Hipokampüs, sürekli, devamedegiden yaşamı, hafızada anı olarak saklamak için parça parça uygun “sahneler”e bölüyor.
AKSİYON! Yeni bir çalışmada, hipokampüs (mavi renkte) bir film izlenirken, başlayan ve biten filmin sahnelerinde aktif halde gözükmekte.
Beyindeki hipokampüs, sürekli, devam edegiden deneyimlerimizin anı olarak saklanabilmesi için onları kesip, kısımlara ayıran yaşamımızdaki film editörümüz olabilir. Bu fikir,“Forrest Gump” adlı filmi izleyen insanların beyin taraması verilerini analiz eden yeni bir çalışmadan ortaya çıkmıştır.
Indiana’daki Notre Dame Üniversitesi’nden psikolog Gabriel Radvansky: “Bu tür bir araştırma, beynin bakış açısından bir olayı tanımlamamıza yardımcı olabilmekte.”
Hafıza ile ilgili pek çok laboratuvar testi, ayrı kısımlardan oluşmuş, farklı, donuk, sönük bilgi listelerini incelemeyi içerir. Radvansky: “Ivır zıvır, ufak tefek şeyler (kelimeler, resimler, bunun gibi şeyler) ile ilgili çok fazla araştırma yapıldı. Ancak, bu cazip ve ufak şeyler, insan beyninin genellikle işlediği, ele aldığı şey değildir. Akıl, karmaşık olaylarla başa çıkmak için inşa edilmiştir.”
Gerçek hayata daha yakın,daha uygun bir yaklaşım olması açısından, araştırmacılar, daha büyük bir projenin bir parçası olarak daha önce toplanan beyin görüntüleme verilerini kullandılar: Bu veriler deneklerin MRI beyin taraması sonucu toplanmıştı ve bu tarama sırasında, deneklerden 15 kişinin “Forrest Gump” adlı filmi ve 253 kişinin Alfred Hitchcock’un televizyon dizisini “Bang! Öldünüz!” adlı dizisini seyretmeleri istenir ve 16 gözlemciden oluşan ayrı bir gruptan da, her iki yapımı da izlemeleri ve bu filmlerde bir olay bitip, diğer olay başladığını düşündüklerinde düğmeye basmaları istenir.
Her ikisi de Cambridge Üniversitesi’nde bilişsel nörobilimci olan Aya Ben-Yakov ve Rik Henson, eldeki verilerle, katılımcıların beyin aktivitelerini 16 gözlemcinin işaret ettiği geçiş noktaları ile karşılaştırdılar. Hafıza ve navigasyon için önemli olduğu bilinen hipokampus olarak adlandırılan beyin yapısınin, bu geçiş noktalarında özellikle aktif olduğu görülür. Araştırmacılar, hipokampüsün aktivasyonunu tüm filmler süresince incelediklerinde, filmleri izleyenlerin hipokampüsleri, filmlerde bir olaydan diğerine geçildiğini belirttikleri anda (olayların geçiş noktalarında) en aktif şekilde olduğunu gözlemlerler.
Ben-Yakov, bu sonucun aslında oldukça çarpıcı olduğunu ve bu kadar güçlü ve açık olmasını beklemediğini dile getirir.
Bu geçişler, her zaman hikayede yeni yerlere veya zamanlara atlamayı içermiyordu.. Forrest Gump filmindeki başroldeki Forrest’in bir bankta sessizce oturmasıyla böyle bir sınır filmin başlangıcında , Forrest’ın birdenbire, “Merhaba benim adım Forrest. Forrest Gump” şeklinde ünlü selamını vererek de olabiliyordu… Hipokampüs, Forrest’ın bankta oturma sahnesini; konuşmadan önce ve sonra şeklinde iki parçaya ayırmış olabilir.
Araştırmacılar, bu tür bölümlerin, bilginin hafızaya kaydedilebilecek ayrı parçalara aktarılmasına yardımcı olabileceğini sanıyorlar.
Ben-Yakov: “Elbette filmler sadece ilk elden deneyimleri anlatır. İnsanların kişisel olarak olaylarda yer aldığında hipokampusun nasıl davrandığı tam da net değil. Amacımız gerçek hayatı anlamak..”
Çeviren: AylinER
https://www.sciencenews.org/article/how-your-brain-film-editor