İsveç Lund Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, bağırsak bakterileri Alzheimer hastalığının gelişimini hızlandırabilir. Araştırmayı yapan bilim insanlarına göre, bu çalışmada elde edilen sonuçlar hastalığın önlenmesinde ve tedavi edilmesinde yeni fırsatlar doğurabilir.
Bağırsak florasının yapısı Alzheimer gibi hastalıklar üzerine yapılan araştırmalarda büyük öneme sahip çünkü bağışıklık sistemi, bağırsak mukozası ve beslenmemiz arasındaki etkileşim dolayısıyla bağırsak bakterilerimizin duygularımız üzerinde büyük etkisi vardır. Bağırsak floramızın yapısının oluşumu, doğumda hangi bakterileri aldığımıza, genlerimize ve beslenmemize bağlıdır.
Hem sağlıklı hem de hasta fareler üzerinde çalışmalar yapan araştırmacılar, Alzheimer hastası olan farelerin bağırsak bakterilerinin sağlıklı farelerden daha farklı olduğunu buldular. Hiç bakteri olmayan Alzheimer hastası fareleri de inceleyerek, bağırsak bakterileri ve hastalık arasındaki ilişkiyi test etmek istediler. Bakteri olmayan farelerin beyinlerinde çok daha az miktarda beta-amiloid plak görüldü. Beta amiloid plaklar, Alzheimer hastalığı durumunda sinir liflerinde oluşan yumrulardır.
Araştırmacılar bağırsak florası ve hastalığın oluşumu arasındaki bağlantıyı netleştirmek için, hasta farelerden alınan bağırsak bakterilerini, bakterisiz farelere aktardılar. Sonucunda da gördüler ki, farelerin beyinlerinde, sağlıklı farelerden bakteri almış olsalardı oluşacak olandan çok daha fazla beta amiloid plaklar oluştu.
Frida Fåk Hållenius: “Çalışmamız bir ilktir çünkü bağırsak bakterileri ve Alzheimer hastalığı arasında direk neden-sonuç ilişkisi göstermektedir. Bakteri olmayan farelerin beyinlerinde çok daha az miktarda plak gelişmesi çok çarpıcı bir bulgudur.”
Sonuçlar artık hastalığı önleme ve başlangıcını geciktirme yollarını araştırmaya başlayabileceğimizi göstermektedir. Sonuçların çok büyük bir yenilik olduğuna inanıyoruz çünkü bunun öncesinde hastalara sadece semptomları rahatlatıcı virüs ilaçları verebiliyorduk.
Çeviren : Sıdıka ÖZEMRE
http://neurosciencenews.com/microbiota-alzheimers-6096/