Yeni Alzheimer tedavisi hafıza işlevini tamamen geri getiriyor.
Tedavinin uygulandığı farelerin yüzde 75’i hafızalarını geri kazandılar.
Avustralyalı araştırmacılar noninvasif(girişimsel olmayan) ultrason teknolojisi öne sürdüler. Bu teknoloji beyinden nörotoksik amiloyit plaklarını(Alzheimer hastalarında hafıza kaybı ve bilişsel işlev gerilemesinden sorumlu yapı) temizlemektedir.
Bir kişi Alzheimer hastalığına sahipse, bu genellikle iki çeşit lezyon oluşumunun sonucudur – amiloyit plakları ve nörofibriler yumaklar. Amiloyit plakları nöronların arasına konar ve yoğun beta-amiloyit molekül kümeleri olarak sonuçlanır. Bu, birarada kümeleme yapan ve plak oluşturan yapışkan bir protein türüdür.
Nörofiber yumaklar nöronların içinde bulunurlar ve kalın çözülemeyen bir kitle şeklinde kümelenen bozuk tau proteinleri nedeniyle oluşurlar. Bu, hepsini bükülü hale getirmek için mikrotübül olarak adlandırılan minik iplikçiklerin oluşumuna neden olur. Bu iplikçikler yanlarından geçen besin ve organel gibi önemli maddelerin taşınmasını engeller, tıpkı elektrikli süpürge hortumunu büktüğünüzde olduğu gibi.
Alzheimer için herhangi çeşit bir aşı ya da önleyici bir ölçüye sahip değiliz. Bu hastalık 343,000 Avustralyalıyı ve dünya çapında 50milyon kişiyi etkilemektedir. En iyi şekilde nasıl tedavi edilebileceğini çözmek bir hastanın beyninden bozuk beta-amiloyiti ve tau proteinlerinin artışını engellemekle başlayan bir yarış haline geldi. Şuan Queensland Üniversitesi’nde Queensland Beyin Ensititüsü’nden (QBI) bir ekip oluşumu kaldırmada umut veren bir çözüm yolu buldu.
Science Translational Medicine’de yayınlanana göre ekip tekniği, odaklanılmış tedavisel ultrason olarak adlandırılan, ses dalgalarını beyin dokusuna non-invasif olarak yayımlayan belirli bir çeşit ultrason kullanarak tanımlıyor. Bu ses dalgaları süper hızlı salınarak, beyni bakterilere karşı koruyan katman olan kan-beyin bariyerini nazik bir şekilde açıyor ve beynin mikrogliyal hücrelerini taşınması için uyarıyor. Mikrogliya hücreleri temel olarak atık temizleme hücreleridir. Yani birkez kan-beyin bariyerinden geçtiklerinde kan-beyin bariyeri bir kaç saat içerisinde tekrar eski haline gelene kadar zehirli beta-amiloyit kümelerini temizleyebilirler.
Ekip testi yaptıkları farelerin hafızalarının çevredeki beyin dokusuna sıfır hasar vererek yüzde 75 oranında tamamen yenilendiğini raporladı. Tedavi gören farelerin 3 hafıza görevinde gelişmiş performans gösterdiğini buldular. Bir labirent, bir yeni nesneleri tanıma testi, ve bir de uzak durmaları gereken yerleri hatırlama testi.
Bir basın yayınında ekipten biri olan Jürgen Götz “Alzheimer’ı ilaç tedavisi kullanmadan tedavi eden bu yenilikten dolayı son derece heyecanlandık. Büyük buluş kelimesi genellikle hatalı kullanılır, ama bu durumda bence gerçekten bu hastalığın nasıl tedavi edileceği anlayışımızı temelden değiştirdi ve bu yaklaşım için büyük gelecek öngörüyorum”, dedi.
Ekip koyun gibi daha büyük hayvan modelleriyle denemelere başlamayı planladığını söylüyor ve insan denemelerine 2017de başlamayı umuyorlar.
Çeviren : Gültekin METİN
http://www.sciencealert.com/new-alzheimer-s-treatment-fully-restores-memory-function