Rafine Karbonhidratı Fazla Tüketmek Depresyona Yol Açıyor!

Karbonhidratlar2American Journal of Clinical Nutrition adlı dergiye göre özellikle postmenopozdaki kadınlarda karbonhidratı fazla tüketmek depresyona girme riskini artırıyor.

 Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi psikiyatri departmanından James Gangwisch ve meslektaşları besinlerin glisemik indeks ve yükü, tükettikleri karbonhidrat şekilleri ve depresyonu incelerler. Bu incelemede, Ulusal SağlıkEnsitüsü, Kadın Sağlığı Sağlık Girişimi Gözlemsel Çalışmasında 1994-1998 yılları arasındaki 70.000 postmenopozdaki kadından alınan datalar kullanılır.

Karbonhidrat tüketimi kandaki şeker seviyesini, kan tipine bağlı olarak değişen derecelerde yükseltmektedir. Ne kadar yüksek oranda karbonhidrat tüketilirse, glisemik indeks değerleri de o kadar yükselmektedir. 0-100 arası olan glisemik indeks ölçüsü, yedikten sonra kanda bulunan şeker miktarını ölçer.

Rafine gıdalar örneğin; beyaz ekmek, beyaz prinç ve asitli içecekler, kan şeker seviyesini azaltmak için bedende hormonal bir tepkiyi tetikler. Bu tepki ayrıca ruh hali değişimlerine, yorgunluğa, ve depresyonun diğer semptomlarına neden olur ya da artırır.

Araştırmacılar, devamlı olarak yüksek besin glisemik indeks değeri ve eklenmiş şekerin ve rafine olmuş tahılın tüketiminin postmenopozdaki kadında depresyon başlangıç riskini artırdığı ile alakalı olduğunu tespit ederler.

Lifli yiyecekler, tam tahıllar, sebzeler ve sulu olmayan meyvaların çokça tüketilmesi ve depresyon riskinin azalması arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir.

 Bu da göstermektedir ki; besinsel müdahaleler, depresyonu tedavi edici ve önleyici ölçüdedir. Bu potansiyel olasılığın tedavi ve rahatsızlığı önlemeye yönelik ve daha geniş bir popülasyonda da benzer sonuçlar oluşturup oluştırmadığına dair daha ileri seviyede çalışmalar gerekmektedir.

Çeviri: AylinER
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/cumc-chr080515.php

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu