Hamilelikte vitamin ve besin seviyelerini yüksek tutmak sağlıklı bir bebek için gereklidir
Yeni bir araştırmaya göre, gebelik sırasında multivitamin almamak, ortaokula geldiğinde çocuğu bir yıl geri bırakabiliyor.
Takviye alma konusu hamile kadınlar için tartışmalıdır, geçen yıl yapılan araştırmalar folik asit ve D vitamini dışında alınan herhangi bir şeyin para israfı olduğunu söylüyor.
Ancak, Harvard Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi ve Lancaster Üniversitesi’ni içine alan uluslararası bir ekip tarafından yapılan yeni bir araştırmada, multivitaminlerin, 9-12 yaş arasındaki bir çocuğun bilişsel yeteneklerine, bir yıllık tam bir eğitime denk gelecek katkı sağlayabileceğini ortaya çıkardı.
Endonezya’daki kadınlarda yapılan uygulamanın ardından açığa çıkan bulgular, en çok, beslenmelerinden yeterli vitamin ve minerali alamayan kadınlarla bağlantılı.
Birçok uzman, gebelik sırasında multivitaminlerin gerekli olup olmadığını tartışıyor.
Ayrıca, erken yaşta yetiştirilen, daha mutlu annelerin ve eğitimli ebeveynlerin daha akıllı çocuklara sahip olduğu bulunmuştur. Yetiştirilme ortamının; iyi beslenme, genel düşünsel yetenekler, akademik başarı ve ince motor becerisi gibi biyolojik faktörlerden daha önemli olduğu bulundu.
Başyazar Dr. Elizabeth Prado, California Üniversitesi, Davis, “Önceki çalışmalar, sosyal etkenlerin önemini ima etmekteydi. Ancak bu, detaylı bilişsel değerlendirmelerimizin ve test edilen çocuk sayısının kapsamıydı. Gebelik ilerledikçe gelen verilerle birlikte etkileri açık bir şekilde ölçtük ve sonuçlar şaşırtıcıydı” diyor.
Çalışma, 9-12 yaş arasındaki yaklaşık 3.000 çocuk üzerinde gerçekleştirildi. Çocukların anneleri, hamilelikte ek besinlerin etkileri üzerine daha önce yapılmış bir çalışmaya katılmışlardı.
Kullanılan multivitaminli maddeler; demir, folik asit, retinol, D vitamini, E vitamini, askorbik asit, B vitamini, niasin, çinko, bakır, selenyum ve iyot içermektedir.
Ek besinleri alan annelerin çocukları, fazladan yarım yıllık okul eğitimine eşdeğer olacak kadar daha iyi işlemsel belleğe sahipti. Hamilelikte yaygın bir problem olan kansızlığa sahip anneler için etki, bir yıllık ek eğitime eşdeğerdi.
Multivitaminler beyin gelişimini arttırmakta, çocukların öne geçmesini sağlamaktadır
İşlemsel bellek, bir çocuğun akademik performansı ve günlük yaşamı için önemlidir ve sürüş, yazma, okuma, aritmetik, okuma, konuşma, dili anlama ve sıralamaları, kuralları ve kategorileri öğrenme gibi faaliyetlerle ilişkilidir.
Bebeğin doğum kilosundaki düşüklük, prematüre doğum, bebeğin fiziksel büyüme zayıflığı, zayıf beslenme gibi biyolojik faktörlerin; ev ortamı, anneyle ilgili depresyon, ebeveyn eğitimi ve sosyo-ekonomik durum ile karşılaştırıldığında, zihinsel yetenek üzerinde daha az etkili olduğu bulundu.
Endonezya Mataram Üniversitesi’nden Dr Husni Muadz, “Bazı ölçümlerle birlikte, sosyal ve çevresel faktörlerin, bilişsel fonksiyonun belirleyicisi olarak biyolojik faktörleri iki üç kat aşacağını ekipteki hiç kimse beklemiyordu” dedi.
“Ülkeler şu anda geliştirilmiş çocukluk çağı gelişimini nasıl başaracaklarını bulmayı planladığı için, bu çalışma küresel anlamda etkilere sahip.”
Kadınlar sağlıklı bir diyetle gerekli vitamin ve minerallerin çoğunu elde edebilirler
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Yüksekokulu’ndan Dr. Anuraj Shankar, şunları söyledi: “Halk sağlığına verilen yeni önem ile birilkte, durum hayat kurtarmaktan çok öte giderek, gelişen çocukları besleme yönünde ilerlemektedir. Bu bulgular, aile refahı, büyütme ve teşvik desteği, ve geleceğin ebeveynlerin okulda kalması için yardım konularına odaklanmak için ileri hattaki sağlık ve gelişim çalışmalarının yeniden yapılındırılması ihtiyacının göstergesidir.”
İlaç ve Terapötik Bülteni geçen yıl, ayrık omurga gibi nöral tüp defekti riskini azaltmak için folik asit kullanımına ilişkin “iyi kanıtlar” olduğunu belirtti. Ve daha az kesin olsa da kemik ve diş oluşumu ve kalsiyum emme yeteneği için önemli olan D vitamini kullanımı için bazı kanıtların bulunduğunu belirtti. Ancak diğer takviyelerin gerekli olmadığını söyledi.
Araştırma The Lancet Global Health dergisinde yayınlandı.
Çeviren : Gültekin METİN
http://www.telegraph.co.uk/science/2017/01/16/failing-take-multivitamins-pregnancy-could-set-child-back-year