Kitap okumak, ikinci bir dili konuşmak, zaman çizelgelerini çalışmak,uygulamak ve piyano çalmak sağlıklı bir beyni beslemenin tek yolu değildir. Dinleyin, zeki insanlar! belki de bir spor salonuna üye olmayı da düşünebilirsiniz…
Fiziksel aktivite ve beyin sağlığı arasındaki bağlantıyı biliyoruz, ancak ilişkinin neden var olduğunu biraz daha da araştıralım.. Bilim insanları Mayıs 2018’deki bir çalışmada benzersiz bir yaklaşım benimsemişler.. Bacaklarınızı kullanmamanın kemik ve kas kütlesini azaltacağını (yatalak hastalarda, paraplejili /belden aşağı felç insanlar ve mikroyerçekiminde (microgravity) astronotlarda gördüğümüz bir şey) bilmemize rağmen, ekip, bacak hareketliliğini kısıtlamanın beyin üzerinde bir etkisi olup olmayacağını merak eder.
Bilim insanları, araştırmalarında farelerin arka ayaklarını 28 gün boyunca hareketsiz hale getirdiler. Daha şanslı başka bir grup fare, dört ayak üzerinde dolaşma konusunda özgür bırakılır. Çalışma süresinin sonunda, bilim insanları farelerin beyinlerine, özellikle de subventriküler bölge olarak bilinen merkezi sinir sistemi aktivitesi için bir merkez görevi gören beyin bölgesine baktılar. Sonuçlar açık bir mesaj veriyordu: Bacaklarınızı, bacak hareketlerini ihmal etmeyin!!
Kısıtlı bacak hareketine sahip olan farelerin, serbestçe hareket eden kontrol grubuna kıyasla beyinlerindeki sinir kök hücre sayısında %70’lik bir azalma görülür. Bu oldukça önemli. Nöral kök hücreler olmadan, yeni hücre gelişimi (nörojenez olarak bilinir) gerçekleşmez ve ölü beyin hücreleri yerine yenileri geçmediği için de beyin sağlığında düşüş olur.
İtalya, Milano’daki Università degli Studi di Milano’dan araştırmaya katılan ve araştırmanın baş yazarı Raffaella Adami Forbes’e verdiği demeçte şunları söylüyor: “Aktif olmak zorunda olmamız bir tesadüf değil, bizler aktif olmak için yaratılmışız: yürümek, koşmak, oturmak ve bir şeyleri kaldırmak için bacak kaslarımızı kullanmak gibi..”
Buradan çıkan ana fikir ya da çıkarım, sadece senin için bir haber niteliğinde kalmamalı. Çok az bir fiziksel aktivite, sağlığınızı neredeyse her yönüyle etkiler. O zaman, kimler jimnastik salonuna üye oluyor?..