Bazı Beyinler Daha Akıllı

 

Son yapılan bir araştırmaya göre, yüksek IQ’ya sahip olanların beyinlerinin dış tabakasındaki nöronlar arasında daha az bağlantı olması mümkün.

Daha önceki araştırmalar, daha büyük beyinlere sahip olanların daha akıllı olduğunu ortaya koysalar da, mikroyapısal oluşuma daha yakından bakıldığında, olayın sadece daha fazla beyin hücresi olmadığı, hücrelerin daha verimli şekilde bağlanmasının önemli olduğunu öne sürülmekte.

 Nörologlardan oluşan uluslararası bir ekip, çoklu kabuk difüzyon tensör görüntüleme olarak bilinen non-invazif (derinin altına girilmesini gerektirmeyen veya doğal olmayan bir yol açarak vücuda girilmeden gerçekleştirilebilen) bir teknik kullanarak, 260 gönüllünün beyinlerinin yoğunluğunu ve beyinlerindeki gri maddedeki dallanma (dallanarak, dallara ayrılma) düzenini incelerler.

Ayrıca her bir denek, kültürel açıdan oldukça adil karmaşık bir akıl yürütme testine tabî tutulurlar. Her bir denek, 28 sorudan, 7 ile 27 doğru cevap arasında değişen çeşitli skorlar elde eder.

Araştırmacılar, beyin görüntüleme verileri ile test skorlarını eşleştirdiklerinde, daha yüksek analitik becerilere sahip olanların sadece daha fazla beyin hücrelerine sahip olmadıkları ayrıca serebral kortekslerindeki nöronlar arasında da daha az dallara sahip olduklarını tespit ederler.

Daha sonra araştırmacılar, Human Connectome Projesi kapsamında mevcut olan yaklaşık 500 nöral haritanın verilerine bakarlar ve orada da daha yüksek IQ ve nöronlar arası daha az bağlantı örüntüsü bulurlar.

İlk başta bu beklenmedik bir sonuç görülebilir. “birlikten kuvvet doğar” şekindeki eski deyim, beyin hücrelerine uyabilir ancak buradaki durumda birleşmek, biraraya gelmek demek, birbirlerine daha fazla bilgi aktarmak demek de değildir.

Daha önce yapılan araştırmada, daha akıllı beyinler, IQ testine tabî tutulduklarında, yüksek puanlar elde etmek için uğraşıp mücadele edenlerle kıyaslanırlar ve onların daha fazla beyin hücresine sahip olmadan ve daha sıkı çalışmaya yönelmeden, daha az metabolik faaliyet ortaya koydukları görülür.

Bu gözlem, sinir hücre gruplarının analitik gücünün onları zorlamakla ilgili olmadığını, ancak eforu en aza indirecek şekilde bağlandıklarını düşündüren nöral etkinlik hipotezinin gelişmesine yol açmaktadır.

Bochum, Almanya’nın Ruhr Üniversitesi’nden  nörolog Erhan Genç: “Akıllı beyinler, az nöron fakat etkili, verimli ağ ile nitelenmekte. Bu da mümkün olan en az nöral aktivite ile yüksek düzeyde düşünme başarısını mümkün kılmakta.

Zekâ üzerine yapılan araştırmalar, zekâ tanımının sorgulanması ve IQ testinin yorumlanmasından dolayı çoğu zaman karmaşıklaşır. Bu yüzden, sonuçları, deneyin kapsamının çok ötesinde genelleştirmeler yapmaktan kaçınmamız da gerekir.

Beyinler, çeşitli bilişsel beceri kümelerinin bir parçasını oluşturan analitik akıl yürütme ile bir dizi harika şey yapar.

Ancak, bireysel birimlerin problemleri maksimum verim ile çözmek için nasıl etkileşimde bulunabileceği hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için, beyinlerin hücresel düzeyde nasıl işlediğini göstermek yerine, onları taklit eden teknolojiyi geliştirmenin yolu bulunabilir.

Daha fazla araştırma, şüphesiz, geliştirilmiş ve düzgün biçimdeki bir sinir sisteminin problemleri çözmede nasıl daha iyi bir iş çıkardığının sırrını açığa çıkarmada yardımcı olacaktır.

Bu konuda yapılan çalışmalar, hepimizin birer dahi olmamıza yardımcı olmayabilir ama, daha sıkı çalışmak yerine, daha akıllıca çalışmanın faziletlerini bize gösterebilir.

Çeviren : AylinEr
https://www.sciencealert.com/high-iq-correlation-lower-neuron-dendrite-density/amp?__twitter_impression=true

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu