı oluşturma!
Önde gelen yazarlardan olan Britta Hölzel şunları ifade ediyor:
“Beyin plastisitesini, bu pratiği yaparak görmek çok büyüleyici ve böylelikle beyni değiştirmede ve aktif bir rol oynayabiliriz ve sağlığımızı, refahımızı, yaşam kalitemizi arttırabiliriz.”
Sarah Lazar da şunları belirtmekte:
“Bu çalışma, insanların zamanlarını sadece rahatlama ile geçirip daha iyi hissettiklerini göstermiyor.Beyin yapısındaki değişimlerin temelinde bildirilen bazı gelişmelerin yatabildiğini de gösteriyor.”
Çeviren: AylinER
http://earthweareone.com/a-neuroscientist-explains-how-meditation-changes-your-brain/