Beyin Dalgaları Parolanızın İşlevini Görebilir – Tabi ki Sarhoş Değilseniz
Sarhoş olmak parolanızı girmenizi zorlaştırabilir. – Beyin dalgalarınız giriş parolanız olsa bile.
Beyin dalgasıyla kimlik denetleme, parola kullanımına alternatif pek çok biyometrik ölçümden bir tanesi. Bu fikre göre kişinin kimliğini doğrulaması elektroensefalogram (EEG) ölçümleriyle yapılır. Mesela bilgisayarda bir giriş kodu istenmesi yerine, ekranda bir dizi kelime gösterilebilir ve kullanıcının tepkileri başına taktığı EEG başlığıyla ölçülebilir. EEG imzaları kişiye özeldir ve standart bir paroladan çok daha karmaşıktır. Bu da onların başkaları tarafından çalınmasını zorlaştırmaktadır.
Araştırma her ne kadar EEG ölçümlerinin kişinin kimliğini doğrulamada yaklaşık %94 doğru sonuç verdiğini söylese de, yine de karışıklığa neden olan etkenler olabilmektedir. Buna biraz fazla alkol almış olmak da dahildir.
Siber güvenlik danışmanlık firması Grimm’de güvenlik araştırmacısı olan Tommy Chin ve Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrencisi olan Peter Muller bu teoriyi teste tabi tutmak istediler. İnsanların Fireball (tarçın aromalı bir viski) içmeden önce ve içtikten sonraki beyin dalgalarını incelediler.
Chin: “Beyin dalgaları, dış etkenlerden kolaylıkla etkilenebilirler. Mesela opioid gibi ilaçlar, kafein ve alkol. Bu etkilenme kullanıcının kimliğini tespit etmede önemli bir problem olmaktadır. Bunun nedeni de çok miktarda alkol veya kafeinli içecek tüketmiş olmalarıdır.”
Oturum Açamayacak Kadar Sarhoş
Chin ve Muller bulgularını geçen hafta Washington DC’de ki ShmooCon güvenlik konferansında sundular. Az sayıda uyguladıkları testlerden elde ettikleri ilk sonuçlar göstermektedir ki, sarhoş kişilerin beyin dalgalarıyla kimlik tanımlama işleminin doğruluğu %33’e kadar düşmektedir. Daha fazla bilgi elde edebilmek için SchmooCon’da daha fazla denekle çalıştılar.
Problem sadece alkol ve ilaçla da sınırlı değil. Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’nden John Chuang geçen yıl fiziksel egzersizin EEG ile kimlik doğrulama üzerindeki etkisine dair yaptığı araştırmayı yayınladı. Buna göre, sonuçlar her ne kadar kısa sürede değişse de, antrenman sonrası EEG kimlik tanımlamanın doğruluğu azalmaktaydı. Chuang, açlık, stres ve yorgunluğun da sonuçları etkileyebileceğini iddia ediyor. Uygulamaya bağlı olarak, sarhoş birinin sisteme giriş yapamamasının muhteşem bir özellik olabileceğini söylüyor.
Eğer belirli koşullarda doğruluk-kesinlik gerekse, bir kişiye ait pek çok beyin dalgası modelini, sarhoşken, yorgunken vs. ayrı ayrı EEG ölçümleri ile elde edip anlamak mümkün olabilir. Chin ve e Muller ayrıca, sarhoş deneklerin sonuçlarını geliştirebilmek için otomatik öğrenme kullanarak EEG veri analizinde ufak değişiklikler yapılabileceğini buldular.
Ama beyin dalgasıyla kimlik tanımlamanın gerçek yaşamda kullanılabilmesi için, tüm farklı etkenlerin bunun doğruluğunu nasıl etkileyebildiği hakkında sistemli bir araştırma gerektiğini söylüyorlar. Bu etkenler arasında fiziksel egzersiz, zihinsel yorgunluk, stres, dikkat dağılması, ruh halindeki dalgalanmalar; kafein, şeker ve ilaç kullanımının etkileri gösterilebilir.