Tam olarak neden olduğunu bilmesek de, uyku, beyin ve tüm sağlığımız açısından hiç şüphesiz ki önemlidir. Açıkçası düzgün bir uyku olmadan, hastalık ve stressin artma şansı
yüksektir. Rochester Dönüşümsel Nöroloji Hekimliği Tıp Merkezi Üniversitesi’nden (URMC) araştırmacılar, uykunun beyni detoksifiye etmeye yardımcı olduğunu, bunama ve Alzeimer hastalığına potansiyel ipuçları sağladığını da tespit ettiler.
Journal Science adlı dergide yayınlanan araştırma, beynin “gylampatik sistem– santral sinir sistemindeki metabolik artikların temizliğinde rol oynayan sistem”le tosik atıkları atmada eşsiz bir metod kullandığını ortaya çıkarmıştır. Daha da ilginci, beyin hücrelerinin, uyku sırasında %60 kadar büzüşüp, küçülerek, atıkların rahatça atılmasını sağlamasıdır.
Bu araştırmayı kaleme alan yardımcı yazar Maiken Nedergaard şunu ifade etmekte: “Uyku beynin hücresel yapısını değiştirmekte. Uykuda beynin tamamen farklı bir duruma geçtiği gözükmekte.”
Uyku Beyne Nasıl Yardım Ediyor?
Araştırmada beynin “gylampatic sistem– santral sinir sistemindeki metabolik artıkların temizliğinde rol oynayan sistem”i incelendi. Farelerin beyinlerine içeri renkli boy enjekte edildi ve beyin omurilik sıvısının(CSF) akışı gözlemlendi ve CSF’nin fare bilinçsizken (uykudayken ya da yatmış, sakinken) hızlı, süratli bir şekilde aktığı ve fare uyanıkken de zar zor aktığı görüldü.
Nedergaard: “Fare uyanıkken ne kadar az bir akış olduğunu gördüğümüzde çok şaşırdık.Bu bize şunu gösterebilir dedik; beyin hücreleri arasındaki alan bilinçli ve bilinçsizken çok fazla bir şekilde değişime uğruyor olabilirdi.”
Daha sonra, araştırma ekibi, beyin hücreleri arasındaki alanı teorilerini test etme adına ölçtüler. Beyin içine yerleştirdikleri elektrodları kullanarak, uyku sırasında bu alanın %60 oranında küçüldüğünü ve bunun da CSF’nin daha rahat akmasını sağladığını tespit ettiler.
Bu araştırma pek çok sebepten dolayı heyecan verici.Ancak hepsi içinde en ilginç olanı, CSF’nin beyni nasıl etkilediği… Araştırmacılar, farenin beynine enjekte edilen Alzeimer hastalığı ile ilişkilendirilen bir protein olan “beta-amiloid” ile farenin uykusu sırasında detoks yapabiliyor olduğunu gözlemlediler. Bir başka deyişle, CSF aslında beyindeki toksinleri temizliyordu!.
Dr.Jim Koenig: “Bu araştırmanın sonuçları çoklu nörolojik rahatsızlıkları anlatmada kapsamlı bir etkiye sahip olabilir. Bu şu demek; Glymphatic sistemi regüle eden hücrelerin belki de bir dizi rahatsızlıkları regüle etmeye yönelik yeni hedefleri de olabilir.”
Bilimadamları ve ilaç üretenler şimdi, bu glymphatic sistem ile beraber çalışacak ilaçlar üretmek için birarada çalışabilirler. Araştırma, ayrıca, her gece, iyi bir gece uykusu almanın öneminin de altını çizmeli.
Nedergaard: “Bu araştırma göstermektedir ki; uyurken ve uyanıkken, beyin, farklı fonksiyonel durumlara sahip. Aslında, uykunu canlandırıcı doğasının, uyanıklık süresi boyunca nörol aktivitenin yan ürünlerinin birikiminin aktif temizliği şeklinde açığa çıktığı gözükmekte.”
Çeviiri : AylinER
http://themindunleashed.org/2014/04/exciting-study-reveals-sleep-removes-toxic-waste-brain.html