Araştırmacılar, bilinen mevcut 83 beyin bölgesine, 97 yeni bölge ekleyerek, toplamda insan beyininde 180 farklı bölgeyi gözler önüne serdiler.
100 yıldan daha fazla bir zaman önce, Alman nörolog Korbinian Brodmann ilk defa beyni parçalara ayırıp haritaladığında, beyinde 50 farklı bölge tanımlamıştı. Bu bölgelerden kıvrımları olan ve bizi en cok yöneten ve insan yapan kısma da “serebral korteks” denmiştir.
Şimdi araştırmacılar, 100 yıllık eski beyin haritasını yenileyip, dil, algı, bilinç, düşünce, dikkat, his için önemli olan toplamda en az 180 farklı bölgenin mevcut olduğunu ortaya koyuyorlar.
St.Louis, Washington Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 210 sağlıklı genç yetişkinin katılmaya gönüllü olduğu “İnsan Connectom Projesi (Beynin İçerdiği Tüm Nöronları ve Sinir Yollarını Göstermeyi Amaçlayan Bir Proje)/Beyin Haritalama Projesi ” çerçevesinde oldukça detaylı MRI taramaları ile gerçekleştirdikleri inceleme neticesinde yeni bir beyin haritası çıkardılar.
Daha önceki pek çok beyin haritaları, bir hücrenin mikroskop altında nasıl gözütüğü, bir kişi belirli bir iş yaptığında hangi bölgelerin aktif olduğu gibi sadece dokuların belirli bir özelliğine bakılarak çıkarılmaktaydı.
Ancak, farklı şekillerde hazırlanan haritalar, her zaman aynı gözükmemez ki bu da beynin hangi bölümünün nerede bitip, nerede başladığı konusunda şüphe oluşturur.
Matthew Glasser ve diğerleri, beynin yapısı, fonksiyonu ve bağlantılarını birleşik olarak tarayıp, bilinen mevcut 83 bölgeye 97 yeni bölge ekleyerek hazırladıkları yeni haritayı Nature adlı dergide tanıttılar. Bazı beyin taramaları, denekler dinlenme pozisyonundayken, bazıları da matematik işlemleri yaparken, hikayeler dinlerken ya da nesneleri kategorize ederken yapılır.
Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği daha detaylı olan bu beyin haritası, bilim insanlarına, hasta ya da sağlıklı gönüllülerin beyin taramasını yaptıklarında, hangi bölgenin aktif olduğu ya da problemin nerede olduğu konusunda daha emin olmalarına yardımcı olacaktır.
Bu harita, temel beyin araştırmaları üzerinde ani ve çabuk bir etki oluştururken, bilim insanlarının yarattığı bilgisayar algoritmasını ameliyat edecekleri hastanın tüm farklı beyin bölgelerini tanımlamak için kullanan beyin cerrahları da bu haritayı acilen çalışmaya başlamalılar. Glasser: “Bu yeni harita, ameliyatı planlarken, hareket, anlama, ve dil üretmeyi içeren alanları engellemede yardımcı olabilir.”
Detaylandırılmış beyin haritalarının, nörobilimcilere daha uzun vadede ve potansiyel olarak pek çok yıl sonra, bunaklıktan şizofreniye kadar geniş bir yelpazedeki rahatsızlıklarda neyin yanlış gittiğini anlamada yardımcı olacağı düşünülmekte. Jülich’teki, Almanya’daki Nörobilim ve Tıp Enstitüsü’nde nörobilimci olan Simon Eickhoff, bu yeni beyin harita çalışmasının, güvenilir ve kapsamlı şekilde çıkarılacak insan beyin haritaları için ve beyin organizasyonunu anlamada “etkileyici, ufuk açıcı bir adım” olduğunu dile getirir.
Oxford Üniversitesi’nden Bilgisayımsal Nörobilim profesörü Timothy Behrens de şunları eklemekte: “Bu haritayı çıkarmadaki olağanüstü çaba ve bir o kadar da ortaya çıkan işin güzel olması, bu çalışmanın gözeçarpıcı ve mükemmel bir çalışma olduğunun göstergesi. Bu harita, insanların beyin hakkındaki düşüncelerinde ve insan beyin aktivitelerini tanımlamada önümüzdeki uzun yıllar boyunca geçerli olacak önemli değişiklikler yaratacaktır.”
Çeviren: AylinEr
https://www.theguardian.com/science/2016/jul/20/updated-map-of-the-human-brain-hailed-as-a-scientific-tour-de-force?CMP=twt_a-science_b-gdnscience