Bilim İnsanları, Kara Madde’nin Düşünüldüğünden de Karmaşık Olabileceğini Söylüyorlar
Evrenin ana çoğunluğunu meydana getiren gizemli kütle “kara madde” ismini, bilim insanlarının onun hakkında çok az şey bilmesinden dolayı almaktır. Pek çok uzman gizemli maddenin belki de şimdiye kadar bildiklerinden de daha karmaşık olabileceğinden şüphelenmekteler.
Kara maddenin evrenin %80’ini meydana getirdiği gerçeğine rağmen, bizler bu kütle hakkında maalesef çok az şey bilmekteyiz.Onu hiç görmedik; o varlığını, kütleçekimi üzerindeki kara maddenin etkilerinin gözlemlendiği hipotezlerimizden almakta.
Kaliforniya Ünversitesi’nden fizik ve astronomi profesörü James Bullock, Quanta Dergisine verdiği demeçte şunları söylüyor: “Kara maddenin olduğu konusunda eminiz; onun kütlesi var ve kendisi ve diğer şeyleri kütleçekimi kuvveti ile çekmekte.”
“Olay, bundan ibaret!”
Bizim bu konudaki bilgisizliğimizin çoğu, evren hakkında yapılan çalışmaların tipik olarak ışığı gözlemlememize dayalı olduğu gerçeğinden kaynaklanmakta. Örneğin, uzak gezegenler, gözlemci ile onların ana-merkezî yıldızları arasından geçtiğinde sadece gözlemlenir.
Işığı ne emen, ne de yayan kara maddeyi incelemek, zorluğu katlanarak artmaktad ki bu yüzden de bilim insanları bu konuda pek fikirlerinin olmadığını dile getirmekteler.
Bullock: “ilk tahmin ettiğimiz modellerde biz, parçacığın gerçekten de herhangi bir şeyle pek fazla etkileşimde bulunmadığını düşünüyorduk.Bir başka olasılık da; evrenin bu %80’inin de karmaşık olduğudur. Belki de “kara sektör” diye tanımlanan noktada bazı ilginç şeyler oluyordur.“
Araştırmacılar, kara maddenin kütleçekimi üzerindeki etkilerini gözlemlemek için bu karanlık sektörleri—galaksilerin merkezlerinde bulunan—incelemeye başladılar. Daha sonraki gözlemlerde, mevcut, varolan evrene hangisinin daha uygun olduğunu görmek için bilgisayar modelleri ile karşılaştırma yaptılar.
Ancak problem: Hiç bir açıklama tam olarak uymuyordu.
Bullock: “İlk başta düşündüğümüz şey,belki de bizim yanlış datayı yorumlamış olmamızdı ve şimdi, soru şu noktaya geldi: galaksi oluşumu bir şekilde kara maddeyi mi ortaya koymakta ya da kara madde hakkındaki anlayışı mı düzenlememiz gerekmekte?” ve şunu da sözlerine ekliyor: “Görmekte olduğumuz gözlemlenebilir datadaki bu küçük farklılık ve çelişkiler aslında kara sektörde daha önce düşünmediğimiz bazı ilginç ve keyifli şeylerin olup bittiği anlamına geliyor olabilir mi?”
Bullock ve ekibi karşılaştırmalı modeler üzerinde yıllardır çalışmaktalar ve onlar halâ somut bir cevaba yaklaşamadılar. Bunun nedenin bir kısımı belki de; kara maddenin yapsının bir parça kozmolojik “bukalemun” (karanlık enerjinin “bukalemun” olarak adlandırılan parçacıklar formunda gizlenmesi”) yapmasından kaynaklanıyor olabilir.
Bullock: “Düşünmemiz gereken rahatsız edici başka normal olan şeyler de var tabii. Yıldızlara dönüşen gazlar—ve bazı yıldızlar o kadar çok büyür ki, süpernova olarak patlarlar. Süpernova olarak patladıklarında da, etraflarındaki çekimsel alanı etkili bir şekilde iterler ve bu itiş potansiyel olarak etrafındaki kara maddeyi de hareket ettirir.”
Çeviren: AylinER
http://sputniknews.com/science/20150901/1026420665/Complex-Dark-Matter.html