Önümüzdeki Bayram, “Kurban Bayramı” değildir!. Kurban kesilen hayvanlar için bayram yapılmaz!. Halk dilinde konuşulan bu olay gerçekte yanlış değerlendirmedir.
“HAC ARAFATTIR” sahih hadisi gereği olarak, Arefe günü denilen günde Arafat’a gitmiş olan insanlar geçmiş günahlarına yanlışlarına bilerek bilmiyerek işledikleri suçlara tövbe ederler ve bu tövbelerine de icabet olur. Bu konuda detaylı bilgi “İslâmın temel esasları” ve “İnsan ve Sırları” isimli kitaplarımızda mevcuttur.
Bu yüzdendir ki Arafat’ta tövbe edip bağışlanan insanlar, ertesi günü Bayram sevinci yaşarlar, bayram yaparlar. Ki bu da “HAC BAYRAMI” olur.
Arafat’ta hangi tarihte toplanılmışsa, o gün dünyanın her yerindeki müslümanlar tarafından “AREFE”, ve ertesi günü de “HAC BAYRAMI” olarak nitelenir.
Burada esas Arafat’taki uygulamadır!
Orada, O müslümanlar ne günü Bayramı kutluyorsa, Dünyanın her yerindekilerin de aynı günde Bayram sevincine katılması gerekir.
Arafat’ta “AREFE” özelliği yaşanırken; “biz o günü “arefe” kabul etmiyoruz” dolayısıyla ertesi gün yaptıkları “Bayram”a da katılmıyoruz” demek, ancak olayın bu inceliğine dikkat etmemekten ileri gelir.
Esasen “Arafe” de oradakilere ait bir olaydır; “BAYRAM” da Arafatta bulunarak HACCI yaşayanların Bayramıdır!
Bunun dışındakiler onların sevincine, “Bayramına” ortak olmak amacıyla “Bayram” yapmaktadırlar.
Arafat’ın özelliği ve orada bulunanların yaşadıkları bir olay sonucu olan “Hac Bayramı”nın gününü yerel takvim günlerine kıyasla değerlendirme yapmak ve farklı bir günü Bayram ilan etmek ne derece doğru olur, bunu anlattığımı anlayanların izânınına bırakıyorum.