Plasebo Gücü

Plasebo Gücü: Hastalar Plasebo Aldıklarını Bildikleri Halde Halâ Rahatlama Hissediyorlar!

Aç olduğunuzu düşünmediğiniz bir anda bir arkadaşınız size ne kadar aç olduğunu söylüyor ya da taze pişmiş pizza kokusu alıyorsunuz ve birden açlık plesebo3hissediyorsunuz. Ya da bir ameliyat geçirmişsiniz ve biraz morfine ihtiyaç duyuyorsunuz, morfin için düğmeye bastığınız anda, ilaç damarlarınızda daha yol almadan rahatlama hissediyorsunuz.

Bu iki durum çok sık üzerinde çalışılan plasebo etkisini etkili bir şekilde gösteren örneklerden ve bu örneklerdeki durum insan beyninin gücü konusunda halâ kafaları da karıştırmakta.

Kaliforniya Üniversitesi-Boulder mezunuScott Shafer, Yardımcı Profesör Tot Wager ile Psikoloji ve Nörobilim Bölümü’nde bulunan O’nun Bilişsel ve Etkili Nörobilim Laboratuvarında plasebo etkisi hakkında daha ileri bir bilgiye sahip olmak için ilginç bir araştırma yürütürler. Bu araştırma plasebo etkisinin nasıl ve ne zaman çalışıp çalışmadığı ile ilgilidir.

Bu araştırmada, Schaffer,  araştırmaya katılanların ağrılarını dindirmede kendilerine uygulanan tedavinin hiç bir tıbbi değeri olmadığını bilmelerine rağmen, onlar üzerinde  plasebo etkisinin halâ işe yaradığını keşfeder.

Deneklerin, plasebonun işe yaradığına şartlanması için bol zamana ihtiyaçları vardır. (Bu durumda 4 seans) Bu 4 seanstan sonra, onlara tedavinin sahte olduğu açıklansa bile, denekler acının hafiflediği hissini duymaya devam ederler. Ancak, katılımcılara sadece ilk seanstan hemen sonra tedavinin sahte olduğu söylendiği zaman, onlar devam eden bir plasebo etkisi göstermezler.

Buluşlar, tedavi belirtilerini olumlu sonuçlarla desteklemenin, acının dindirilmesi için rapor edilmiş beklentilerden bağımsız plasebo etkisi yaratabileceğini önermekte.

Bu araştırmanın baş yazarlarından Wager: “Plasebo etkisinin önemli içerikleri hakkında halâ öğrenmeye devam ediyoruz. Bizim şimdilerde plasebo etkisi hakkında düşündüğümüz şey; kişilerin hem tedavinin gücü, hem de bu inançlarla tutarlı deneyimlere gereksinimlerinin olduğu. Bu deneyimler, beyne tedavi gerçekmiş gibi tepki vermesini öğretiyor. Öğrenme meydana geldikten sonra, siz buna inanmasanız da beyniniz halâ plaseboya tepki verebiliyor.”

Shafer, Wagner ve bu araştırmanın diğer yazarlarından biri olan  Maryland Baltimore Üniversitesi’nden Luana Colloca “Şartlandırılmış Plasebo Analjesi-Acı Yitimi Denekler Plasebo Aldıklarını Bildiklerinde de Devam Etmekte” konulu araştırmalarını Journal of Pain adlı derginin Mayıs sayısında yayınlarlar.

33 yaşındaki Schafer, plasebo hakkındaki araştırma alanını geliştirmede danışmanının ona yardım ettiğini belirtmekte ve şunları söylemekte: “Benim genel ilgi alanım özellikle  etrafımızdaki çevreyi tahmin etmeyi öğrenme; plaseboların nasıl oluştuğu ve ne zaman ve neden açığa çıktığı ki bu, gerçekten de ilginç.”

Araştırmayı sürdürmek için Schafer ve Collaca,araştıma deneklerinin dirsekle bilekleri arasına  seramik bir ısıtma çubuğu uygularlar. Güçlü acı hissi uyandırmak için onları yakmaycak kadar yeterli ısı verirler.

İlginç bir şekilde, Schafer, bazı deneklerin ön kollarında normal bir acı toleransından daha yüksek toleransa sahip olduklarını tespit eder ve onların deneye devam etmelerini istemez. Bu kişilerden bazılarının servis sektöründe olup, sıcak tabak taşımaya alışkın oldukları ilginç bir şekilde ortaya çıkar.

Başlangıçtaki elemeleri geçen deneklere  33 dereceye kadar ısı uyguladıktan sonra, Schafer, etkilenmiş cilde analjezik-ağrı kesici jel olduğunu düşündükleri jeli sürer. Daha sonrada dereceyi düşürür. Bu sahte tedaviyiyi daha da beslemek için, deneklerden ilaç formlarını okumalarını ve karaciğer problemi yaşayıp yaşamadıklarını ya da bu tedavi öncesinde başka ilaç kullanıp kullanmadıklarını belirtmelerini ister.

Deneklere uyguladığı tedavi, ciddi anlamda ilaç gibi gözüken ama aslında mavi gıda boyalı vazalindir.

Schafer: “Onlar tedavinin acıyı dindirmede etkin olduğuna inandılar. Bu işlemden sonra,onlar plasebo etkisine sahip oldular. Biz onları orta yoğunlukta tedavi ile ve tedavisiz test ettik. Onlar, plasebo (sahte jel-vazalin!) ile daha az acıya sahip olduklarını bildirdiler.”

plesebo

Shafer için bu araştırma tespitlerinin, uyuşturucu-ilâç bağımlığını tedavi etmede ya da ameliyat olmuş ve çok güçlü ilaçlar alan ve potansiyel olarak ağrı kesicilere bağımlılığı olan çocuklar ya da yetişkinler için acı yönetiminde ve tedavisinde yeni yollar bulmada kapı açabileceğini belirtmekte.

Schafer: “Bir çocuk bu ilacın işe yaradığına dair bir deneyime sahipse, o zaman o ilacın kullanılmasını kesip, yerine plasebo vererek, onlara o ilacı içtikleri düşündürtülerek, plaseboyu içmeye devam etmelerini sağlatabilirsiniz.”

Schafer, plasebo jelin işe yaradığını gördükten sonra,beynin deneklerde önemli ve ana rol oynadığina inanıyor ve bu konuda daha çok araştırma yapılması gerektiğini bildiriyor.

Schafer: “Plasebonun, beyindeki ağrı giderici maddelerin salgısını tetiklediğini biliyoruz. Ancak, bu beklentiden bağımsız plasebo etkisinin aynı sistemleri mi yoksa farklı sistemleri mi kullandığını henüz bilmiyoruz.”

Çeviren:AylinEr
http://neurosciencenews.com/placebo-effect-psychology-pain-2309/

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu