Türkiye CERN’e ortak üye oldu

indir

Türkiye, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) ile ortak üyelik anlaşmasını dün imzaladı. Anlaşmaya Türkiye adına BM Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Mehmet Ferden Çarıkçı ile CERN Genel Direktörü Rolf Heuer imza koydu. Böylece Türk İş dünyası CERN ihalelerine katılacak, fizikçilerimiz daimi kadro alabilecek ve ülkeye teknoloji transferi yapabilecek. Anlaşmanın Kasım 2014’e kadar TBMM onayı ile yürürlüğe girmesi bekleniyor.

3.5 milyon frank ödenecek
İmza töreni öncesinde gazetecilere açıklama yapan Enerji Bakan Taner Yıldız, Türkiye’nin CERN’e ortak üyelik için yıllık 3.5 milyon İsviçre frangı (2.8 milyon euro) ödeyeceğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu anlaşma ile bir statü atlamış oluyoruz. Tam üyeliği şimdilik tercih etmedik. Önümüzdeki beş yılda Türk endüstrisine ihale alabilmeleri için hedefler koyacağız. Doktoralı araştırmacı sayımızı belirli bir sayıya çıkarmak istiyoruz. Laboratuar altyapımızı CERN’de araştırma yapacak seviyeye yükselteceğiz. Ortak üyeliğin karşılığını alabilirsek ve iyi performans gösterdiysek ardından tam üye olalım diyeceğiz.”
Yıldız, anlaşmanın Kasım 2014’e kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanarak yürürlüğe girebileceğini söyledi.

‘İşlerimizin hepsi şeffaf’

17 Aralık’tan sonra paralel yapı tarafından hazırlanan iddianamelerde, kendisinin ve Başbakanın,Yassıada benzeri bir mahkemede yargılanacağına yönelik gazetecilerin sorusunu cevaplayan Yıldız, şu cevabı verdi:
“Yassıada’ya gitmeyi düşünüyordum ama bu gerekçe ile ilgili değil. Demokrasi tarihimizin kurumsal hafızasını görmek açısından düşünüyordum. Yassıada planı demokrasinin ortadan kaldırılmasına yönelik reflekslerin zaman zaman tekerrür ettiğine delil. Biz çekinmiyoruz şeffaf şekilde çalışıyoruz. Enerjide geçen yıl 5 bine yakın ihale oldu. Yüzde 1’de bile sehven hata olsa 50 eder. Ama bu olmadı. Hamdolsun işlerimiz şeffaf. İsimlerimizin geçmesinden dolayı tedirgin değilim, bilgileri paylaşırım”

‘Tanrı parçacığı’nı 2013’te keşfetti

CERN’deki bilim adamları 2013 yılında, ‘Tanrı parçacığı’ ve ‘Higgs bozonu’ olarak da bilinen atomaltı parçacığının CMS.-Credit-CERNvarlığından emin olduklarını açıklamışlardı. Bilim adamları, 2012’de elde edilen verilerin incelenmesi sonucu, izine rastladıkları parçacığın, Higgs bozonunun bir türü olduğunu keşfettiklerini belirtmişti. Varlığı tartışılan atomaltı parçacığının keşfiyle, maddelerin nasıl kütle kazandığının daha iyi anlaşılacağı belirtiliyor.

‘Türkiye fizikte küçülemez’

Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda fen – edebiyat fakültelerindeki fizik bölümlerinin kapatılmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Taner Yıldız, CERN üyeliği ile birlikte Türkiye’de fizik alanında yeni bir dönem başlayacağını söyledi. Yıldız, “Türkiye her alanda büyürken fizikte küçülemez. YÖK ve Milli eğitimBakanlığı ile görüşerek fizik alanındaki kültürü Türkiye’de derinleştirmek istiyoruz. Farkındalığı fizik lehine uyandırmamız lazım” dedi.

İlk etapta 6 kadro
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’yı bilimde tek çatı altında toplamak amacıyla 1954 yılında kurulan CERN, bu yıl 60’ıncı yaşını kutluyor. Halen 21 tam üyesi bulunan CERN’de dünyanın 110 ülkesinden 11 bin bilim insanı görev alıyor. Türkiye’den 110 bilim insanı, CERN’in çeşitli deney projelerinde çalışıyor. Üyelikle beraber ilk kez Türk bilim insanları CERN’de kadrolu çalışabilecek. Bu sayı ilk adımda 6 kişi olacak.

 

Check Also

Geri Dönüşü Olmayan İnsan Ruhunun Ölümsüz Yolculuğu