Bizler, günde beş ya da daha fazla porsiyon meyva ya da sebze yemenin, özellikle de kilo vermek için diyete başladıysak, sağlığımıza yararlı olduğunu düşünme eğilimindeyizdir.
Ancak, yeni yapılan bir çalışmada, meyvanın içerisinde bulunan şekerin bizim daha aç hissetmemize yol açabileceği ve potansiyel olarak daha sağlıksız yiyeceklere yönelmemize neden olabileceğini ortaya koymakta. Araştırma, kilo vermeye çalışırken meyva yemek, aslında zarar verici olabildiğini söylemekte.
Bu sonuca, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, 24 sağlıklı kadın ve erkeğin beyin taramalarını yaparak ulaşmışlardır.
Katılımcıların beyin taramaları yapılarak, beyinleri iki ayrı günde sabahları incelenmiştir.
İlk günde, beyin taramasından önce, her kişiye fruktozla tatlandırılan bir içecek içirtilir. İkinci günde ise, katılımcılara, glikoz ile tatlandırılmış bir içecek içirtilir.
Fruktoz, meyvalarda ve sebzelerde bulunurken, glikoz, ekmeğin de dahil olduğu karbonhidratlarda bulunur.
Her iki beyin taraması boyunca, gönüllülere lezzetli yiyeceklerin resimleri (pizza gibi) ya da nesneler (lamba gibi) gösterilir ve onların açlık ve istekleri ölçlülür.
Beyin taramalarına ek olarak, araştırmacılar, deneye katılanlardan kan örnekleri alırlar ve bu örnekle iştahlarını kontrol eden hormonu incelerler.
Sonuçlar göstermektedir ki; açlık seviyesi ve yiyeceklere karşı istek seviyeleri, katılımcıların glikoza göre fruktoz tükettiklerinde daha fazladır.
Araştırmacılar, fruktozun “beslenme davranışını” desteklediği sonucuna ulaşırlar.
Bu araştırmada yer alan araştırmacı Kathleen Page şunu ifade eder: “ Fruktoz, bizim tokluk hissetmemize yardımcı olan, insulin gibi, hormonları uyarmada başarısız olmakta.”
Araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences ‘da yayınlanmıştır.
Bu fruktozun yeme isteği ile bağlantılı olduğunun ilk tespiti değil. Yale Üniversitesi’nde 2013 yılında yapılan bir araştırmada da, fruktozun, beyinde değişmlere yol aaçabileceği ve bununla birlikte kişileri aşırı yemeye yöneltebileceği tespit edilmişti.
Araştırmacılar, fruktozlu bir içecek içtikten sonra, beynin, basit bir glikoz tüketimindeki gibi tokluk hissi kaydetmediğini belirtmekte.
Ancak, bilim insanları, bunun, meyvayı tamamen kesmemiz gerektiği anlamına gelmediğini de dile getiriyorlar. Bunun yerine, içeceklerin de içinde bulunan tükettiğimiz fruktoz miktarına sınırlamamızı öneriyorlar.
Çeviren: AylinER
http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/05/06/eating-fruit-fructose-makes-you-hungry_n_7220354.html?1430907367&ncid=tweetlnkushpmg00000067