Yağmurda Araba Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar !

Yağmurda Araba Kullanırken Daha İyi bir Görüş İçin Güneş Gözlüğü Takın!

yagmur

Yağmurda araba kullanmakta zorlanıyorsanız polarize bir gözlük, yolu daha iyi görmenizde size yardımcı olabilir.

Şiddetli bir yağmurd , muhtemelen öncam sileceklerini en son hızda çalıştırıyorsunuzdur. Bazen bu yardımıcı olur ancak bazen yine de önünüzü, özellikle de sisli havada, görmekte zorlanırsınız. Snopes yağmurda ve siste polarize bir gözlük takmanın görüşünüze neden yardımcı olduğunu açıklıyor:

Gün içinde yağan yağmurda araba kullanırken polarize güneş gözlüğü kullanmak, sürücünün daha iyi görmesine yardımcı olur. Polarize güneş gözlüğü dağılmış ve yansıyan ışığın yatay bileşenlerini bloke eder ki bu şu demektir; polarize güneş gözlüğü, gün ışığında meydana gelen sis ya da yağmur gibi atmosferik-havayla ilgili etkiler olan dağınık ışık etkisini önler.

Şuna da dikkat edin: Bu öneri,sadece polarize güneş gözlükleri için geçerli. Polarize olmayan güneş gözlükleri görüşü daha da karartıp görmeyi zorlaştırır. Buna ek olarak, polarize güneş gözlüğü takma konusundaki bu öneri, akşamları işe yaramaz. Dolayısıyla, eğer hava kararmışsa ve yağmur da çok fazla yağıyorsa, arabayı yolun kenarına çekmek daha güvenli olabilir.

Neden Yağmurda Araba Kullanırken Cruise Control’ü(Hız Sabitleyici Sistemi) Kullanmamalısınız…

yagmur2

Kendinizi sağnak yağmurda araba kullanırken bulursanız, cruise control’ünüzü-seyir kontrolünüzü (hız sabitleyici sistem) çalıştırmadığınızdan emin olun!

Yağmurda araba kullanırken, suyun lastikle yüzeyin arasına girmesi sonucu, lastiğin yer ile temasının aşırı derecede kaybı olan “hydroplaning” oluşursa, cruise control-seyir kontrolü  bu durumu daha da tehlikeli yapabilir!

Cruise control-seyir kontrolü özellikle uzun yollarda, ıslak yok ve yağmur olmadığı durumlarda çok işe yarayan bir özelliktir. Islak yollar tehlikelidir. Çünkü, yola bulaşmış benzin ve yağ tabakasının yoldaki suyun üstüne çıkmasına neden olur. Bu da kaygan, sanki yol buzluymuş gibi bir durum yaratır. Ancak, durum, lastikleriniz sudan yeterince hızlı bir şekilde geçemediğinde daha da kötü bir hal alabilir.İşte bu olduğunda buna “Hydroplaning” denir. Bu, 35 MPH hız kadar bir yavaşlıkta olur.

Cruise control-seyir kontrolü, arabanızın hızını sabit tutmaya çalışırken, hydroplaning’i daha da kötü hale getirir. Frene basarak bunu yok edebilirsiniz ama arabada anti kilitleme freniniz yoksa, hydroplaning esnasında frene basmak, sadece arabaya daha da kötü patinaj atttıracaktır.

Islak yollarda araba kullanırken, cruise controlünüzü kapatın ve hızını azaltın. Patinaj atma ya da hydroplaning başlarsa, ayağınızı gazdan kesin, direksiyonu her iki elle de sıkıca tutun ve patinaj atılan yöne doğru direksiyonu döndürün. Kontrolü sağladıktan sonra, arabayı düzeltebilir ve tekrar yoldaki konumunuza dönebilirsiniz.

Güncelleme:

Pek çok modern araçta, yollar ıslak olduğunda kaymayı engelleyen çekiş kontrol sistemine sahip  olduğunu çoğunuz bilirsiniz. Bazı daha eski araçlarda, bu sistem yoktur.Ancak, çoğu yeni arabada bunun olduğunu da bilmelisiniz.Buna ek olarak, cruise control sistemi de her araca göre değişir. Ancak, cruise control’ün tehlikesi başlangıç hızıdır ve birisi arabanın kontrolünü kaybettiğinde, özellikle de kilitlemesiz fren sistemleri (ABS) olmayan arabalarda“frene basma” reaksiyonu oluşabilir. Şu da bilinmeli ki; cruise control ile hız sabit tutulduğu için, araba daha hızlı gidemez. Çünkü traksiyon-çekiş gücü yoktur.

Yağmur yağarken ve yollar kayganken, cruise contolünüzü kapatmanız ve hızınızı azaltmanız daima tavsiye edilir.

Çeviren: AylinER
http://lifehacker.com/5828257/wear-sunglasses-to-see-better-when-driving-in-the-rain
http://lifehacker.com/why-you-shouldn-t-use-cruise-control-in-the-rain-1572057920

 

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu