Şeker Beyninizi Nasıl Etkiler?
Şeker. Sadece tatlıyı düşümekle en kararlı diyet uygulayan kişinin bile dizlerinin bağını çözebilir. Tek bir taze çikolatalı kurabiye sözü çocukların sebze dolu bir tabak yemeği bitirmesine ya da televizyon karşısında uzun saatlerini abur cubur yiyerek geçiren kişinin ekstra bir mil daha koşmasına neden olabilir. Peki o zaman bu şeker bizim beyinlerimize ne yapıyor da biz bunları yapmayı göze alıyoruz, bu şeker neden bu kadar güzel bir bağımlılık?
İlk Isırıktan İtibaren Düşkünlük
İlk ısırıktan itibaren şeker beyne bir mesaj yolluyor, ödül sistemini aktive ediyor. Bu doğru; şeker beyninizde arkadaşlarınızla takılmak, seks, ve hatta uyuşturucunun oluşturduğu etki ile benzer etkiye sahip. Yakın bir zaman önce TED TALK’da konuşma yapan Florida College Of Medicine Üniveristesi’nde pisikiyatri bölümünde araştırmacı olan Dr. Nicole Avena ödül sistemi ile ilgili şöyle bir açıklamada bulunuyor: “Bu ödül sistemi beyinde pek çok farklı bölge boyunca bir dizi elektriksel ve biyolojik yol sistemleridir.”
Biyolojik ödül sistemi içindeki ana kimyasal “dofamin”dir. Uyuşturucu, nikotin ya da alkol kullanmış kişilerde dofamin reseptörleri kişinin sürekli “yüksek” etkiyi araması için onu zorlar.Sonuç da “bağımlılık” olur.
Şeker de beyinde benzer reaksiyonlara neden oluyor. Her ne kadar diğer bağımlılıklarda olduğu gibi uç durumlar yaratmasa da…
Dofamin
Avena: “Ne zaman yemek yesek, dofamin beyinde salgılanır. Ancak, defalarca aynı yiyeceği yedikten sonra dofamin seviyesi düzleşir, aynı kalır ve daha önce tatmin edici bulduğumuz yiyeceği artık bulmaz oluruz.” Bunun sebebi insan beyninin daha geniş bir çeşitlilikte bizi yemeye motive etmesi için gelişmiş olmasıdır. Bu evrimleşme, insanların hem dengeli bir miktarda vitamin ve mineral almasını, hem de bunu yaparken bizleri bozuk, çürümüş yiyecekten uzak tutmasını sağlar.Yeterince ilginç olan şey; bir kişi ne kadar şeker tüketirse tüketsin, daha çok şeker yemekten bir kişinin hevesini kıracak kadar dofamin seviyesi hiç bir zaman düz bir seviyeye gelmez.
Alışkanlık Yapan Elementler
Tüm doktorlar gıdanın alışkanlık yapıcı olduğu konusunda hem fikir olmayacaklardır. Ancak, şekerli birşey tüketildikten sonra hissedilen haz inkar edilemez.Tüm alışkanlık yapıcı aktiviteler gibi, çok fazla şeker tüketmek iyi birşey tüketmekten çok uzak bir şeydir. Business Insider’ın raporuna göre; şekerle beslenen fare, alışkanlık haline gelen bu maddenin yokluğunda, aşerdiği, canı çektiği ve hattâ geri çekilme gibi semptomlar göstermektedir.
Dünya Sağlık Organizasyonu, bir kişinin yediklerinin %10’undan fazlası şeker içermemelidir diye açıklamada bulunmaktadır. Bu ortalama sağlıklı bir kişinin günde yaklaşık 25 gram yani 6 çay kaşığı oranında şeker tüketmesidir. Bir kolanın içinde 39 gram şeker olduğu düşünülürse, şeker tüketimimizin ne kadar sıklıkla bu oranı geçtiğini rahatlıkla görebiliyoruz.
Yüksek şeker oranı içeren gıda tüketiminin yan etkiler; kilo alımı ve daha da uç noktası obezitedir. Aşırı şeker, yüksek kan basıncı ve karaciğer hasarı gibi diğer istenmedik, sevimsiz sağlık komplikasyonları da oluşturur.
O Zaman Tam Olarak Şeker Nedir?
Şeker kullanımınızı kontrol etmenin en iyi yolu, onun belki de tam olarak ne olduğunu öğrenmenizdir. Şeker, aslında karbonhidrattır. Çayımıza ve kahvemize eklediğimiz bu beyaz şey, sakaroz, iki madde olan fruktoz ve glükozdan oluşan karmaşık bir şekerdir. Marketlerdeki gıdalarda her zaman besin değerleri net olarak etiketlerde yazmamaktadır. Dolayısıyla, etiketleri iyice okuyup, fruktoz, glükoz, laktoz, malt şekeri, nişasta, dekstroz, mısır şurubu, ham şeker, bal, meyva suyu yazıp yazmadığından iyice emin olmalıyız. Şeker, ketçup, yoğurt ve tatlandırlımış sularda da bulunur.
Doğal Şekerden Ne Haber?
Şeker bazen de o kadar kötü bir üne sahip değildir. Meyva ve süt gibi gıdalarda doğal olarak mevcuttur. Sabırotu ve hindistan cevizi içinde bulunan şeker ne olucak? Onlar da sizin için iyi mi? Evet, ama belki de söyledikleri kadar değil.
The Virgin Diet and The Virgin Diet Cookbook adlı kitapların yazarı JJ Virgin’e göre, hindistan cevizi sıradan sofra şekerinin içindeki fruktoz ve glükoz miktarı kadar şeker içermektedir.Virgin şunları ifade ediyor: “ Az bir miktadaki hindistan şekeri muhtemelen bir problem yaratmaz.Ama bu kesinlikle “sınırsız bir tatlandırıcı” değil. Peki ya sabırotu? Onunla ilgili gerçek şu ki; çok yoğun bir şekilde proses ediliyor ve %90 seviyelerine kadar fruktoz içeriyor. Sağlıklı Beslenme-Organik dükkanlarında bulunan proses edilmiş sabırotu şurupları ve tatlandırıcıları da o kadar düşündüğünüz gibi sağlıklı değiller.
Çeviren: AylinER
http://www.medicaldaily.com/how-does-sugar-affect-your-brain-turns-out-very-similar-way-drugs-and-alcohol-295034