Amerikalı Bilimadamaları Ordunun Kullanımı İçin Zihin-Kontrollü Pilotsuz Uçak Üzerinde Çalışıyor
Bir Amerikan Hava Gücü MQ1 Predatör insansız hava aracı (Reuters / U.S. Air Force / Tech. Sgt. Effrain Lopez)
Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar,basit olan ve sadece askerlerin zihni ile kontrol edilebilen yeni bir tip pilotsuz uçak tasarladıklarını bildiriyorlar.
Eğer başarılı olursa,bu proje askerlerin gelicekteki pilotsuz uçakları basit navigasyonel komutların ötesinde yönetebilmesini sağlıyacak.Askeri birlikler pilotsuz bir uçağa “sola hareket et”, “sağa hareket et” şeklinde emir verebilecek ve bu da onların araçlarla belirli coğrafik yerleşimler üzerinde seyahat etmeleri ve elde ettikleri kritik dataları operatörlerine yollamaları konusunda emir vermeyi potansiyel olarak sağlayacak.
Öğrencilerin havada uçan pilotsuz uçağı bir cep telefonu aplikasyonu ile çalıştırdıklardıklarını(bir araştırmacı oturuyor ve kafası sensörlerle kaplı ve adsız hava aracına dikkatle odaklanıp) gösterdikleri bu proje halen San Antonio’daki Teksas Üniversitesi’nde yapım aşamasında.
Bu projenin amacı olan zihin ile araçları kontrol etmek halâ biraz uzak.Ancak;Mastır öğrencisi Mauricio Merino’nun beyin sinyalleri ve manyetik dalgaları üzerinde çalışarak, araştırmacılar, hareketi, ileri düzey pilotsuz uçak tarafından elde edilen belirli komutlar ile bağlantı kurmayı başarabileceklerini umud ediyorlar.
Bu komutlar, beyin sinyallerini proses edebilen gelişmiş elektroenselogram (EEG) ile aktarılabilecek.
Teksas Üniveristesi’nin Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü başkanı Daniel Pack, zihinle kontrol edilen pilotsuz uçaklar geliştirildiğinde, bunlar askeri birliğin savaş bölgesine taşıyacağı malzemeleri de belirgin şekilde azaltacağına inanmakta.
My San Antinio Express News’e verdiği demeçte Daniel Pack sözlerine şunları ilave ediyor: “Askeri birliklerden daha çok şey taşımalarınnı istemek çok ağır.İnsansız hava araçlarını (UAVs) kontrol etmede bir bilgisayara ya da bir mekanizmaya sahip olmak zorundaydık ama onlara ek araç taşıtmadan da bunu yapabilirsen.. işte o zaman askerlere yardım ediyor olursun.”
İlk olarak, Savunma Departmanı ve Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilen bu proje için araştırmacılar ayrıca bu teknolojinin engelliler kullanması için önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorlar.
Mastır öğrencisi Prasanna Kolar: “Bu motor becerileri olmayan, tekerlekli sandalyeye mahkum olanlar için çok yararlı olabilir.”
Şimdiden diğer üniversitelerdeki bilimadamları benzer teknoloji üzerinde yoğun çalışmalar yapmakta.Minesota Üniversitesi’nde EEG sistemleri uçan bir robotu kontrol etmede kullanıldı.Bilimadamları, bu buluş için, özellikle tekerlekli sandalyeyi ve yapay uzuvları kontrol etme becerisinin pratik uygulamalar olduğunu belirtmekteler ve hattâ ufukta daha yararlı kullanımları da olabilir.
Mühendislik öğrencisi Karl LaFleur basına şunları söylüyor: “Bu projede gerçekleştirilen şey otizim ya da Alzeimer hastalığa sahip olanlara ya da felçli hastaların iyileşmesine de yardımcı olabilir.Şuanda bunu, bazı felçli hastaların zarar görmüş alanlarını bypass etmek için beyin devrelerini yeniden yapılandırmaya yardım edip, etmeyeceği üzerinde çalışıyoruz.”
Mekanik Üzerindeki Zihin
Burnuna monte edilmiş bu uzaktan kumandalı robot, sağa ve sola dönüyor, aşağı ve yukarı hareket ediyor ve hattâ halkaya doğru uçuyor ve bunların hepsi özel bir alet kullanan bir kontrolörün-kumanda edenin komutlarıyla oluyor. Peki bu alet ne?Kontrolörün Zihni!
Burada, Minesota Üniversitesi’nde profesör Bin He ve ekibi bir kişinin bir robotu sadece düşünceleri ile kontrol ettiği “beyin-bilgisayara arayüz” adlı bir sistem gerçekleştirdiler.
Alex Doud ve Karl LaFleur Dr. He’in ekibindeler.
Örneğin; sağ elinizle yumruk yapmayı düşünürseniz, bu robotu sağa döndürüyor ve eğer her iki elinizi de yumruk yaptığınızı düşündüğünüz de, bu robotu yukarı hareket ettiriyor.
Bu nasıl çalışıyor bakalım…
Kontrolör, gerçekten de hareket etmeden bir hareketi düşündüğünde, beyni motor korteksindeki berlirli nöronlar elektrik akımları üretiyor. Bu akımlar, sinyalleri bilgisayara gönderen bir EEG başlık içindeki elektrodlar tarafından tespit ediliyor. Bilgisayar sinyal kalıbını bir komuta çeviriyor ve WIFI ile robota sinyal yolluyor. Bu durumda “sağa dön”.
Bu beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinin tümü engelli ya da çeşitli nörodejeneratif hastalıkları olan insanlara yardım etmekle ilgili… onların yeniden hareket kazanmalarına, bağımsız olmalarına ve performanslarını gelişitirmeye yardım etmek için.Bizler bu teknolojinin onların tekerlekli sandalyeyi, yapay uzuvları ve diğer aletleri kontrol etmelerine yardım edeceğini düşünüyoruz.
Bu, hareket edemeyen ve konuşamayan insanlar için muazzam bir potansiyele sahip ve en iyi yanı da bunun tamamen noninvazif-müdahelesiz olması.
Bu tamamen noninvazif-müdahelesiz.
Hiç kimse nöron aktivitesini iyileştirmek için beyinine implant edilmiş bir çipe sahip olmamalı.
Bizler bu hedefe yönelik atılan bu adım için çok gurur duyuyoruz.
Çeviri: AylinER
http://rt.com/usa/184881-us-mind-control-drone/