Trafik dumanı, yüzünüze, saçınızı, başınızı kaplar ve egzoz gazından çıkan küçük gaz zerrecikleri burnunuzdan içeri girip, beyninize kadar ulaşıp, Alzheimer hastalığına katkıda bile bulunabilir!…
Demir nanoparçacıklarının beyinde bulunduğu biliniyor ve bunların aldığımız gıdalardan dolayı bedenimizde doğal olarak bulunduğu düşünülmektedir.
Şimdi daha yakından bu nanoparçacıkların yapısını incelediğimizde, bunların çoğunlukla trafik dumanı ve yanık kömür gibi hava kirliliğinden kaynaklı bizlere ulaştığını görüyoruz. İngiltere Lancester Üniversitesi’nden Barbara Maher, bu konudaki tespitlerinin çok açık ve somut delillere dayandırıldığını söylüyor.
Demir, pek çok biyolojik molekülün bir parçası olarak bedenimizde zarasız bir şekilde, farklı formlarda mevcuttur. Ancak, yüksek reaktif olan “manyetit (mıknatıklı demir cevheri)” ya da “demir oksitin” de Alzheimer hastalığının nedenlerindendir.
Beyindeki Mıknatıslar
Maher ve ekibi İngitere Manchester ve Mexico City’de yaşayan 37 kişi ile ile bir çalışma yaparlar ve onların beyinlerini incelerler. Her birinin beynindeki 1 gram beyin dokusunda mevcut olan milyonlarca manyetit parçacıkları inceleyerek, beyin dokusunun ne kadar manyetik-mıknastıssal olduğu ölçülür.
Şaşırtıcı olan 6 kişinin beyinlerinin ön kısımlarındaki parçacıklara elektron mikroskobu ile bakıldığında açığa çıkar; manyetitin yuvarlak parçacıklarının, açılı manyetit kristallerine karşı yaklaşık bire yüz sayıca üstünlüğüdür.
Kristal formlar daha çok doğal kaynaklıdır.—beden hücrelerinden açığa çıkan demir gibi—Ancak, yuvarlak parçacıklar, normal olarak akaryakıt-benzin yandığında yüksek derecede eriyen demirden açığa çıkar.
Maher: “Bu paçacıkların şekline bakarak, onların “kirlilik”ten dolayı oluştuğununa dair güçlü kanıtlarına sahip olduk. Benzindeki kirliliğin içinde demir var dolayısıyla arabanın motor bloğunda-gövdesinde de demir var. Caddede yürüdüğünüzde bunları içinize çekip, soluyorsunuz! Dolayısıyla, bu,nasıl sisteminize girip dahil olmasın ki??…”
Ekip: “Bu mıknatıslı demir cevheri-maynetit nano parçacıkları, bir diyametrede 200 nanometreden (bir nanometre:bir metrenin milyarda biri) daha azdır. Dolayısıyla, bu nanoparçacıklar, havadan burnumuzun içindeki sinir uçlarına ve oradan da beyne rahatlıkla ulaşıyor olabilir.”
Ekip, ayrıca, arabanın motorunda bulunan metal parçacıklarının beyinde de olduğunu bulur. Ancak bunlar, örneğin platin gibi nadir olarak bedende bulunurlar.
Alzheimer riski
Viro Advisors adlı Amerikan Sağlık Firması’nda çalışan Jo Anne Shatkin:“Bu çalışmada tespit edilenler endişe edilecek nitelikte. Bu aslında o kadar da şaşırtıcı değil, çünkü uzun zamandır bizlerin nanoparçacıklara maruz kaldığımız zaten biliniyordu ancak bu araştırma ile bu konuyu daha iyi anlayabiliyoruz.”
Daha önce laboratuvarlarda hücre geliştirme üzerinde yapılan çalışmalarda, protein plakalarında bulunan demir oksitin Alzheimer hastalığında rol oynadığı ve sinir hücrelerini öldürebilen serbest radikaller diye adlandırlan reaktif bileşimleri yarattığı düşünülmekteydi. Popülasyonla ilgili yapılan çalışmalarda, yoğun trafiğin olduğu yollara yakın oturan insanların, ilerleyen yaşlarda, yaşlılıkta “yüksek zihinsel bozukluk riski” taşıdıkları tespit edilir.
Shatkin: “Eğer hava kirliliği Alzheimer gibi hastalığa neden olan etkenlerdense, bu etkeni gözardı etmemeliyiz. Dolayısıyla, hava kirliliğini azaltarak, ileride Alzheimer olma riskini de azaltabiliriz.”