Böbreklerde Hastalık Riski, Şekerle Tatlandırılmış İçeceklerle Bağlantılı!

  

Yeni bir araştırmaya göre, çok fazla şekerli içecek içen insanların böbreklerinde hastalık riski arttırıyor olabilir.

Mississippi’deki 3.000’den fazla kadın ve erkekle yapılan araştırmada, çok fazla gazlı içecek, şekerle tatlandırılmış meyve içecekleri ve su içenlerde, kronik böbrek hastalığının oluşma riskinin %61 oranında arttığı tespit edildi.

Bu artan riski oluşturanlar arasında suyun da olması araştırmacıları şaşırttı. Buna neden; katılımcıların aromalı ve tatlandırılmış su dahil olmak üzere çeşitli türlerde su içtiklerini bildirmeleridir. Ne yazık ki, bu bilgi Jackson Kalp Çalışması adlı projede yer almadı.

Spesifik olarak, araştırmacılar, araştırmanın başlangıcındaki 2000-2004 yılları arasında verilen bir ankette bildirilen içecek tüketimine bakarlar ve katılımcılar 2009’dan 2013’e kadar takip edilir.

Bu araştırmanın başındaki ve çalışmanın yazarı Casey Rebholz: “Gıda tedarikinde mevcut olan çok çeşitli içecek seçeneklerinin sağlığa etkileri hakkında kapsamlı bilgi eksikliği mevcut.”

Rebholz, Baltimore’daki Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda bir epidemiyologdur.

Rebholz: “Özellikle, hangi içecek türlerinin ve içecek modellerinin böbrek hastalığı riski ile ilişkili olduğu konusunda sınırlı bilgi var.”

Araştırma, şekerli içecek tüketimi ile böbrek hastalığı arasında bir ilişki bulurken, sebep-sonuç ilişkisini kanıtlayamadı.

Çalışma bulguları 27 Aralık’ta Amerikan Nefroloji Derneği Klinik Dergisi’nde internetten yayınlandı.

Rebholz’a eşlik eden bir dergide de editörlük yapan Chicago’daki Loyola Üniversitesi’nden Dr. Holly Kramer ve David Shoham, bulguların halk sağlığı açısından etkileri olduğunu söyledi.

Editörün yorumunda ayrıca, birkaç ABD kentinin, bu tarz içeceklere vergi koymalarından dolayı şekerli içeceklerin tüketimini azaltmasına rağmen, diğerlerinin buna direndiğini belirtti.

Şekerle tatlandırılmış içecek tüketimini azaltmaya yönelik bu kültürel direnç, Sağlık Dairesi Başkanlığının raporunun yayınlanmasından sonra 1960’larda sigarayı bırakma konusunda gösterilen kültürel dirençle karşılaştırılabilir. Kramer ve Shoham: “1960’larda, tütün kullanımı, tıbbi veya sosyal halk sağlığı açısından problem değildi, tütün, sosyal bir seçim olarak görülüyordu.”

Başka bir başyazıda da, böbrek hastası olan Duane Sunwold, hastalığını hafifletmek için yeme ve içme alışkanlıklığını değiştirdiğini söyler. Kendisi, şekerle tatlandırılmış içecekleri kesmek isteyen diğer böbrek hastalarına tavsiyeler veren bir şef.

Çeviri: AylinER
https://www.webmd.com/diabetes/news/20181227/kidney-disease-risk-tied-to-sugar-sweetened-drinks

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu