Yaraların İyileşme Sürecini Yarı Yarıya Düşüren Deneysel Terapiden Başarılı Sonuç
Yeshiva Üniversitesi Albert Einsten Tıp Koleji’nden araştırmacılar, yaraların iyileşme süresini yarı yarıya düşüren deneysel bir terapi geliştirdiler. Farelerde başarıyla denenen bu terapinin detayları Journal of Investigative Dermatology dergisinde online yayınlandı.
Einstein Koleji Fizyoloji ve Biyofizik profesör doktoru ve bu araştırmanın başındakilerden biri olan David J. Sharp şunu dile getiriyor: “Günlük kesikler, yanıklar, cerrahi insizyon ve kronik deri ülserlerinin de dahil olduğu her çeşit yaranın iyileşmesini hızlandırmak için bizim nanoparçacık terapisini kullanılabileceğini düşünüyoruz.”
Dr.Sharp ve meslektaşları daha önce fidgetin-like2(FL2) diye adlandırılan bir enzimin, deri hücrelerini yaraları iyileştirmek için hareket ettiklerinde onları frenlediğini keşfetmişlerdi. Bu sebepten dolayı, onlar FL2 enzim seviyesini indirirlerse,iyileştirici hücreler daha hızlı hedeflerine ulaşabilecekleri sonucuna vardılar. Dolayısıyla, araştırmacılar, FL2 enzimini yapan geni pasifleştiren bir ilaç geliştirdiler ve sonra da bu ilâcı, nanoparçacıklar diye adlandırılan çok küçük jel kapsüllere yerleştirdiler ve bu nanoparçacıkları farelerdeki yaralar üzerinde uyguladılar. İşlem görmüş yaralar, işlem görmemiş yaralara göre iki kat daha hızlı iyileşti.
FL2 fignetin,hücresel gelişme ve fonksiyonda değişken roller oynayan fidgetin enzim ailesine aittir.FL2’nin insanlar üzerinde rolü hakkında daha fazla şey öğrenmek için,Dr.Sharp, doku kültürü içindeki insan hücrelerindeki FL2 aktivitesini baskıladı.Bu hücreler,standart yara tahlilleri (hücre göçü ve proliferasyon gibi özellikleri ölçmek için) üzerine konduklarında, alışılmadık bir biçimde hızlı hareket ettiler.
Dr.Sharp:”Bu bize şu fikri verdi; eğer insanlardaki FL2’yi hedeflemede bir yol bulursak, yaranın iyileşmesini destekleyecek yeni bir yola da sahip olabilirdik.”
Dr.Sharp ve bu projenin diğer önde gelen araştırmacısı Monyefiore Tıp Merkezi’nde enfeksiyonlu hastalıkları uzman doktor, Einsten Üniversitesi’nde profesör olan Joshua Nosanchuk, FL2 için belirgin olan silencingRNA’ın (siRNAları) moleküllerini kullanan bir yara-iyileştirme tedavisi geliştirdiler. siRNA, genleri susturma görevi yaparlar. Onlar, elçi RNA’nın proteinlere (bu durumda FL2 enzimi) dönüşmesini engelleyip, bir genin elçi RNA(mRNA)’sına bağlanarak bunu yaparlar.
Ancak, Dr.Sharp şunları söylemekte: “Özellikle yaşayan organizmalar içinde, siRNAlar, tek başlarına hücreler tarafından etkin bir şekilde istilâ edilemeyecektir. Onlar,bir çeşit bazı dağıtıcı araçlara konmadığı takdirde, çabucak ayrışacaklardır. FL2 ‘nin bastırılmasında siRNAları dağıtmak için da bir yol bulmada Dr.Sharp’a Einstein ve Montefiore’de dermoktolojik araştırmaların müdürü ve bu araştırmanın da önde gelen araştırmacılarından Einstein Tıp Okulunda fizyoloji ve biyofizikçi Joel Friedman’la beraber, istendik hedeflere molekülleri taşırken siRNA gibi molekülleri ayrıştırılmaktan koruyan,molekül koruyucu nanoparçacıklar geliştirdiler.
siRNA kargolu nanoparçacıklar daha sonra derilerinde yanık ya da eskizyon olan farelerde denendi.Her iki durumda da,yaralar,işlem görmemiş kontrol grubundakilere göre,iki kat daha hızlı kapandı.
Dr.Sharp: “Hücreler sadece yaralara doğru daha hızlı hareket etmekle kalmıyor, ayrıca onlar oraya ulaştıklarında ne yapacaklarını da biliyorlardı.”
Dr.Sarp: “Saç köklerinin ve derinin koruyucu kolejen ağını da içeren normal, iyi bir şekilde düzenlenmiş yeniden oluşan dokular gördük.”
Dr.Sharp, bu tedaviyi, derileri insanlarınkine benzeyen domuzlar üzerinde de önümüzdeki aylarda denemeye başlamayı planlıyor.
Çeviren:AylinEr
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150326121951.htm