Bilim insanları öldükten sonra öldüğünüzün farkında olduğunuzu söylüyor.
Philip Perry Credit: Petr Kratochvil. PublicDomainPictures.net.
Bir kişi ani kalp durması yaşarsa, bu ölüm zamanı olarak değerlendirilir. Bu, kalp atışını tahrik eden elektriksel impuls’un sonlanmasıdır. Sonuç olarak, kalp kilitlenir. Kalbin durduğu an ölüm zamanı olarak değerlendirilir. Fakat ölüm bilincimizi öldükten hemen sonra mı ele geçirir, ya da yavaşça gölge gibi mi içeri süzülür?
Bazı bilim insanları ölümün beyni nasıl alt ettiğine dair kavrayışlar elde etmeye çalışmak için ölüme yakın deneyimler üzerinde (ÖYD) çalıştılar. Buldukları şey dikkate değer; beyin ölümünden biraz önce bir elektrik artışı beyne giriyor. 2013 yılında Michigan Üniversitesi’nde farelerin kafalarındaki elektrik sinyallerini araştırmak için yapılan bir çalışma, onların ölümden önce aşırı bir alarm haline geçtiğini buldu.
Bilim insanları azalmış kan akışının beynin içindeki anormal elektriksel davranış ile birlikte ÖYD’ye sebep olduğunu düşünmeye başladılar.Yani stereotipik beyaz ışık tüneli nöral faaliyetteki bir yükselmeden türeyebilir. Dr. Sam Parnia New York Üniversitesi Langone Tıp Okulu’nda kritik bakım ve diriltme araştırmasının direktörü.O ve arkadaşları beynin tam olarak nasıl öldüğünü araştırıyorlar. Credit: Getty Images.
Serebral korteksimiz muhtemelen ani kalp durmasından sonra 2 – 20 saniye daha faal oluyor.
Daha önceki çalışmada o, hayvan çalışmalarında ölümden önce ve sonraki anlara baktı. Ayrıca ÖYD’ler araştırdı. Dr. Parnia Live Science’a ‘’Böyle deneyimleri olanlar bir çok kereler odanın etrafında süzüldüklerini ve bedenleri üzerinde çalışan tıbbı ekipten haberdar olduklarını söylüyorlar’’ diyor.’ ’Onlar normal olarak bilemeyecekleri doktorlar ve hemşirelerin çalışmalarını izlediklerini ve yapılagelen tüm konuşmaların ve görsel şeylerin farkında olduklarını söylüyor ve tarif ediyorlar’.’
Tıbbi personel bunu teyid ediyor.O zaman teknik olarak ölmüş olanlar etraflarında olup bitenin nasıl farkında olabiliyorlar? Dr. Parnia ‘’Nefes alma verme ve kalp atışları durduktan sonra bile 2 – 20 saniye kadar bilinçliyiz’’ diyor. Bu, Serebral korteksin oksijensiz hayatta kalabileceği süredir. Burası beynin düşünme ve karar verme bölümüdür. O, ayrıca duyularımızdan toplanan enformasyonun deşifre edilmesinden de sorumludur.
Parnia’ya göre bu süre içinde ‘’Tüm beyin kök reflekslerinizi kaybedersiniz -kusma refleksi, göz refleksi, hepsi gider.’’ Serebral korteks’ten gelen beyin dalgaları duyulmaz olur. Böyle bir durumda bile düşünen organımızın komple kapanması saatleri bulabilir.
Genellikle kalp atmayı durdurduğunda birileri KAC (Kalp Akciğer Canlandırması) yapar. Bu, beynin normal fonksiyonunu yapabilmesi için gereken oksijenin %15’i kadarını sağlayacaktır. Dr. Parnia, ‘’Eğer kalbi tekrar attırmayı başarabilirseniz ki KAC’in amacı budur, beyin fonksiyonlarını yavaş yavaş geri getirmeye başlayabilirsiniz’’ diyor.’’Ne kadar uzun süre KAC yaparsanız beyin hücrelerinin ölümü yine devam eder, fakat daha düşük bir hızda devam eder’’
Credit: Getty Images.
KAC (Kalp Akciğer Canlandırması) bazı beyin fonksiyonlarının daha uzun süreli olarak sürdürülmesine yardım edebilir.
Dr. Parnia’nın devam eden son çalışması ani kalp durması geçirip hayatta kalan bir çok Avrupa’lı ve Amerika’lıya inceliyor.Dr. Parnia, ‘’Bir araştırmacı grubunun insanın aşk deneyiminin niteliksel doğası hakkında çalışabileceği gibi, biz de ölüme giderken insanların yaşadığı deneyimlerinin tam özelliklerini anlamaya çalışıyoruz, çünkü bu öldüğümüzde bizim de yaşayacağımız evrensel bir deneyimi yansıtacaktır’’ diyor.
Hedeflerden biri ani kalp durması ve canlanma esnasında beynin nasıl hareket ettiği ve tepki verdiğini gözlemek. Beyni yeniden başlatmak için tam olarak ne kadar oksijen gerekir? Canlanmadan sonra beyin nasıl etkilenir? Satırların altının çizildiği yerleri öğrenmek canlandırma tekniklerini geliştirebilir ki buda her sene sayısız hayatı kurtarır.
Dr. Parnia, ‘’Aynı zamanda, biz ayrıca bilincin yok olup olmadığını ve öldükten sonra belli bir süre devam edip etmediğini – ve gerçek zamanda beynin içinde neler vukubulduğunu – anlamak için ölüm şartlarında insan zihni ve bilincini üzerinde de çalışıyoruz’’ diyor.
Ölüme Yakın Deneyiminin bilimsel perspektifi üzerinde daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu izleyin:
Çeviren : Emre Ümit Tuncel
http://bigthink.com/philip-perry/after-death-youre-aware-that-youve-died-scientists-claim
İLGİLİ :