Hamilelikteki Stres 4 Nesli Etkileyebiliyor!

gebe

İnsanlarda 37 haftadan önce doğan her bebek erken doğmuştur.Bu yetersiz gelişme de, solunum, sindirim problemleri, görme bozuklukları gibi pek çok çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.

Yeni bir çalışma ile, hamilelikte yaşayanan stresin sadece hamileliği kısaltmadığı, ayrıca bu stresin 4 nesil boyunca aktarılabildiği tespit edildi.

Bu araştırma Lethbridge Üniversitesi’nden Gerlinde Metz’ın önderliğinde gerçekleşen bir araştırmada ortaya çıktı. Araştırmanın sonuçları, BMC Medicine adlı dergide yayınlanmıştır.

Araştırmada hamile farelerde stresin etkisini incelenir.Çünkü, normal, sağlıklı farelerin hamilelikleri, insanlardan çok az bir değişliklikle, çok düzgün seyreder.İlk hamile fare jenerasyonu (FO) hamileliklerinin son devrelerinde strese maruz bırakılır.Onların dişi yavruları(F1 jenerasyon)  kendi hamilelikleri boyunca iki gruba ayrılır;stres olanlar ve stres olmayanlar.Bu proses bir sonraki F2 jenerasyonuna kadar tekrar edilir.

Hem anneleri, hem de büyükanneleri strese maruz kalmış, ve hamileliği süresince stres dolu deneyimler tecrübe eden F3 jenerasyonundan farelerin hamilelik sürelerinin kısaldığı ve yüksek glükoz seviyelerine sahip oldukları ve nihayetinde de kontol grubundakileri göre daha az kiloya sahip oldukları gözlemlenir.Ancak, anneleri strese maruz kalmamış fakat büyükanneleri strese maruz kalmış F3 jenerasonu farelerde de daha kısa hamilelik görülür.

Mertz şunları ifade ediyor: “Biz bu çalışma ile, farelerde nesiller boyunca aktarılan stresin hamilelik süresini kısaltıcak kadar güçlü olduğunu ve insanlarda da erken doğuma neden olan işaretleri gösterdik.Tespit ettiğimiz şaşırtıcı şey; hamilelik süresince hafiften orta dereceye kadar olan stresin nesiller boyunca birbirine aktırılan bir etkisinin olduğudur.”

Stres nasıl etkileyebilir, genler nasıl ifade edilebilir şeklindeki daha önceki araştırmaları temel alarak bu sonuçlara ulaşılmıştır.Mertz ve ekibi, protein kodlamayan RNA molekülünü düzenleyen “mikroRNA” adı verilen ifadenin,çoklu nesilsel üreme tehlikesinde rol aldığını belirtmekteler. Ancak, onlar mikroRNa’yı bu şekilde etkileyecek mekanizmayı ya da insanlara kadar nasıl uzanabileceğini henüz tanımlayamadılar.

Mertz: “Erken doğum pek çok nedenden ötürü olabilir.Bizim çalışmamızda, annelerimizde, büyükannelerimizde ve ötesinde, stresin hamileliğimizde ne gibi riskler ve doğum komplikasyonları ile karşılabileceğimiz hakkında bizler yeni anlayışlar sunuyoruz.

Bu tespitler, hamilelik dışında da içerimlere sahip.Öyle ki, pek çok karmaşık hastlalıkların kökeninde atalarımızın deneyimleri yatabilir.Kalıtsal Epigenetik imzaların mekanizmasını daha iyi anladığımızda,  hastalık riskini tahmin edebilecek ve gelicekteki potansiyel hastalık risklerini de azalatabileceğiz.”

Çeviren: AylinER
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/study-indicates-pregnancy-stress-can-affect-four-generations

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu