Sirkadiyan Ritim ya da Sirkadiyan Saat, 24 saatlik bir döngü içinde bedenimize ne zaman uyuyacağını, uyanacağını, yemek yiyeceğini, vb.. söyleyen bir içsel mekanizmadır. Şimdi yeni bir araştırma ile, bağırsakta yaşayan bakterilerin de bir biyolojik saati olduğu ortaya çıktı.
İngiltere’de doktora sonrası araştırmacı ve bu araştırmanın makalesini PLOS ONE dergisine yazanlardan biri olan Jiffin Paulose şunları söylüyor: “Güneşin bizim kendi sirkadiyan saatimizi yönettiği kadar, bizler de kendi saatimizin yöneticileriyiz.”
Paulose ve Biyoloji Bölümü’ün başı olan profesör Vincent Cassone, insan bağırsağında gece esnasında üretilen ve uykuyu stimule eden melatonine hassasiyetlerinden dolayı, sirkadiyan kalıplarını ifade eden enterobakter aerojen adlı belirli bir grup bakteri tespit ederler. Melatonin, beyinde küçük bir salgı bezi olan pineal gland’de (epifiz bezinde) oluştuğu için, tüm gastrointestinal’inde (GI) de (sindirim sistemi) bulunmaktadır. Buna ek olarak, pek çok yiyecekte melatonin mevcuttur. Gastrointestinal (GI) sistemin sirkadiyan saati, hem ışık ile hem de yeme zamanlaması ile koordine olur, düzenlenir.
Paulose, bakteri üzerindeki melatonin etkisinin çok dikkat çekici olduğunu dile getirmekte: Bağırsakta bulunanlara benzer melatonin seviyesine maruz kalındığında, bireysel hücreler, birbirleriyle iletişime geçmeye başlar ve yayılma (swarming) diye bilinen bir fenomen içinde yüzme ve bölünme periodlarını düzenlerler. Paulose, bu yayılmanın (swarming) da, her 24 saat içinde açığa çıkan melatonin sayesinde oluştuğunu ve bunun da onları sirkadiyan saatini bulmaya yönelttiğini söylemekte.
Bu, filum siyanobakterinin dışında (fotosentez yapabilen bakteri) prokaryotun (belirgin bir çekirdeği olmayan hücreli organizma) içindeki sirkadiyan saatinin ilk tanıtımı ve araştırmacıların tespitleri; siyanobakteriyal ve enterobakter aerojenlerin saatlerinin ortak evrimsel kökleri paylaştıkları yönünde.
Cassone: “Gelecekte yapacağımız çalışma şuanda tespit ettiğimizi doğrularsa , o zaman sirkadiyan organizasyon evrimi, 3.5 milyar yıl önce oksijenden açığa çıkan fotosentez oluşumuna kadar uzanıyor demektir.”
Araştırmacıların bu tespiti, ayrıca, saatlerin hiyerarşik sistemi içinde organize olmuş, çoklu sirkadiyan pacemakerların (bağırsağın özel sinir hücrelerinin) bir ayarı olarak, omurgalılardaki tüm sirkadiyan organizasyonuna da işaret etmekte.
Paulose, bundan sonra, bedende birarada olan bu bakterileri, o hiyerarşinin bir parçası olarak görmek zorunda olduğumuzu da söylemekte.
Puaulose: “ Bizler, bağırsağımızdaki, ağzımızdaki, derimizdeki, vb bakterilere sadece sinyaller (melatonin gibi) yollamıyoruz, ayrıca onlar da moleküler seviyeden başlayarak davranışlarımıza kadar bizi etkileyen sinyalleri, bizlere yolluyor. Bu büyük ölçekteki sirkadiyan koordinasyonunun biyolojik ve klinik anlamı ve değerini yakın zamanda keşfetmek çok önemli olacaktır.”
Çeviren: AylinER
http://medicalxpress.com/news/2016-08-gut-bacteria-circadian-clock.html