Böbrek Taşı Risk Faktörleri

Böbrek Taşı Nedir? 

Böbrek taşları, idrar yollarında bulunan, tipik olarak kalsiyum ve oksalat mineral kütleleridir.Genellikle, idrarınızdaki bileşimler bu kristallerin oluşumunu bobrek00engeller. Bazı insanların idrarlarındaki kalsiyum ya da ürik asit gibi kristal yapıcı maddeler daha fazla olduğunda taş oluşur.Taş eğer büyükse,iritasyon ve blokaj oluşur ve sonuçta da ciddi bir sancı meydana gelir. Sancı farklı bölgelere kayabilir ve taş hareket ettikçe de yoğunluğu değişebilir.

Diğer börek taşı semptomları şunlardır:

– Kaburganın altında yan ve arkalarda ciddi sancı
– Karınaltı ve kasıklara yayılan acı
– Dalgalar halinde gelen ve yayılan sancı
– İdrar yaparken sancı
– Pembe, kırmızı, kahverengi idrar
– Kötü kokan idrar
– Bulantı ve kusma
– Sürekli idrara çıkma isteği
– Devam eden bir enfeksiyonda titreme ve ateş
– Az miktarda idrara çıkma.

Böbrek Taşı Risk Faktörleri:
Bazı insaların diğer insanlara göre böbrek taşı üretmelerinin nedeni nedir? TIME dergisi yakın zamanda şaşırtıcı risk faktörlerini derleyip, yayınladı:

1.Yeterli Kalsiyumun Olmayışı

 Pek çok böbrek taşı kalsiyumdan meydana gelir.Dolayısıyla, kalsiyumun çok fazla tüketilmesi problem yaratabilir.Buna karşılık, düşük kalsiyumlu gıda bobrek3yiyenlerin, çok kalsiyum tüketenlere göre böbrek taşı oluşturma ihtimali daha yüksektir. Sindirim yolundaki kalsiyumun, yiyeceklerden gelen oksalat adlı kimyasalın, kan dolaşımına ve böbrek taşı oluturabilecek idrar yollarına geçmesini engelleyerek bağlandığı ortaya çıkmıştır.

Kalsiyumu, böbrek taşı rikini %20 artırdığı tespit edilen kalsiyum takviyelerinden değil de, gıdalardan almanın önemli olduğunu da unutmayın.

2.Yeşil Yapraklılara Karşı Takıntı

bobrek4 Yeşil yapraklılar, özellikle ıspanakta yüksek oksalat mevcuttur. Bu kimyasallar kalsiyum ile birleşir ve idrar yolları ile çıkartılmalıdır. Ancak, konsantrasyonları yükselirse, o zaman idrarınızda da birikebilir ve böbrek taşı yapabilir.

Yeşil yapraklılar en sağlıklı yiyecekler arasındadır.Ancak, böbrek taşından dolayı sıkıntınız varsa, o zaman, yüksek oksalat içeren ıspanak gibi yeşillikleri yemeyip, lahana gibi daha az oksalata sahip olanları tüketebilirsiniz.

3.Çok Fazla İşlenmiş Tuz

Doğada işlenmemiş şekilde doğal çeşitlilikte bulunan tuzun, pek çok hastalığın nedeni olarak görülmesi, ona yapılan bobrek5haksızlıktır. Ancak, aşırı sodyum kullanımı, böbrekleriniz tarafından boşaltılan kalsiyum miktarını yükseletebilir ve bunun neticesinde de böbrek taşları oluşabilir.

Yediklerinize az bir miktarda işlenmemiş tuz kullanmaktan korkmayın ama işlenmiş tuzun içinde saklı olduğu işlenmiş gıdaları yemeyi bırakın.

  1. Çok az Naranciye (Ve Her Çeşit Sebze)

indir Turunçgiller, böbrek taşı riskini azaltan sitrat içerir. geniş kapsamlı sebze ve meyva kullanımını artırabileceğiniz gibi, suyunuza sıktığınız çok az limon ve yeşil limon suyu da bu riskin azalmasına yardımcı olabilir.

Fazla sebze tüketimi, yeterli miktarda magnezyum almanızı yardımcı olur ki bu çok yararlıdır. Magnezyum, bedeninizdeki kalsiyumu emme ve sindirmede önemli bir rol oynarken, eğer yeterli magnezyum almadan çok fazla klasiyum tüketirseniz, bu fazla kalsiyum toksik olabilir ve böbrek taşı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

  1. Çok Fazla Buzlu Çay

 Siyah çay, oksalat açısından çok zengindir ve dolayısıyla, bunu aşırı tüketimi böbrek taşı oluşumunda riski artırır. Bu yılın başlarında, New England Journal bobrek6
of  Medicine
dergisi, günde 8 onsluk 16 bardak buzlu çay içen 56 yaşındaki bir adama yer verdi. Kendisi hastaneye böbrek yetmezliğinden kaldırılmış ve idrarında bol miktarda kalsiyum oksalat kristaleri bulunmuştur.

 Gazlı İçecekler Tüketmek

 İçerdiği forforun idrarınızı asitleştirmesinden dolayı, gazlı içecekler de böbrek taşları ile ilişkilendirilir. Güney Afrika’da yapılan bir çalışmada, gazlı içecekleri içemenin idrarınızdaki durumu kötüleştirdiği ve bunun da kalsiyum oksalat oluşumuna neden olarak böbrek taşı oluşturduğu tespit edilmiştir.

bobrek7 Fruktoz (gazlı içeceklerin içindeki yüksek fruktozlu mısır şurubu) içeren şeker de ayrıca problem oluşturur. Yüksek şekerli gıdalar böbrek taşı oluşturabilir. Çünkü, şeker, kalsiyum ve magnezyum emilimine müdahele ederek, bedeninizdeki mineral ilişkisini bozar.

Sağlıksız şeker ve gazlı içeceklerin tüketimi çok küçük çocuklar (şimdi 5 yaşındaki çocuklarda bile böbrek taşı çıkıyor) için de böbrek taşı oluşumunda bir risk faktörüdür. Şeker ayrıca böbrek ölçüsünü de büyütür ve böbrek taşı oluşumu gibi böbreğinizde patolojik değişimler oluşturur.

Bir araştırmada, böbrek taşı olan kişiler arasından gazlı içeceği tüketmeyi bırakanların, yeniden böbrek taşı oluşma riski yaklaşık %15 azalmıştır.

  1. Aileniz bobrek8

 Eğer ailenizde böbrek taşına sahip olanlar varsa, siz de o riski taşıyorsunuz. Etkili bir şekilde oksalatı absorbe edememenin kalıtımsal bir özellik olduğu düşünülmekte.

  1. Inflamatuvar-iltihabi Bağırsak Hastalığı (IBD)

bobrek9 Eğer Crohon Rahatsızlığı ve ülseratif kolitin de dahil olduğu IBD’ye sahipseniz, böbrek taşı oluşması riskine sahipsiniz. Bunun nedeni, bu gibi durumların ishale neden olduğu ve bunun da su kaybı riski doğurmasından dolayıdır ve bu böbrek taşı oluşumundaki en büyük risktir.

  1. Tekrarlayan Üriner Sistem Enfeksiyonu (UTIs) bobrek10

Tekrarlayan Üriner Sistem Enfeksiyonu (UTIs), taşlar idrar akışını bloke edip, UTIs oluşumuna sebep verebilirler. Eğer sık sık UTIs oluyorsanız ve sebebini bilemiyorsanız, böbrek taşınız olup olmadığını bir araştırın.

  1. Laksatifin Doğru Olmayan Şekilde Kullanımı

 Laksatifleri gereğinden fazla kullanmak, bedeninizin  besinleri absorbe edip ,yarar sağlayabilmesine müdahele eder ve elektrolit dengesizliğe neden olabilir ki, bu da böbrek taşı oluşuması riskini artırır. Laksatiflerin gereğinden fazla kullanılması diğer bir böbrektaşı olmuşum nedeni olan ayrıca sıvı kaybına da neden olabilir.bobrek13

  1. Migren İlacı

 Migren ilacı topiramat (Topamax) idarar yollarınızdaki pH seviyesini yükseltir ve bu da böbrek taşı oluşmasına neden olabilir.

  1. Obezite

 Günde 2.200 kaloriden fazla kalori içeren yiyecekler yiyen kadınlar, böbrek taşı oluşması riskini %42 artırmakta. Aşırı kilonun, idrar yollarında değişikliğe yol bobrek14açıp, böbrek taşı oluşumuna neden olduğu düşünülmektedir. Örneğin; Obez olan kişlerdeki değişen ph seviyeleri ürik asit üretiminin yükselmesine ve bu da böbrek taşı oluşumuna yol açabilir.

  1. Obezite Cerrahisi

Obezite, böbrek taşı oluşturma riski oluştursa da, sindirim yollarınızı değiştiren obezite cerrahisi de aslında bu böbrek taşlarının oluşmasına neden olur. Obezite cerrahisinden sonra, oksalat seviyeleri tipik olarak  daha yüksek olur (oksalat böbrek taşı kristallerinin en bilindik şeklidir)

Böbrek Taşı Oluşumundaki Bir Numaralı Risk Faktörü Nedir?

bobrek16 Böbrek taşı oluşumundaki bir numaralı risk faktörü, yeteri kadar su içmemektir. Eğer yeteri kadar su içmezseniz, idrarınızda, taş oluştarabilecek yüksek konsantrasyonda maddeler oluşabilir. American College of Physicians’a göre, böbrek taşını engellemenin en basit yolu daha fazla su içmektir. Açıklaması şöyle:

İdrar çeşitli çözünmüş atıklar vardır. Çok fazla atık olup da çok az sıvı olursa, kristal oluşumu başlar. Kristaller  diğer elementlere saldırır ve katı hale gelmek için onlarla biraraya gelir, eğer sıvı ile atılmazsa da daha çok büyür… Yeterli sıvıya sahip olan kişilerde, idrarlarındaki diğer kimyasallar temizlenir ve böbrek taşı oluşumu engellenir.”

 Yeni ACP Klavuzu, daha önce böbrek taşına sahip olan kişilere, günde en az 2 litre idrar oluşması sıvı alımını yükseltmeleri tavsiyesinde bulunmakta ki bu, taş oluşum riskini yarı yarıya azaltmakatdır. Bunu oluşturmak için de sıvı tüketimini gün içine yaymalarını ve yararlı olan hem su ve hem de maden suyu içmelerini önermektedir. Araştırmacılar, günde 2 litre idrar oluşumu için sıvı alımını yükselten hastaların böbrek taşının yeniden oluşma riskini%12 azalttıklarını dile getirmekteler.

Buna ek olarak,yüksek tansiyon böbrek taşı oluşturabilir. Ancak yine de yüksek tansiyonun böbrek taşı oluşturma nedeni olup olmadığı tam da net değildir. bobrek17

Ulusal Böbrek Vakfı, günde 12 bardaktan fazla su içmeyi tavsiye ederken, yeterli derecede su içip içmediğinizi de idrar renginize bakarak anlayabileceğinizi de bildiriyor. Sağlıklı olduğunuzu idrarınızın çok açık sarı olmasından anlayabilirsiniz. Sisteminize ve aktive seviyenize bağlı olarak, her kişinin su ihtiyacı farklıdır,

Aktivitelerinizi ve artırdıkça ve sıcak havalarda su tüketmeyi unutmayın.

Çeviren: AylinER
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/08/12/13-weird-risk-factors-kidney-stones.aspx?x_cid=20150812_nonlead2_13-weird-risk-factors-kidney-stones_twitterdoc

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu